Финансовите компании се опасяват, че fintech ще отнеме от бизнеса им

Банките може да загубят до 30% от приходите си по платежни операции през следващите години

Тaтяна Иванова, Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Expressbank по време на Пета годишна банкова конференция, Банките и бизнесът:
Тaтяна Иванова, Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Expressbank по време на Пета годишна банкова конференция, Банките и бизнесът:
Тaтяна Иванова, Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Expressbank по време на Пета годишна банкова конференция, Банките и бизнесът:    ©  Цветелина Белутова
Тaтяна Иванова, Ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране", Societe Generale Expressbank по време на Пета годишна банкова конференция, Банките и бизнесът:    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти 90% от финансовите компании се опасяват, че fintech индустрията ще отнеме част от бизнеса им. Това показва проучване на PwC, което беше коментирано по време на петата годишна банкова конференция "Банките и бизнесът", която "Капитал" организира. Данните на PwC сочат, че 82% от финансовите компании ще засилят партньорството си с fintech играчи, а над ¾ от тях очакват до 2020 г. да въведат някакъв тип технология при операционните си дейности.

Всичко това идва от огромната разлика в начина на управление на процесите и несравнимо по-малкия брой служители, които технологичните финансови компании имат в сравнение с традиционните банки, застрахователи и т.н.

"Когато клиентите осъзнаят колко повече може да им предостави дигиталната ера, ще бъдат много недоволни от сегашното състояние на банковото обслужване", прогнозира Джок Нюнан, който ръководи банковата практика на "PwC България". Според него основният плюс на fintech компаниите е в значително свиване на разходите, което им позволява да предлагат много по-добри условия. Традиционните банки също вървят в тази посока – броят на банковите клонове в Европа се е свил с 20%, добави той.

Според анализ на Deloitte до 2020 г. традиционните банки ще загубят до 29.5% от приходите си от платежни услуги в сравнение с 2015 г. Подобни данни цитира и Кристоф де Мил, изпълнителен директор "Финанси" на Сибанк и кънтри финансов директор на "КВС груп" за България. Според него PSD2 е предизвикателство и възможност, като в случай че не се управлява добре, банката може да загуби 30%, но ако се възползва правилно, може да спечели 30%. Тоест традиционната банка може да използва директивата като платформа, за да привлече приходи от клиенти на други банки, при които тази възможност се подценява. И тук предимството е на страната на големите капитали и бази данни. "Към момента основният недостатък на fintech компаниите е, че те нямат мащаб", добави още Де Мил.

С това се съгласи и Татяна Иванова, ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране" от Сосиете женерал Експресбанк. Според нея съществува заплахата банките да се превърнат в едни държатели на платежни сметки без достъп до клиентите си. "Това е песимистичният вариант за нас. Оптимистичният вариант е, че можем да осъществим партньорства за сътрудничество с fintech бранша и да направим всичко възможно ние да сме предпочитаният интерфейс за нашите клиенти", обясни тя.

"Това се постига, като стимулираме иновативното мислене на нашите служители. Искаме да ги накараме за момент да забравят, че са банкери, поставяме ги в среда с методи за креативно мислене, така че да премахнем бариерите и да разчупим начина им на мислене, с което да се генерират нови идеи", разказа още тя.

Българските банки не считат "лошите кредити" за продукт

Банките в България все още се учат как се продават лоши кредити, коментираха представители на колекторски компании у нас. За банките това е просто нещо, от което искат да се отърват, и те не полагат усилия да изглежда добре, каза Александър Грилихес, изпълнителен директор, "Фронтекс интернешънъл" - компания за управление и събиране на вземания. Що се отнася до финансиране на нашия бизнес, банките в България не отчитат тези портфейли като активи, срещу които биха ни отпуснали кредитиране, добави той.

"Подценява се качеството и количеството информация, която трябва да се представи на купувачите на тези портфейли. Ние очакваме детайлни доклади, снимки на имотите и сигурност при транзакциите", коментира Франк Нозек, управляващ директор на B2 Kapital.

От друга страна, пазарът в България е много добре позициониран за привличане на нови инвеститори, като тук вече има юристи, които разбират нуждите на купувачите. Тук има много по-голяма ликвидност, отколкото в други европейски страни, и въпреки че 2016 г. беше пик, мисля, че ще видим още ръст и през тази година, добави той. "Не можеш да се сърдиш на качеството на портфейла, все пак продавачите в България бързо се учат", добави Марвин Рамке, управляващ директор на EOS Group.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Ами като искат свят пари за парични преводи (и обръщане на валута) така ще е.

    От друга страна fintech влогонабиране е изключително опасна игра.

    Нередност?
Нов коментар