Уникредит Булбанк планира по-малък дивидент за 2019 г.

Предложението е акционерите да получат близо 297.6 млн. лв., което е 70% от печалбата на банката

Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд за страната
Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд за страната
Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд за страната    ©  Цветелина Белутова
Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд за страната    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като три поредни години Уникредит Булбанк изплащаше цялата си печалба като дивидент, тази година планът е за акционерите да бъдат разпределени 70%, или малко под 297.6 млн. лв. Това става ясно от поканата за общо събрание на акционерите на най-голямата банка по активи в България, което е насрочено за 8 април. Почти цялата сума реално отива за италианската Unicredit S.p.A, която е собственик на близо 99.5%, но има и множество миноритарни акционери, които ще могат да получат по приблизително 1.04 лв. за акция.

Частично запазване на капитал

В последните години Уникредит Булбанк оперираше с едни от най-високите нива на капиталова адекватност на българския пазар и това й позволяваше да разпределя изцяло печалбата си въпреки покачващите се регулаторни изисквания. Към края на 2018 г. тя декларира 22.5% съотношение на базовия капитал от първи ред и 22.9% обща адекватност, като разполага с над 900 млн. лв. капиталов излишък. Данни за 2019 г. още няма, но през нея изискванията на БНБ се покачиха с въведения антицикличен буфер (0.5% към момента и 1% от април 2020 г.), а също и с покачването на буфера за друга системно значима институция (за Уникредит Булбанк от 1 януари той е 1% при 0.75% преди това). Това, както и ръстът на кредитирането през 2019 г. вероятно са намалили леко излишъка на капитал, а същевременно банката трябва да разполага с капитал да подкрепя и увеличаването на портфейлите си през 2020 г.

Този набор от фактори вероятно е обосновката зад проекторешението 127.5 млн. лв. да останат като неразпределена печалба. В него изрично е посочено, че изплащането на дивидент зависи и от получаването на съгласие от БНБ.

Близо до рекорда

Печалбата на Уникредит Булбанк за 2019 г. е 425.1 млн. лв., което е 5 млн. лв. (или 1.15%) по-малко от отчетената за 2018 г., която беше рекордна за банковия сектор и въобще за българската корпоративна история. Съответно и миналогодишният дивидент от 430 млн. лв. представляваше рекорд за страната. И през двете години банката получава дивиденти над 100 млн. лв. от дъщерни дружества - основната част от специализираното в потребителско кредитиране "Уникредит кънсюмър файненсинг".

Тазгодишният дивидент също е сред най-големите такива, изплащани в България, като освен Уникредит Булбанк по-голяма сума е изплащала ДСК - 321 млн. лв. за 2015 г.

За 2018 г. общо банките разпределиха 777.6 млн. лв., като ОББ (175.9 млн. лв.) и Райфайзенбанк (131.6 млн. лв.) също разпределиха цялата си печалба. По-малки суми - по 20 млн. лв., гласуваха Алианц банк България и държавната Българска банка за развитие.

За 2019 г. печалбата на сектора беше почти същата като за предходната година, но след зададения тон от Уникредит Булбанк вероятно общо изплатеният дивидент от сектора ще е по-нисък. За 2020 г. очакванията са натискът над рентабилността на банките да продължи, особено след влезлите в сила през декември европейски правила, ограничаващи таксите по еврови преводи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар