🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекорден портфейл лоши кредити продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е местното поделение на норвежката B2Holding, което плаща 90 млн. евро за пакета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордно голям портфейл от лоши кредити за 3.7 млрд. евро бе продаден от четвъртата по големина на активите банка в Гърция, Alpha Bank. Купувач е местното поделение на норвежката група B2Holding, която оперира и на пазара в България, а цената на сделката е 90 млн. евро, става ясно от корпоративно съобщение. Експерти от колекторския бизнес прогнозират, че в краткосрочен период системно важните гръцки банки ще задвижат продажби на портфейли лоши дългове за близо 40 млрд. евро.

Покупката

Съобщението за сделката бе публикувано на 13 март на сайта на четвъртата по големина на активите банка в Гърция Alpha Bank. От него става ясно, че тя е договорила с норвежкия холдинг прехвърлянето на портфейл с лоши потребителски необезпечени кредити с номинал за 3.7 млрд. евро, като само главницата по тях е за 2 млрд. евро, към 30 юни 2017 г. Цената на сделката е 90 млн. евро, което се равнява на 4.5% от главницата. Окончателното приключване на сделката се очаква да стане до седмици, в рамките на първото тримесечие на годината. "Транзакцията се очаква да окаже позитивен ефект върху банката по отношение на финансовите резултати, капитала и ликвидността", се посочва в прессъобщението.

От него става ясно, че работата по събирането на задълженията по портфейла ще се поеме по договор за възлагане от Cepal Hellas Financial Services, а притежател на портфейла е местното поделение на норвежкия холдинг - B2Kapital. Той има голяма структура и в България, където навлезе, придобивайки "Агенция за събиране на вземания". През тази седмица холдингът стъпи и на пазара във Франция чрез покупката на местната колекторска компания NACC. С това пазарите, на които оперира, стават 25.

Първата от серия очаквани

Продажбата на големи портфейли необслужвани задължения от страна на гръцките банки бе очаквана от колекторския бизнес. През октомври агенция Reuters съобщи, че три от голямата четворка - NBG, Piraeus и Alpha, подготвят търгове за портфейли на обща стойност 5.5 млрд. евро в началото на 2018 г. Причината е натискът от Европейската комисия, която изисква от местния банков сектор да намали необслужваните задължения в системата с 38 млрд. евро до края на 2019 г. от отчитаните 103 млрд. евро лоши кредити към края на миналата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    2,5% от цената! Смятай за какви кредити говорим...

    Нередност?
Нов коментар