Най-големият пенсионен фонд в света изгуби 64 млрд. долара

Японският Government Pension Investment Fund отчете най-слабото си тримесечие за последните осем години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5.6%

са се понижили активите на фонда заради спада на световните пазари през август и септември.

Най-големият пенсионен фонд в света – японският Government Pension Investment Fund (GPIF), отчете най-слабия си тримесечен резултат от близо осем години насам, след като спадът на световните пазари през август и септември е изтрил 64 млрд. долара от стойността на инвестициите му, съобщава Bloomberg.

Резултатите

Стойността на активите на фонда е намаляла до 135.1 трлн йени (1.1 трлн. долара). Според публикувания в понеделник отчет през изминалото тримесечие активите му са се понижили с 5.6%, или 7.9 трлн. йени. Това е най-големият процентен спад от от април 2008 г. Загубите през периода се дължат главно на обезценяване с 8 трлн. йени на инвестициите в японски и чуждестранни акции. Други 241 млрд. йени са загубени по линия на инвестиции в чуждестранни дългове, което е било компенсирано от печалби в размер на 302 млрд. йени от японски облигации.

Това е първата загуба на фонда, след като през октомври миналата година той удвои експозициите си към акциите и намали инвестициите в дълг. Това подчертава рисковете от големи краткосрочни загуби, които идват с по-рисковите инвестиции. Ръководството на фонда аргументира решението си с това, че инвестициите в акции и чуждестранни активи са по-добрата алтернатива на фона на политиката на правителството на Шинзо Абе за мащабни финансови стимули, които целят стимулиране на инфлацията. Това обаче може да доведе до спад на доходността от облигации.

"В краткосрочен аспект пазарните движения могат да доведат до печалби или загуби, но за 14-те години, в които инвестираме на пазара, тенденцията за фонда е положителна. Не трябва да се дава оценка само въз основа на резултатите в краткосрочен план, защото важното е какво се случва в дългосрочен", заявява Хироюки Мицуиши, съветник в държавния фонд. "В сравнение с предишното ни портфолио движенията във възвращаемостта станаха по-широки. Но в дългосрочен аспект с новото портфолио ние виждаме по-малък риск от невъзможност да правим пенсионни плащания в бъдеще", заявява той.

Къде инвестира

Към 30 септември 39% от активите на GPIF са били в японски дълг, а други 21% в акции от местните пазари. Три месеца по-рано съотношението е било съответно 38 и 23%. В края на миналото тримесечие 22% от инвестициите на фонда са били в чуждестранни акции, а 14% - в международни облигации.

Инвестициите на пенсионния фонд в акции са основно пасивни, което означава, че възвращаемостта е в зависимост от движенията на пазарните индекси. Японските акции в портфолиото на GPIF са се обезценили с 13% за периода, което е същият процент като индекса Topix. Пазарите в страната пострадаха от обезценяването на китайския юан и притесненията относно последствията от очакваното повишаване на лихвите на Федералния резерв на САЩ. При чуждестранните акции на фонда загубите възлизат на 11%. След края на септември повечето пазари се възстановяват, като акциите в Topix са поскъпнали с 12%.

Възвращаемостта на фонда от японски дългови книжа е 0.6% за тримесечието, а по чуждестранни облигации се отчита нетна загуба от 1.3%. Това се дължи на поскъпването на йената с 2.2% за периода. Мицуиши изтъква, че фондът има възможност да хеджира рисковете от движенията на валутните курсове, но не коментира дали такива мерки вече са предприети.

GPIF не беше отчитал тримесечна загуба от първите три месеца на 2014 г. Резултатите включват и възвращаемостта от специални държавни облигации, емитирани за финансиране на фискални програми за инвестиции и кредитиране. Фондът включва такава информация в отчетите си от 2008 г. Ако се изключат тези фактори, последното тримесечие е третото най-лошо в историята на фонда след загубите по време на глобалната финансова криза през 2008 г. и след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.

Все още няма коментари
Нов коментар