🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънската централна банка не разреши на OTP да купи Banca Romanesca

Развалянето на договорената в края на 2017 г. сделка може да затрудни плановете за експанзия на унгарския собственик на ДСК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румънската централна банка не е разрешила на унгарската OTP да придобие местната Banca Romanesca от National Bank of Greece. Това става ясно от прессъобщение на регулатора от 15 март, в което не са дадени аргументи, тъй като "всички събрани данни и информация са считани за професионална тайна". Това донякъде разклаща декларираните агресивни планове за експанзия в региона на най-голямата унгарска банка, която в България контролира втората по големина Банка ДСК.

Решението е любопитно, защото за пръв път от началото на консолидацията в банковия сектор в Румъния след световната криза централната банка блокира вече подписана сделка. То е донякъде необичайно, тъй като вече OTP присъства на пазара чрез малката OTP Bank Romania и сделката вече беше одобрена от антимонополния регулатор. Същевременно новината не е пълна изненада, като в началото на март председателят на борда на унгарската група Шандор Чани заяви, че се притеснява, че няма да получат одобрение и че има лошо усещане за сделката.

Проваленото разрастване

Договорът за продажба беше подписан в края на 2017 г. и предвиждаше OTP да плати на гръцкия собственик на Banca Romanesca 72 млн. евро за 99.28% от капитала. Реално обаче сделката се оценява на около 650 млн. евро, като включва и погасяване на подчинен срочен дълг и други средства, отпуснати от NBG на румънското му поделение.

При успешно финализиране OTB Bank Romania щеше да стане осма на пазара с около 3.7% дял. Самата OTP обаче публично е заявявала амбиции за достигане на 7-8% пазарен дял чрез придобивания, след като последно през 2014 г. купи малката Millennium Bank от португалските й собственици.

Сега обаче вероятно NBG ще трябва да търси нов купувач, тъй като продажбата е част от поетите ангажименти на гръцките банки да излязат от регионалните си поделения, за да изплатят европейската помощ за спасяването им. Аналогично в края на 2016 г. NBG продаде и българската си банка ОББ, като там отново OTP беше кандидат и наддаваше до финала, но като крайно за купувач беше избрана белгийската KBC.

Оттогава обаче унгарската група продължава да затвърждава апетита си за още придобивки в региона, като в интервю за Bloomberg през есента на 2017 г. Чани заяви планове за придобиване на поне пет банки в близките две години. За целта банката се хвали с подготвени 1 млрд. долара за експанзия. Не е ясно доколко спънката в Румъния ще попречи на тази стратегия.

В банковите среди OTP се спряга като желаещ да придобие няколко поделения на Societe Generale в Централна и Източна Европа, сред които и българската Сосиете женерал Експресбанк. Френската група има намерение да излезе от нестратегическите си пазари, където не е в топ 3 по пазарен дял. Освен това в различни моменти в банковия сектор името на OTP Bank се е свързвало неофициално с интерес към Банка Пиреос. Нейният гръцки собственик през юни 2017 г. също обяви, че продава поделенията си в региона.

Регулаторната съпротива

Формалните причини за отказа на Румънската централна банка не са ясни, а вероятно няма и да бъдат оповестени. По местното законодателство решението на регулатора може да бъде обжалвано само пред самия него, но не и пред съд, така че OTP няма много опции да продължи да преследва сделката.

Доколкото унгарската група вече оперира на пазара, а и сделката не създава гигант, няма видими финансови пречки пред сделката. Спекулациите в Румъния са по-скоро на геополитическа тема. От една страна, покрай авторитарния стил на Виктор Орбан Унгария се превърна в своеобразна черна овца на Европейския съюз и резките действия в Будапеща спрямо централната банка и търговските банки през последните години будят тревога. Затова и вероятно румънският регулатор не иска OTP да придобива съществен дял от пазара.

Друга линия на хипотези е неофициалната политика на Румънската централна банка да не допуска руско влияние в сектора. Като пример се посочва как през 2012 г. Сбербанк придоби цялата австрийска Volksbank без румънското й поделение, въпреки че към момента то е сред съществените в групата. Вторият най-голям акционер в OTP и член на борда й е руският бизнесмен Мегдет Рахимкулов, който има и унгарско гражданство. Forbes оценява богатството му на 1.9 млрд. долара, което е повече, отколкото това на най-богатия унгарец - а именно Шандор Чани (1.1 млрд. долара).

Друга хипотеза е, че решението е част от планове за засилване на ролята на банките с местен капитал. Само ден след отказа си към OTP втората по активи (и най-голяма контролирана от румънски собственици) Banca Transilvania получи разрешение да придобие Bancpost от гръцката Eurobank. Сделката би могла да превърне Banca Transilvania, която през 2014 г. купи въпросното осиротяло поделение на Volksbank, в лидер на пазара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov

    Лихвения марж в Унгария мн малее на фона на останалите им банки в региона...

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 2
    • + 4

    И слава Богу. Експанзия на унгарски компании, банки и пр. общо взето означава експорт на онзи специфичен, новорасъл вид фашизъм - или "нелиберална демокрация", както оберфюрер Орбан обича да го нарича. Така че, браво на румънската централна банка. Още един показател, по който Румъния е напред от нас.

    Междувременно, в България няма централна банка. От доста време. Има едни наплашени, мижави хорица, които следват заповедите на Вожда. И на Прасето. Независимо дали е за това, да дадат единствената банка на местната власт на някакъв СИК-аджийски бензинаджия, или да подарят единствената държавна банка на някаква мухлясала Мерюдия.

    Така че нека Орбан и неговите банки заповядат в България. Тука БеНеБе ще им разреши да си купят каквото душа иска. След като, разбира се, отчислят съответния процент в лихтенщайнските сметки на Вожда. И на Прасето.

    Нередност?
  • 3
    gli13531312 avatar :-|
    gli13531312

    Банката е "Romaneasca" ("Ромъняска").

    Нередност?
Нов коментар