🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арно Льоклер: Консолидацията в банковия сектор носи ползи за клиентите

Членът на управителния съвет на Банка ДСК и Експресбанк пред "Капитал"

Арно Льоклер, Банка ДСК    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След последните сделки по сливания и придобивания в банковия сектор смятате ли, че той успява да подобри ефективността си? Какъв е ефектът от тази консолидация на пазара?

Динамиката на банковия пазар не само в България, но и в Европа, е силно изразена и условията неизбежно изискват все по-висока ефективност, мащаб и резултати за сметка на външна и вътрешна оптимизация на ресурсите. Под външна имам предвид именно консолидационните процеси и сливания, които са стимулирани, от една страна, от пазарната среда, а от друга – от самите регулаторни и надзорни органи. Наред с това в България се наблюдава стабилна тенденция на икономическо развитие. Всички тези фактори и благоприятната среда допринасят за възходящата тенденция при резултатите на банките в България, като в резултат на тези процеси в българската банкова система се наблюдава засилен инвеститорски интерес от големи европейски банкови групи и стратегически инвеститори, каквато например е OTP Group, част от която са Банка ДСК и Експресбанк.

Ползите за нашите клиенти – потребителите на нашите банкови услуги, са крайната точка, измерителят, по който ние оценяваме бизнес процесите си. Благодарение на консолидацията успяваме да усъвършенстваме и да подобряваме значително портфейлите си от продукти и услуги за индивидуалния и за корпоративния сегмент. При сегментите в банкиране на дребно с голям брой клиенти – граждани и малки и средни предприятия (МСП), консолидацията на двата бизнес модела дава възможност за подобряване на структурата и качеството на обслужване. Тези процеси включват анализиране на по-обхватна база от данни и позволяват по-гъвкаво клиентско сегментиране с оглед подбирането на най-добрата комбинация от услуги и адекватно ценообразуване.

В допълнение, това дава добра възможност на банките извършат по-добра диверсификация на риска. Именно натам са насочени усилията на Банка ДСК и на други пазарни участници, които чрез процесите по сливания успяват стратегически да разгръщат мащаба си и да изведат банковия сектор на едно ново, модерно ниво, с фокус върху дигитализацията и отличното обслужване на клиентите.

След като лихвите са на исторически най-ниските им нива, какви са тенденциите при банковите такси? Очаквате ли банковият сектор да актуализира тарифите си? В каква посока?

Състоянието на българската икономика е в състояние на подем, като съвсем закономерно се наблюдава нарастване на цените в обслужващата сфера, което неминуемо засяга и банковите услуги. Ние се стремим да стимулираме все повече дигиталното банкиране, като предлагаме иновативни решения на модерни и лесно достъпни платформи. В Банка ДСК цената на основните преводи през електронната платформа (онлайн и мобилно банкиране) е с низходяща тенденция в последните години. Наред с това предлагаме и редица месечни пакети, които са гъвкаво решение и добра алтернатива за клиентите.

Отрицателните лихви на ЕЦБ станаха повод някои големи централноевропейски банки да започнат да прилагат отрицателна лихва и по големите депозити на свои корпоративни клиенти. Смятате ли, че тази практика ще се възприеме от повечето банки на пазара? Колко далеч може да стигне - освен корпоративни клиенти може ли да засегне и физически лица? Мислите ли, че отрицателните лихви може да дойдат и за потребителите в България?

Вложителите в страната възприемат банковите институции като надеждни партньори в стопанисването на техните средства. Българските банки са спечелили доверието както на потребителите, така и на фирмите, които наред със сигурността се възползват и от възможността да разполагат бързо и лесно с ресурса си. Българската банкова система се характеризира със своята стабилност и добра капиталова и ликвидна позиция, което е водещ фактор за високата оценка на потребителите. Лихвените нива, включително и потенциални отрицателни стойности, са отговор на съответни и закономерни промени в пазарната обстановка. Няма как да се избегнат такива промени, ако пазарните условия го наложат.

Това обаче не бива непременно да се възприема като негативен сигнал. Не можем да правим заключения въз основа само на абсолютната стойност на един параметър, а трябва да съпоставим тази стойност спрямо стойностите на други параметри, с които той има пряка или непряка връзка. Трябва да се отбележи една цялостна зависимост върху пазара на банкови продукти, а именно влиянието й върху цените и на кредитите. Лихвените проценти по основните кредитни продукти са с безпрецедентно ниски нива за българския пазар, което ги прави изключително атрактивни за потребителите. По отношение на отрицателните лихви - в България не само са възможни, но частично вече има такива.

Банките плащат отрицателни лихви върху свръхрезервите си в БНБ и в повечето случаи върху ликвидните си активи. Отделно от това банките поемат и застраховката, осигурена от Фонда за гарантиране на влоговете, която всеки вложител получава до определената от закона сума, както и вноската във Фонда за преструктуриране, която също осигурява защита при дестабилизация. Тъй като говорим за икономически фактори, нещата винаги следва да се гледат в своята комплексност и за конкретната среда. Били сме свидетели на промени във фактори, които се възприемат като негативни, но в конкретната среда са изигравали положителна роля.

Арно Льоклер, който е член на управителния съвет и изпълнителен директор в Банка ДСК и Експресбанк, както и ръководител на направление "Управление на риска" в Банка ДСК, ще бъде сред лекторите на конференцията "Банките и бизнесът", която ще се проведе този четвъртък в София. Банкерът ще вземе участие в първия дискусионен панел, на който ще се обсъжда посоката на развитие на сектора след стрес тестовете. Пълната програма на форума може да намерите на сайта на събитието, а срокът за регистрация изтича на 13 ноември.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dnanev avatar :-|
    Димитър Нанев

    Точно обратното! Консолидацията в сектора създава големи, тъпи, и трудно-подвижни мастоодонти, които обаче придобиват статус на "too big to fail", след което корумпират цели правителства и изнудват държави да ги спасяват от натворените бакии!

    Нередност?
Нов коментар