🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в региона

Според главния изпълнителен директор на OTP Group Шандор Чани целите за разширяването са от България до Беларус

OTP Group е на българския пазар 14 години, след като през октомври 2003 г. придоби Банка ДСК в приватизационна процедура
OTP Group е на българския пазар 14 години, след като през октомври 2003 г. придоби Банка ДСК в приватизационна процедура
OTP Group е на българския пазар 14 години, след като през октомври 2003 г. придоби Банка ДСК в приватизационна процедура    ©  Велко Ангелов
OTP Group е на българския пазар 14 години, след като през октомври 2003 г. придоби Банка ДСК в приватизационна процедура    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В следващите две години OTP планира да купи поне пет банки, като е готова да вложи 1 млрд. долара в експанзията си.

Най-голямата унгарска банка OTB Bank, собственик на Банка ДСК в България, планира да придобие поне пет банки в следващите две години, опитвайки се да се възползва от вълната на консолидация в сектора. България също е включена в плановете на OTP за покупка на нови банки, става ясно от интервю на главния изпълнителен директор на унгарската кредитна институция Шандор Чани пред агенция Bloomberg.

Разширяване и в България

Чани посочва, че групата ще вложи 1 млрд. долара за разширяване на присъствието си в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). По думите му целите за разширяването са от България до Беларус. От Банка ДСК не бяха открити за коментар.

Интерес към разширяване на пазарното си присъствие в България унгарската банка заявява от няколко години. Тя беше един от двата кандидата за ОББ заедно с белгийската банково-застрахователна група KBC, подали окончателни оферти за поделението на гръцката NBG тук, която разпродаде дъщерните си банки заради реструктурирането в целия банков сектор в Гърция, наложен от донорите на спасителна помощ.

Предпочетена за купувач беше KBC, която даде цена от 610 млн. евро за ОББ. В различни моменти в банковия сектор името на OTP Bank се е свързвало неофициално с интерес към Банка Пиреос (чийто гръцки собственик през юни тази година обяви, че продава поделенията си в региона), към Societe Generale Експресбанк също. Банка ДСК е втора по големина в банковия сектор по размера на активите – към полугодието балансовото й число е близо 11.5 млрд. лв.

Три банки за една година

OTP очаква, че след осъществяване на планираните сделки делът на генерираните от чужбина приходи ще нарасне до 70% от сегашните 45%. През последната година OTP вече купи три банки в региона. През май погълна хърватската Splitska banka, през юли придоби румънската Banca Romaneasca, а на 4 август финализира сделка за сръбската Войводянска банка.

В Сърбия и Румъния и двете банки бяха собственост на NBG. Сделката в Сърбия е за 125 млн. евро за 9-ата по големина банка там, като след придобиването й ще стане седмият по големина играч на местния пазар, на който присъства от 2005 г. С румънското придобиване OTP ще стане 8-а по размер на активите в страната. Цената на сделката не бе съобщена тогава, но договорката между страните включва изплащане на заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneaska има към NBG. В Хърватия продавач на Splitska banka беше Societe Generale Group. Очакваният пазарен дял там е 10%.

В интервюто за Bloomberg Шандор Чани посочва, че докато някои европейски банки са притиснати от новите капиталови изисквания, OTP се готви от две десетилетия, изчаквайки подходящи условия, за да се възползва от възможностите за сливания и придобивания в банковия сектор. Така сега планът предвижда покупка на поне пет банки в следващите две години, без да се посочват потенциалните цели.

Главният изпълнителен директор на OTP посочва, че дивидентът на банката може да бъде повлиян от придобиванията. По-голям дивидент ще бъде изплатен, ако банката не изразходва средствата, предназначени за разширяване. Институцията вероятно ще обяви дивидентната си политика след публикуване на резултатите за третото тримесечие, се посочва в интервюто.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • - 1
    • + 3

    ДСК с интерес да купи Сосиете ? Това за пръв път го чувам, можеше да развиете малко темата, тъй като Пиреус, че е на пазара всички знаем, но за франсетата не мисля, че някой знае :)

    Нередност?
  • 2
    nzu28485980 avatar :-|
    Ясен Шаламанов
    • - 1

    И мен ме изненадаха с това си изказване. Говореше се, че Сосиете ще глътне Булбанк, но ДСК да вземе Сосиете е ново 20.

    Нередност?
  • 3
    labybamapa avatar :-|
    Labybamapa

    Новината не е чак невероятна, защото трябва да се има впредвид, че СЖ в България е най-малката или една от най-малките инвестиции на групата СЖ, така че като инвестиция надали са интересни на собствениците в дългосрочен план на пазара, който със сигурност изисква консолидации, за да се реализират т.нар.по модернуму синергии или чисто и просто икономии от мащаба. Относно Сосието да гълта Булбанк - няма как да се случи на ниво България - ако нещо се случва, то ще е на глобално ниво.

    Нередност?
Нов коментар