🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-голямата гръцка банка е обвинена в нарушаване на капиталовия контрол

Piraeus Bank e извършвала съмнителни трансакции към американския конгломерат Libra Group, който преди време помогна за спасяването ѝ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният прокурор за борба с корупцията в Гърция обвини най-големия кредитор в страната Piraeus Bank в нарушаване на контрола върху капиталите при сделки, свързани с американския конгломерат Libra Group, който преди време помогна за спасяването на банката. Случаят повдига въпроси за управлението и стабилността на гръцките банки, които все още не са се възстановили от осемгодишната криза, при която брутният вътрешен продукт на страната намаля с 25%, пише Financial Times.

Той също така разкрива близките връзки между Piraeus и Libra, чиито собственици превърнаха малката корабна компания с няколко плавателни съда в международен конгломерат с операции в 35 страни – от корабоплаване до авиация, възобновяеми енергийни източници, туризъм и финансови услуги.

Разследването

Прокурор Елени Тулупаки разследва Piraeus, бившия й ръководител Михалис Салас и редица сделки, свързани с Libra. Американската група е собственост на семейство Логотетис, които са сред най-големите поддръжници на политици от Демократическата партия в САЩ. Разследването беше предизвикано от доклади на централната банка на Гърция и Агенцията за борба с прането на пари относно трансфери на средства през 2016 г. от Piraeus към офшорни компании в Кипър, чиито собственици са основателят на Libra Майкъл Логотетис и други служители на компанията.

Libra и Салас отричат да са извършвали неправомерни действия. Адвокатите им твърдят, че разследването на прокурора е "погрешно", и настояват да бъде отменено. Libra беше един от най-големите кредитополучатели на Piraeus, а по-късно помогна за спасяването на банката чрез изкупуване на заеми за свиване на обтегнатия баланс и чрез покупка на нови акции, когато други поддръжници не можаха да бъдат намерени.

Сега групата се ръководи от Джордж Логотетис, син на основателя Майкъл Логотетис. Израснал в Лондон и базиран в Ню Йорк, Логотетис-младши и неговото семейство се разглеждат като стълбове на гръцко-американската бизнес общност и са в кръга на спонсорите на Демократическата партия. Логотетис, който е запален филантроп, е член и на борда на директорите на благотворителна организация, създадена от бившия американски президент Барак Обама.

Как се стига до върха

Логотетис си създаде име на умел бизнесмен, след като продаде кораби на компанията през 2006 г. в разгара на международния транспортен бум и навлезе отново на пазара през 2009 г., когато цените на корабите бяха на исторически ниски нива. По време на кризата той засили връзките на групата с гръцки банкери и политически лидери, като в същото време търсеше инвестиции във възобновяема енергия, често финансирани със заеми от Piraeus.

През октомври 2017 г. Гръцката централна банка направи специален одит на бизнес отношенията на Libra с Piraeus, който според нея е разкрил "редица трансфери на средства в чужбина в нарушение на контрола върху капиталите", сочи официален доклад, видян от Financial Times. В него се отбелязва, че Libra има "широко сътрудничество с банката и е един от най-големите й акционери".

Гърция наложи контрол върху капиталите в средата на 2015 г., когато банките временно загубиха достъп до финансиране при извънредни ситуации от Европейската централна банка и страната беше близо до излизане от еврозоната. Контролът беше отменен напълно едва през септември тази година. Доклад на Гръцката агенция за борба с прането на пари от ноември 2017 г. също породи притеснения за трансфери на пари в чужбина от Piraeus. Съдебен източник заяви, че последвалото проучване от прокурора е разкрило "достатъчно индикации", оправдаващи допълнително разследване.

Разследващият Константинос Протонотариос пое случая през миналия месец. Той ще разпита около 40 души, предимно бивши банкери от Piraeus, ръководители и членове на борда на директорите на Libra и ще представи изводите си пред специален съдебен съвет, който ще реши дали да отнесе случая пред съда, заяви съдебен представител. "Нито Libra Group, нито притежавани или контролирани от Логотетис компании са били замесени в нарушения на контрола върху капиталите", съобщи компанията и допълни, че по закон единствено банките са отговорни за съобразяването с регулациите.

През 2017 г. новият главен изпълнителен директор на Piraeus започна преструктуриране и Логотетис се съгласи да ускори изплащането на дълга от 900 млн. евро към банката.

"Експозицията на Piraeus Bank към Libra Group и свързани с нея компании беше намалена с над 600 млн. евро през последните 18 месеца. Това е безпрецедентно изплащане на дълг. То дори може да е едно от най-големите намаления на заеми в историята на гръцките търговски банки, с което дълговете ни към банката са съвсем малки в сравнение с преди", съобщи Libra.

Все още няма коментари
Нов коментар