🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Време за разплащане

След преминаването през прегледа и рекордната печалба банките вероятно ще раздадат и рекорден дивидент за 2016 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от класацията на "Капитал" К10, която подрежда най-добрите банки в България. Абонатите на Капитал ще получат изданието заедно със своя вестник на 5 май или ще го намерят онлайн в бизнес зона K:PRO. (Станете абонат на Капитал)

Всички останали читатели ще могат да намерят класацията в търговската мрежа или да си я поръчат онлайн тук.

Каква е ползата за една европейска банкова група да има свое поделение в България? Очевидно географското присъствие в целия регион носи плюсове и създадената мрежа позволява по-добро обслужване на международни компании. Но накрая целта на всяка инвестиция е извличането на печалба. Затова и естествено във всяка централа в крайна сметка искали да си приберат дивидент.

В банковия бизнес това не е толкова просто и праволинейно. От началото на кризата българската банкова система не е излизала на загуба в никоя отделна година. Въпреки това с предписание на БНБ местните банки бяха принудени да капитализират печалбите си като буфери срещу влошаване на портфейлите им. Чак в последните няколко години постепенно няколко институции можеха да стъпят на големите излишъци и да разпределят не само текущите си, но и натрупаните печалби.

След преминаването през преглед на качеството на активите и при спадащите лоши кредити обаче вече за регулатора няма особени аргументи да продължава с натиска да се консервира капитал, особено за банките с чувствително над минималните изисквания. Така след отчетените най-високи от 2008 г. 1.26 млрд. лв. печалба за миналата година сега се очертава и време за рекорден дивидент.

Тонът вече е зададен

Все още повечето банки не са обявили в Търговския регистър общи събрания или решения на едноличните собственици. От няколкото такива обаче сумата вече наближава миналогодишната. Най-голям като абсолютна стойност дивидент вероятно ще получи италианската Unicredit. Предложението на борда на нейната Уникредит Булбанк е да се разпредели цялата печалба за 2016 г., или близо 291.5 млн. лв. Това идва, след като година по рано решението беше за половината положителен резултат, а за 2014 - една трета. Уникредит Булбанк определено може да си го позволи - тя оперира с капиталов излишък над 1 млрд. лв. към края на 2016 г. И при едно от най-високите съотношения на капиталова адекватност - 27.5%.

Банка ДСК, която в последните години разпределяше дивидент повече от печалбата, е единствената с вече взето решение. Сумата отново е малко над отчетените 282.2 млн. лв. печалба до кръглите 284 млн. лв.

При други две институции също вече плановете са обявени. Още в края на миналата година след успешното преминаване на проверката след дълго въздържание ОББ гласува 260 млн. лв. дивидент. А при обявяване на купуването й от KBC беше обявено, че предстоят още около 50 млн. евро, които са отчетени при договорената цена. Вече за целта има свикано общо събрание, конкретното предложение е за 97.9 млн. лв., които са около 88% от миналогодишната й печалба. Сосиете женерал Експресбанк също предвижда около 40% от печалбата, или 36 млн. лв., да заминат към централата в Париж.

Така само от тези четири институции вече очакваната сума достига 710 млн. лв. за разпределение, което е с около 110 млн. лв. по-малко от общата сума за предходната година.

Къде още се очаква

Тя обаче вероятно ще бъде надмината. През 2016 г. още три банки бяха разпределили целия си годишен резултат сред акционерите - Райфайзенбанк, Алианц банк и Прокредит банк (последната паралелно с това увеличи капитала си със същата сума така, че реално дивидентът не напусна банката).

Ако те запазят дивидентната си стратегия и тази година, това може да означава още около 200 млн. лв., колкото е сумарната им печалба за 2016 г. А към тяхната група има потенциал да се присъедини и още някоя институция, решила да прекрати дивидентните пости.

Не и за борсовия инвеститор

Същевременно от дивидентната вълна засега едва ли ще могат да се възползват инвеститорите на Българската фондова борса. Останалите публични банки в страната са изключително с местна собственост и за тях генерираната печалба е почти единственият източник на капитал, необходим за растеж или покриване на проблеми. Затова и при тях засега идеята за дивидент изглежда далечна.

Преминалите с най-големи корекции в проверката на БНБ - ПИБ и Инвестбанк (непублична), поеха изричен ангажимент в плановете си за реструктуриране да капитализират печалбата. ЦКБ пък, макар и преодоляла прегледа почти без корекции, оперира съвсем близо до регулаторните прагове на капиталова адекватност. Затова и там не би могло да се очаква такова решение.

Друг възпиращ фактор са и затягащите се регулаторни изисквания. От 2018 г. поетапно започва да влиза в сила още един капиталов буфер за десетте най-големи банки в страната (този за системно значими институции). Новите счетоводни стандарти, предвиждащи провизии и за обслужвани кредити според риска им, също ще ангажират допълнителен капитал, така че всяка банка трябва да се подготвя и за това.

Все още няма коментари
Нов коментар