🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Япония расте повече от очакваното

Потребителските разходи са основен фактор за подобрението

Премиерът Шинзо Абе няма намерение да се отказва от вдигането на данъци
Премиерът Шинзо Абе няма намерение да се отказва от вдигането на данъци
Премиерът Шинзо Абе няма намерение да се отказва от вдигането на данъци    ©  TORU HANAI
Премиерът Шинзо Абе няма намерение да се отказва от вдигането на данъци    ©  TORU HANAI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическият растеж на Япония се е ускорил рязко през първите три месеца на годината. Според официалната статистика брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 1.7% спрямо същото тримесечие на миналата година. Това значително надминава предварителните очаквания за ръст от 0.2%. На тримесечна база БВП се е повишил с по-скромните 0.3%. През четвъртото тримесечие на 2015 г. японската икономика се сви с 1.7% на годишна база.

Неустойчив растеж

Макар данните да са много по-добри от очакваното, някои икономисти предупреждават, че възстановяването може да не се окаже устойчиво, пише Wall Street Journal. Анализаторите изтъкват, че резултатът е подсилен от ревизираните надолу данни за предишни периоди, както и от допълнителния ден през февруари заради високосната година. Според икономиста от Mizuho Securities Тору Суехиро БВП вероятно ще стагнира през второто тримесечие заради забавения растеж в Китай, подновеното поскъпване на йената и ефекта от земетресенията в южната част на страната през април.

Въпреки подобрения растеж през периода януари - март повечето данни за икономиката на страната в последните месеци са разочароващи, а БВП се сви през предишните две тримесечия. Това подхранва очаквания, че правителството на Шинзо Абе ще обяви нов голям пакет от фискални стимули и ще отложи планираното за 2017 г. повишаване на данъка върху продажбите. Предишното повишение на този данък през 2014 г. се сочи като причина за изпадането на икономиката в рецесия и свиването на потребителските разходи.

Дълговото бреме на японското правителство обаче вече е сред най-големите в световен мащаб, а повторното повишаване на данъка върху продажбите вече беше отлагано веднъж. Поради това Абе заявява, че ще промени плановете си само в случай на икономически шок, съизмерим с глобалната финансова криза. "Заради добрите данни за БВП през първото тримесечие се увеличават шансовете данъците да бъдат вдигнати, дори през следващите периоди растежът да се окаже по-слаб", отбелязва Тору Суехиро.

Правителството все пак обмисля нов пакет от финансови стимули. Един от икономическите съветници на Абе - Ецуро Хонда, призовава за нови стимули в размер на 10 трлн. йени (91 млрд. долара). Според него икономическата програма на правителството е достигнала нова фаза, в която действията през паричната политика ще носят по-малко тежести.

Икономическият министър Нобутеру Ишхара коментира, че очаква БВП да продължи постепенното си възстановяване, което ще е съпътствано с подобрение на пазара на труда и заплащането. "Нашата задача е да създадем обстановка, която да позволи повишаването на данъците да се осъществи според планираното", заявява той.

Потребителски разходи

Основен фактор за подобрението през първото тримесечие е неочаквано високият ръст с 0.5% на разходите на домакинствата, които съставляват 60% от БВП. Правителствените разходи са се покачили с 0.7%. Разходите на бизнеса обаче остават слаби, като компаниите са свили инвестициите с 1.4% спрямо предходното тримесечие. Компаниите се въздържат от инвестиции основно заради несигурността за растежа на основните външни пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар