Драги предава щафетата на Лагард в Европейската централна банка

Той оставя една като цяло по-обединена еврозона, но, от друга страна, институцията е по-разделена от всякога

Италианският банкер, който встъпи в длъжност през ноември 2011 г., получава широко признание за успешното спасяване на еврозоната от колапс, но някои от критиците му твърдят, че той е бил склонен да диктува паричната политика на банката еднолично
Италианският банкер, който встъпи в длъжност през ноември 2011 г., получава широко признание за успешното спасяване на еврозоната от колапс, но някои от критиците му твърдят, че той е бил склонен да диктува паричната политика на банката еднолично
Италианският банкер, който встъпи в длъжност през ноември 2011 г., получава широко признание за успешното спасяване на еврозоната от колапс, но някои от критиците му твърдят, че той е бил склонен да диктува паричната политика на банката еднолично    ©  Reuters
Италианският банкер, който встъпи в длъжност през ноември 2011 г., получава широко признание за успешното спасяване на еврозоната от колапс, но някои от критиците му твърдят, че той е бил склонен да диктува паричната политика на банката еднолично    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Марио Драги напуска поста управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица, предавайки щафетата на бившия ръководител на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Равносметката след мандата му може да се обобщи по следния начин – той оставя една значително по-обединена еврозона, но и съществено разединен управителен съвет на институцията. Италианският банкер, който встъпи в длъжност през ноември 2011 г., получава широко признание за успешното спасяване от колапс на еврозоната, но някои от критиците му твърдят, че той е бил склонен да диктува паричната политика на банката еднолично, пише Reuters.

Високото напрежение

Този негов подход породи известни конфликти, които отслабиха единния фронт на банката в моменти, в които беше необходимо инвеститорите да бъдат убедени, че тя е обединена при взимането на решения. Редица членове на управителния съвет на ЕЦБ единодушно заявиха пред Reuters, че Драги е "превъзходен централен банкер, който заслужава похвали за бързата си реакция по време на кризата с еврото през 2012 г., когато почти сам спаси валутата, като спря спекулациите срещу най-задлъжнелите страни в ЕС". "Драги е бил вдъхновяващ лидер в трудни моменти. Завършекът на неговата иначе много впечатляваща кариера обаче беше проблематичен", коментира бившият гуверньор на Австрийската централна банка Евалд Новотни.

Стилът на управление на Драги рязко повиши напрежението в управителния съвет на институцията. Във връзка с това някои банкери смятат, че договарянето на възможно най-широк консенсус и гарантирането на единомислието в ЕЦБ следва да бъдат основните приоритети на Кристин Лагард. Тя трябва да се фокусира и върху това да гарантира на инвеститорите, че политиките на банката ще останат последователни и ще осигурят на пазарите известна сигурност.

Въпреки че 63-годишната Лагард има амбициите да се съсредоточи върху равенството между половете и действията по отношение на климата, анализаторите посочват, че най-належащият въпрос в момента е да се прекратят конфликтите относно последния пакет от парични стимули на Драги. През септември италианецът рестартира покупките на държавни и корпоративни облигации в размер на 20 млрд. евро на месец, за да подкрепи отслабващата икономика в еврозоната. Този ход предизвика остра публична критика от някои от 25-те членове на управителния съвет на ЕЦБ, които твърдят, че това лишава регулатора от повече пространство за действия в случай на по-сериозен спад.

На последната си пресконференция като президент на ЕЦБ миналата седмица Марио Драги беше попитан относно несъгласието за възобновяването изкупуването на облигации, което институцията предприе миналия месец. Драги каза, че "несъгласието е неизбежно", както и че банката се придържа към това да поддържа цените в еврозоната стабилни.

Сабин Лаутеншлегер оспори необходимостта от възобновяване изкупуването на облигации и се оттегли като член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя остави празно място в управлението на банката на фона на критиките на Берлин срещу стимулите, обявени от ЕЦБ. Лаутеншлегер се оттегли повече от две години преди да изтече осемгодишният й мандат.

Ръководителите на централните банки в Германия, Холандия и Австрия, които по принцип са склонни да подкрепят по-консервативната парична политика, се противопоставиха на това решение. Съюзниците на Драги твърдят, че повече разговори в рамките на ЕЦБ вероятно не биха променили крайния резултат. "Марио Драги изпълняваше много добре задълженията си при много трудни обстоятелства. Оказвам му подкрепата си и съм сигурен, че историята ще покаже, че е бил прав", каза шефът на Финландската централна банка Ерки Лийканен.

Съмненията

Публичното несъгласие миналия месец, последвано от течове на поверителна информация от служителите, противопоставили се на рестартирането на програмата за изкупуване на облигации, предизвика съмнение сред инвеститорите. Пазарните лихвени проценти всъщност се повишиха след намаляването на основната лихва от банката през септември. Сега обаче някои инвеститори се съмняват в готовността на банката да се придържа към плана си и допълнително да намали лихвите, ако е необходимо.

Общественият дебат разпали притесненията във вътрешния кръг на Драги, че противниците подкопават влиянието на паричните стимули и надеждността на самата ЕЦБ.

Петер Прат, доскоро главен икономист на ЕЦБ и близък съмишленик на Драги, обобщи тези страхове тази седмица, посочвайки, че "този вид шумотевица в края на мандата не помогнаха".

За новия ръководител на ЕЦБ сега задачата е да прекрати обществените пререкания и да се върне към вземането на решения с широк консенсус. "Изборът на Лагард беше добро решение, защото очевидно това, което е необходимо сега, са дипломатически умения както за работа в ЕЦБ, така и за работа с правителствата", заяви Новотни.

Все още няма коментари
Нов коментар