🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пощенска банка вече е собственик на Банка Пиреос България

Оперативното интегриране на двете институции се очаква да завърши до края на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък Пощенска банка е финализирала придобиването на акциите на Банка Пиреос България, като това се случва месец след като бе получено и последното регулаторно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и изтичането на сроковете за обжалване на решенията. Българската народна банка (БНБ) още преди това беше дала зелена светлина на сделката за 75 млн. евро, обявена още през ноември 2018 г. В последните дни беше финализирано и трансферирането на портфейли от разнообразни имоти в отделно дружество, което ще остане под контрола на гръцката Piraeus.

Клиентите на "Пиреос" ще продължат да бъдат обслужвани само в офисите и клоновете на институцията до оперативното интегриране с Пощенска банка. То се очаква да приключи преди края на годината, а след като се стигне и до формалното сливане на двете институции, на пазара ще остане само една банка с гръцка собственост. В началото на дълговата криза всички топ 4 банки в Атина имаха свои поделения в София и сумарно имаха около 20% пазарен дял. Продажбите им бяха наложени по линия на спасителната програма за гръцкия финансов сектор.

По план

Сближаването между двете банки, което ще доведе до създаването на четвъртия по големина играч на банковия пазар в България, върви съгласно начертания още през миналата година план, става ясно след поредната стъпка по изпълнение на сделката между тях. В съобщение до медиите от Пощенска банка информират, че в четвъртък е приключило прехвърлянето на акциите на Банка Пиреос България, които бяха договорени срещу 75 млн. евро. С това процесите по интеграцията между двете институции могат да започнат, като очакванията са те да продължат до края на годината. Дотогава клиентите на "Пиреос" ще продължат да бъдат обслужвани в офисите на институцията и през електронните й канали.

Едновременно с това се разработват общи продукти и услуги за клиентите на двете банки, става ясно от съобщението на придобиващата институция. В следващите седмици ще бъде пусната и новата версия на чат бота EVA, който ще бъде програмиран да отговаря на клиентски въпроси по сливането.

Банка Пиреос България е основана през 1993 г., като от 2005 г. бе собственост на гръцката финансова група Piraeus. Към март активите й са 2.9 млрд. лв., а печалбата й възлиза на 4.9 млн. лв. Пощенска банка е собственост на гръцката Eurobank, в която основни акционери са канадски и американски фондове. За последните три години това е втората й придобивка на пазара в България, след като през 2015 г. консолидира бизнеса на Alpha Bank в страната.