🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пенсионно дружество "Утре" се отказа да прави фондове

КФН взе лиценза на компанията. Собствениците обявиха, че не искат да влизат в този бизнес заради последните законови промени

Намерението на "Утре" е било да предлагат бутиково осигуряване, но поредното отлагане на въвеждането на мултифондовете е една от причините за отказ от дейност, посочват Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев (вдясно), учредители на компанията
Намерението на "Утре" е било да предлагат бутиково осигуряване, но поредното отлагане на въвеждането на мултифондовете е една от причините за отказ от дейност, посочват Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев (вдясно), учредители на компанията
Намерението на "Утре" е било да предлагат бутиково осигуряване, но поредното отлагане на въвеждането на мултифондовете е една от причините за отказ от дейност, посочват Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев (вдясно), учредители на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Намерението на "Утре" е било да предлагат бутиково осигуряване, но поредното отлагане на въвеждането на мултифондовете е една от причините за отказ от дейност, посочват Неделчо Спасов (вляво) и Станимир Василев (вдясно), учредители на компанията    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планираното намаление на таксите носи риск за новите компании, посочват от "Утре".

Нова пенсионна компания в България няма да има засега. Това стана ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН) за отнемане на лиценза на пенсионносигурително дружество "Утре", което беше учредено от основните акционери на "Изи асет мениджмънт". Мотивите на надзора са, че дружеството така и не е започнало дейност в срока, предвиден в Кодекса за социално осигуряване (КСО), и затова лицензът му трябва да бъде отнет. Подробности за пропуснатия срок няма посочени в решението. Според КСО пенсионна компания, която получи лиценз, има време до 6 месеца след това да започне дейност или лицензът се отнема.

Една година на старта

ПОД "Утре" е лицензирана от юли миналата година и за това време на два пъти подава документи в КФН с искане да получи разрешение за управление на фондове. Без такова разрешение тя не може да набира клиенти и няма как да извършва дейност. През месец май КФН прекрати производството по издаване на лиценз за универсален фонд на пенсионната компания, след като намери непълноти в тях. От дружеството прецениха, че ще е по-добре да подадат наново документи за универсален и доброволен фонд, вместо да допълват старите. Така заявката за разрешение на двата вида фондове беше подадена отново, но отговор от КФН така и не е получен. Преди няколко седмици Неделчо Спасов, член на борда на директорите на "Утре", каза пред "Капитал Daily", че не са се отказали от този бизнес към онзи момент, макар да виждат все повече трудности в него. Те са свързани с пенсионните промени основно заради намаление на таксите, неяснотата около разпределянето на новоосигурените и прехвърлянията към НОИ.

Сега, веднага след отнемането на лиценза от ПОД "Утре", разпространиха съобщение, в което посочват: "Неясното бъдеще на осигурителната система, неколкократното отлагане на мултифондовете и промените в таксите за пенсионните фондове, влезли в сила през този месец, са причините акционерите на "ПОД Утре" да преосмислят стартирането на дейност за пенсионната компания".

Нормативната рамка

Според съобщението решението на КФН "съвпада с намеренията на собствениците" и новоприетите поправки в КСО носят повече рискове за новите компании. От началото на следващата година влиза в сила постепенно намаление на таксите – удръжката от всяка вноска ще падне на 4.5% вместо сегашните 5%. През следващите години тя ще намалява още, докато стигне 3.75% през 2019 г. Инвестиционната такса, която сега е 1% върху управляваните активи, ще е 0.9% от идната година. След постепенно намаление тя ще падне до 0.75% през 2019 г. Това ще направи бизнеса с пенсионното осигуряване много по-малко печеливш и така влизането на нови играчи ще означава много повече време за изплащане на първоначалната инвестиция.

Освен от нормативно намаляващи приходи от пенсионната компания се оплакват от поредното отлагане при въвеждането на пенсионни фондове с различен рисков профил, т.нар. мултифондове. Тъй като първоначалната идея на учредителите на "Утре" е била да организират бутикови фондове за служители и клиенти на "Изи асет мениджмънт" (по-известни с продуктите си с марка "Изи кредит"), те са се надявали да бъдат разрешени мултифондове, за да направят схеми с различни профили.

Предимно разходи

Като пречка от "Утре" посочват и замразената вноска за универсалните фондове – вместо да стане 7% от 2017 г., както доскоро се планираше, тя ще си остане 5% от осигурителния доход. Останалите ще продължат да отиват в държавната система. Всички пенсионни промени, включително възможността за прехвърляне на осигурените изцяло към НОИ, без да имат вноски в универсален фонд, бяха лансирани в края на миналата година и приети за няколко месеца. Това се случи точно след като "Утре" взе лиценз и започна да работи за създаване на мрежа за предлагане на услугите си.

От учредяването си насам "Утре" струва разходи на собствениците си и все още не носи приходи. За миналата година дружеството има 258 хил. лв. разходи по основната си дейност и 5 хил. лв. приходи, както и още 1000 лв. постъпления от данък върху дохода. Така загубата за годината е 252 хил. лв. През първото полугодие на тази година отрицателният резултат вече е 321 хил. лв., а разходите са достигнали 327 хил. лв.

Пазарни дялове на пенсионните дружества (към VI.2015)
ДружествоДял според броя осигурени (в %)
"Доверие"27.36
"Алианц България"22.56
"ДСК-Родина"12.56
"Съгласие"11.77
"ЦКБ-Сила"9.69
"Ен Ен"8.59
"Бъдеще"3.89
"Топлина"2.04
"Пенсионносиг. институт"1.54
Източник: КФН

Все още няма коментари
Нов коментар