🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял обемът на фирмените просрочия, възложени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.

Представители на Асоциацията на колекторските агенции в България. Отдясно наляво Зорница Димитрова, Александър Грилихес, Райна Миткова
Представители на Асоциацията на колекторските агенции в България. Отдясно наляво Зорница Димитрова, Александър Грилихес, Райна Миткова
Представители на Асоциацията на колекторските агенции в България. Отдясно наляво Зорница Димитрова, Александър Грилихес, Райна Миткова    ©  Велко Ангелов
Представители на Асоциацията на колекторските агенции в България. Отдясно наляво Зорница Димитрова, Александър Грилихес, Райна Миткова    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подобряват се показателите за задлъжнялост на населението и бизнеса в страната, като средният размер на дълга на физическите лица пада от 912 лв. на 775 лв., а забавянето на плащанията по фактури между фирмите намалява от 28 на 23 дни, показват анализите на Асоциацията на колекторските агенции в България. Новост е увеличението на длъжниците на лизинговите компании, както и влошаването на задлъжнялостта в строителния бранш, което говори, че покрай новия бум в сектора има предприемачи, които не преценяват правилно възможностите си.

За подобряващата се картина на задлъжнялостта спомагат както ръстовете на икономиката и заетостта, така и повишаващата се финансова култура, за което оказва роля развитието на индустрията, събираща дългове. Тя е значим участник на пазара през последните 7 години, като броят на компаниите в бранша продължава да нараства. През тази година колекторите се подготвят да изкупят портфейли с просрочени вземания за 1 млрд. лв. и да подобрят събираемостта, която в момента е около 20% от размера на възложените суми.

Дисекция на дълга

Освен че се понижава с 15% спрямо 2016 г., средният размер на задължението на физическите лица е по-поносим, съпоставено с размера на средната работна заплата в страната, която по данни на националната статистика през миналата година е била 1095 лв. "Това означава, че дълговете не са бреме, което застрашава домакинствата и не ги прави свръхзадлъжнели", коментира Райна Миткова, която е председател на браншовата асоциация и мениджър на най-голямата колекторска агенция "ЕОС Матрикс". Според експерта при преобладаващата част от длъжниците случващото е резултат на неправилно планиране и организация на финансите, като тенденцията вече е потребителите да са по-внимателни, когато поемат финансови задължения.

Миткова обърна внимание, че през миналата година има увеличение в броя на длъжниците. Ако през 2016 г. са били 1.8 млн., то през 2017-а те са 2.6 млн., което се доближава до броя на работещото население в България. Това според експертите е резултат на повишената кредитна активност във финансовия сектор. Тя идва не само от банките, които са източник на 41.6% от възложените случаи, но и от дружествата за бързи кредити, които генерират 30% от възложените случаи за събиране.

Прави впечатление и че градове като Бургас, Стара Загора и Русе произвеждат повече длъжници отпреди, което Зорница Димитрова от "Кредит инкасо" обяснява по следния начин: "В желанието си за експанзия банките надценяват възможностите на хората от тези градове, където стандартът на живот се различава от този в столицата и големите населени места".

Александър Грилихес от "Фронтекс интернешънъл" добавя, че негативна тенденция има и при лизинговите компании, от които възложените за събиране необслужвани вземания вече надхвърлят 4% от общата сума. "Случва се изтеглените средства да се ползват за по-луксозни покупки, като при тях забавянето в обслужването е по-често в сравнение с банковите продукти, където потребителите правят по-дългосрочни и по-добре обмислени решения".

Любопитни са и данните за междуфирмените дългове, като обемът на възложените за събиране задължения е двойно по-малък - от 146.4 млн. лв. на 71.5 млн. лв. Най-съществени остават проблемите в търговията на едро и дребно и строителството, а в туризма има подобрение на платежоспособността. Стабилизират се показателите в сектор производство, който бе сред най-тежко засегнатите от последната финансова криза.

Продажби за милиард

При представянето на годишния анализ за дейността на фирмите в колекторския бранш за миналата година асоциацията отчете изкупени общо 772 млн. лв. дългове. Това е с 14.2% по-малко от предходната 2016 г., когато бяха продадени портфейли с необслужвани кредити за 900 млн. лв. Резултатът бе под очакванията в индустрията, което е повод за по-въздържани прогнози за 2018 г. Според асоциацията през 2018 г. размерът на продадените дългове ще е около милиард лева, но съдейки по вече финализираната рекордна продажба на портфейл от ОББ за 460 млн. лв., както и няколкото по-едри сделки в прогрес, има вероятност в края на годината изнесената сега прогноза да се окаже твърде консервативна.

Профилът на длъжника: мъж на 30 години

Той е мъж на възраст около 30 години, който наскоро е започнал първата си работа на трудов договор. Това му е дало самочувствието да се впусне в по-големи покупки, за които не успява добре да прецени и организира бъдещите разходи.

Най-добре се справят с обслужването на задълженията си жителите на големи градове като София, Пловдив и Варна. Едновременно с това децата от София са по-слабо запознати откъде идват парите за разлика от децата в провинцията.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kam57579592 avatar :-|
    kam57579592

    Считам, че е необходимо активно обучение на кредитори и длъжници за възможностите да предоговарят и уреждат задълженията. Ето един такъв семинар - http://cld-foundation.com/bg/course/ производството-по-несъстоятелност-2-2/

    Нередност?
Нов коментар