🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Япония се е свила през второто тримсечие

Данните поставят под съмнение политиката на премиера Шинзо Абе

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката на Япония се е свила през второто тримесечие на годината, което бележи пореден неуспех за политиката на правителството на Шинзо Абе, пише Reuters. В периода април - юни брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 1.6% спрямо същото тримесечие на 2014 г. Това е първото понижение от три тримесечия, като през първите три месеца на годината беше постигнат ръст от 4.5%. Намалението на БВП все пак е по-ниско от предварителните прогнози анализаторите, които очакваха спад с 1.9%. На тримесечна база икономиката се е свила с 0.4% вместо с очакваните 0.5%.

Потребителски разходи

Основен фактор за влошаването е намаляването на потребителските разходи с 0.8% спрямо предишното тримесечие – двойно повече от очакваното. Частното потребление отговаря за около 60% от икономическата активност в страната. Министърът на икономиката Акира Амари посочва като причини и слабия износ към основните пазари Китай и САЩ, както и лошите атмосферни условия през периода.

Разочароващите данни за икономическия растеж следват поредица от други слаби статистики, включително за износа и фабричното производство. Това поставя под въпрос перспективите за развитие на икономиката през останалата част на годината и вероятно ще окаже натиск върху правителството да въведе промени в програмата си за реформи, включваща мащабни парични стимули. Икономическото забавяне в Китай и негативният му ефект върху целия регион също намаляват шансовете за значимо възстановяване на растежа през текущото тримесечие.

Фискални стимули

През юли Международният валутен фонд (МВФ) излезе с предупреждение към Токио, че не трябва да разчита прекалено на слабия курс на йената за дългосрочно стимулиране на икономиката. Правителството на Абе понижава курса на валутата чрез печатане на пари, с което се цели увеличаване на конкурентоспособността на износителите и излизане от продължаващата десетилетия дефлация. Програмата, наречена от анализаторите "Абеномика", стартира през 2012 г., но засега е успяла да постигне само краткосрочни цели. За целия период от идването на власт на Абе икономиката е нараснала с 2%, докато стойността на стимулите възлиза на близо 3% от БВП.

"Ако слабостта в частното потребление се окаже устойчива, това ще е поредният удар за правителството на Абе, което губи електорална подкрепа преди изборите за горна камара на парламента", коментира Хиромичи Ширакава, главен икономист за Япония в Credit Suisse. Според него тази ситуация увеличава вероятността за обявяване на допълнителни фискални стимули.

Последната прогноза на централната банка е за икономически растеж от 1.5% за цялата година, но предвид последните данни анализаторите очакват тя да бъде понижена. Свиването на потреблението обаче поставя институцията пред дилема относно финансовите стимули. Един от факторите за спада са повишените цени на хранителните стоки, които от своя страна се дължат на оскъпяването на вноса заради слабата йена.

Все още няма коментари
Нов коментар