БТК ще погаси предсрочно облигациите си за 400 млн. евро на 19 април

Рефинансирането става чрез банков заем, договорен с 12 институции през декември

Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на месеца, че за 2017 г. БТК е вложила 181 млн. лв., от които 73% са за развитие и поддържане на мрежовата инфраструктура
Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на месеца, че за 2017 г. БТК е вложила 181 млн. лв., от които 73% са за развитие и поддържане на мрежовата инфраструктура
Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на месеца, че за 2017 г. БТК е вложила 181 млн. лв., от които 73% са за развитие и поддържане на мрежовата инфраструктура    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев съобщи в началото на месеца, че за 2017 г. БТК е вложила 181 млн. лв., от които 73% са за развитие и поддържане на мрежовата инфраструктура    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската телекомуникационна компания (БТК) ще погаси предсрочно облигационния заем от 400 млн. евро, като вместо на падежа 22 ноември плащането ще се извърши месеци по-рано - на 19 април. Това става ясно от съобщение до инвеститорите на Ирландската фондова борса, където книжата бяха качени за търговия преди пет години. Рефинансирането на дълга става с изтеглянето на синдикиран банков заем, който е по-евтин от облигациите. Средствата от него ще спомогнат както за преструктуриране на задълженията, така и за обезпечаване на инвестиционната програма на компанията. За операцията ще бъдат използвани и собствени средства. През миналата година БТК отчете 1.6% ръст на приходите до 890 млн. лв. и брутна печалба 319 млн. лв.

Седем месеца предварително

След като в началото на март стана ясно, че БТК е финализирала договора за нов банков кредит, компанията вече има готовност да насочи средства от него по сметките на облигационерите. Те й отпуснаха общо 400 млн. евро заем през 2013 г., малко след като "НЕФ телеком" продаде дружеството на консорциума, сформиран между Цветан Василев (през "Бромак") и VTB Bank, с цел преструктуриране на задълженията и развитие на бизнеса.

Книжата носеха 6.625% доходност, а купонното плащане бе два пъти годишно - на 15 май и на 15 ноември. Още в проспекта бе заложена възможността за предсрочно погасяване, без негативни финансови последици от това.

Близо година преди падежа компанията намери възможност да рефинансира дълга по облигационната емисия чрез изтегляне на синдикиран заем, за което бе консултирана от Ситибанк. В синдиката от 12 институции участват кредитори като VTB и Международната инвестиционна банка, пенсионни фондове, включително и няколко местни кредитора като Първа инвестиционна банка и Интернешънъл асет банк. Договорът с тях е от декември, но заради процедурите по учредяване на обезпечения финализирането на сделката стана едва тази пролет.

Заемът е разделен на траншове, като по-големите от тях са със срок на връщане след 5 години и лихва в диапазона 3.25-3.75%. Това е значително по-изгодно от ползвания досега облигационен заем и ще доведе до намаление с 30% финансовите разходи на компанията, посочиха от мениджмънта й. Договорът с консорциума е за предоставянето на главен заем от 345 млн. евро и допълнително финансиране за още 35 млн. евро.

Новото финансиране позволява на БТК да преведе дължимите суми от главницата плюс начислените до момента лихви по облигационния заем, като инвеститорите бяха официално предупредени за предсрочното погасяване един месец по-рано през информационната система на Ирландската фондова борса.

Ползите от операцията

Операцията чувствително подобрява финансовите показатели на телекомуникационната компания, като от ръководството й подчертаха пред "Капитал", че средствата от заема са целеви за дружеството и няма да има трансфери в полза на собственика - InterV. В момента Спас Русев контролира 46% дял в него, 20% плюс 1 глас има VTB Bank, а съдружието между братята Милен и Георги Велчеви и финансиста Красимир Катев държи 19%.

Новото финансиране ще осигури ресурс и за инвестиционната програма на телекома, която за тази година е разчетена на 175 - 185 млн. лв. По последни данни, изнесени от изпълнителния директор на БТК Атанас Добрев през март, БТК запазва позиция на най-големия телеком по приходи от пазара, лидер във фиксираната телефония и фиксирания интернет. Наследник на бившия държавен монополист, БТК има 29% пазарен дял в мобилните услуги, като в края на 2017 г. броят на клиентите му в това направление е 3.085 млн. Освен телефония БТК предлага и платена телевизия и интерактивна телевизия (IPTV).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 2
    • + 5

    Отново банките у нас ще правят пласменти с отрицателна /спрямо инфлацията/ доходност, за да спонсорират един от видните олигарси. И начело разбира се е банката на Путин. Така се прави, браво!

    Нередност?
  • 2
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "m_style":

    Такива са лихвите в момента за всякакви читави корпоративни клиенти в България и Европа. Няма преференция за БТК никаква. Освен това в този синдикат няма нито една читава родна банка, основното е Сити и ВТБ. Те са си преценили, че си заслужава.

    Нередност?
Нов коментар