Над половината от банките по света не биха оцелели при рецесия

Проучване на McKinsey прогнозира нова банкова криза при сегашнтие обстоятелства

Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не осъзнават какво се случва по отношение на новите финансови технологии
Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не осъзнават какво се случва по отношение на новите финансови технологии
Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не осъзнават какво се случва по отношение на новите финансови технологии    ©  Revolut
Според McKinsey най-големият проблем на банките е, че те не осъзнават какво се случва по отношение на новите финансови технологии    ©  Revolut
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над половината от банките по света са прекалено слаби, за да оцелеят при глобална рецесия, сочат данните от проучване на консултантската агенция McKinsey. Причината е проста - в текущото им състояние по-големият дял от банките няма да имат достатъчна възвръщаемост, която да покрива разходите им при негативна макроикономическа ситуация. Препоръките на McKinsey са банките да инвестират повече във финансови технологии, както и да търсят сливания, преди да е дошла рецесията, която се очаква от по-голямата част от икономистите към този момент.

"Мислим, че сме в късния икономически цикъл и банките трябва да бъдат дръзки в решенията си сега, защото не са в добра форма", коментира пред Bloomberg Каусик Райгопал, старши партньор в McKinsey. "В късните фази на цикъла никой не може да си позволи да лежи върху стари лаври."

В десетилетието след глобалната финансова криза, чиито най-тежки дни бяха през 2008 и 2009 г., финансовият сектор видя множество технологични иновации, обединени в т.нар. финтек индустрия. В нея влязоха и много нетрадиционни играчи - от огромен брой стартъпи до технологични гиганти като Apple и Google. Според McKinsey банките все още не са стигнали до еднозначно решение дали да се съревновават с технологичните фирми, дали да си партнират с тях, или да търсят придобивания.

Бележки под линия

McKinsey пише още в годишния си доклад, че банките "рискуват да се превърнат в бележки под линия в историята" заради новите тенденции във финансовия сектор и промените в поведението на потребителите. "Повечето от банките се опитват да подобрят ефективността си, сякаш бизнесът продължава да бъде същият, какъвто е бил винаги", пише в доклада.

Изчисленията на консултантската агенция показва, че едва 35% от бюджета на банките отива за информационни технологии и иновации, докато финтек компаниите харчат над 70% от средствата си в тази посока. Към това McKinsey добавя и регулаторните промени през последните години, които отвориха възможността за стартъпи да работят като банкови институции.

Сред примерите, които McKinsey ползва в доклада си, са американската Amazon и китайската Ping An. Според агенцията подобни технологични фирми с огромни бюджети, които могат да си позволят да развиват финансови решения, правят положението за традиционните банки още по-тежко.

Другата препоръка на McKinsey е банките да търсят сливания. В този случай агенцията дава за пример SunTrust Banks и BB&Т, които поискаха сливане по-рано през годината - най-голямото сливане от края на финансовата криза насам в САЩ. "В бъдеще мащабът ще бъде още по-важен, отколкото сега", пише още в доклада.

Подготвят ли се банките в България за смели ходове, които да подсигурят бъдещето им на пазара? Ако да, какви? Това ще стане ясно на годишната конференция "Банките и бизнесът", която ще се проведе на 14 ноември в София. На нея ще бъде представен анализ за перспективите пред банковия сектор, изготвен от McKinnsey & Company, а в дискусия по темата ще влязат ръководителите на ключови институции на пазара - Теодора Петкова (Уникредит Булбанк), Петър Андронов (ОББ), Арно Льоклер (Експресбанк, Банка ДСК), Георги Заманов (Алианцбанк България).

Подробно програмата, темите и участниците може да видите на страницата на събитието, а крайният срок за регистрация изтича на 13 ноември.
Все още няма коментари
Нов коментар