Приходите и печалбата на БТК растат през третото тримесечие

Средният приход от мобилен абонат намалява през периода, въпреки увеличаването в броя на абонатите

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите на Българската телекомуникационна компания (БТК) продължават да растат и през третото тримесечие на 2017 г. след забавянето си в началото на годината. В края на деветмесечието те достигат 662 млн. лв., или 1.8% повече спрямо същия период на 2017 г. С това операторът остава лидер в сектора, след като в края на октомври "Мобилтел" и "Теленор" отчетоха съответно 624 млн. лв. и 344 млн. лв. приходи за деветмесечието.

Само за третото тримесечие постъпленията на БТК са се увеличили с 4.1% до 230 млн. лв. Запазва се наблюдаваната от началото на годината тенденция приходите на дружеството, които идват по линия НУРТС, да намаляват. Постъпленията от фиксирани и мобилни абонати обаче растат, а допълнителен положителен ефект идва и по линия на продажбата на Телефонната палата в София на дружество от групата на Васил Божков срещу 33.9 млн. лв. през май. През първата половина на годината БТК сключи и още една голяма сделка – изкупи близо 10% дял от собственика си "Вива телеком България" срещу 30 млн. евро.

Финансовият резултат също се подобрява след отчетеното свиване в началото на годината. За деветмесечието коригираната обща печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е 246.8 млн. лв., което е с 2.7% повече в сравнение със същия период на 2016 г. Само за третото тримесечие нарастването е с 3% на годишна база до 85.7 млн. лв. За сравнение – отчетеният от "Мобилтел" ръст на EBITDA за периода юли - септември е с 18.5% до 42.8 млн. евро, а при "Теленор" показателят се свива с 0.1% до 66.43 млн. лв.

Двигателите на растежа

Основната част от приходите на оператора продължава да идва по линия на фиксираните и мобилните услуги, като вторите остават с лек превес, но пък темповете на нарастване там са по-умерени. За деветмесечието постъпленията от фиксирани линии са 262 млн. лв., или с 4.9% повече спрямо година по-рано. Ръстът при мобилните линии е с 2.5% до 385 млн. лв. за същия период. Приходите, които идват по линия на НУРТС, са малко под 32 млн. лв. от началото на годината, или с 3.7% по-малко в сравнение с деветмесечието на 2016 г. Само за третото тримесечие свиването по това перо е с 10.3% на годишна база.

За по-високите приходи от мобилни линии допринася и по-големият брой абонати на тези услуги. В края на деветмесечието те са 3.2 млн., което е с 0.9% повече спрямо година по-рано. Въпреки увеличението им обаче средният приход от абонат (ARPU) в мобилния сегмент намалява с 0.1% до 11.3 лв. в резултат от продължаващата тенденция на понижение на цените в сегмента. Същият тренд се наблюдава и при средния приход от абонат на фиксиран широколентов интернет – понижение с 6.9% до 9.4 лв., въпреки че броят на абонатите нараства с почти 10% до 464 хил. При абонатите на фиксирани гласови услуги спад е отчетен и в броя (с 12.5% до 837 хил.), и в средния приход (с 5.56% до 10.2 лв.). Средният приход от абонат при тв доставката обаче нараства с 10.4% до 13.8 лв., а броят на абонатите в сегмента се увеличава със 7.4% на годишна база до 434 хил., става ясно от тримесечния отчет на компанията.

По-малко инвестиции

Публикуваните във вторник данни показват още, че капиталовите инвестиции на БТК намаляват. За периода януари – септември общият им размер е 126 млн. лв. (от които 75% са били вложени в развитието на мрежата на телекома) в сравнение със 151 млн. лв. година по-рано. От дружеството посочват, че изкупуването на дела във "Вива телеком България" вдига нетния инвестиран кеш до 161 млн. лв., но покупката е почти компенсирана от прихода от Телефонната палата.

От отчета се вижда и че БТК постоянно увеличава заема, който дава на прекия си собственик "Вива телеком България" – ако в края на миналата година той е бил малко над 3 млн. лв., към деветте месеца на 2017 г. вече е 12.8 млн. лв. Позволеният таван е 9 млн. евро, като средствата трябва да бъдат върнати до 30 ноември 2019 г.

Отчетена е и операция с футболен клуб "Левски", в който Спас Русев има най-голям дял: заем от 6.4 млн. лв. през февруари е погасен, като сумата е преоформена като плащане на БТК по търговски договор.