Уникредит Булбанк ще изплати рекордните 430 млн. лв. дивидент

На предстоящото общо събрание през април очаквано ще се гласува и преместването на Левон Хампарцумян в надзорния съвет

В последната си пълна година начело на институцията Левон Хампарцумян изкара Уникредит Булбанк на най-високата печалба в историята й
В последната си пълна година начело на институцията Левон Хампарцумян изкара Уникредит Булбанк на най-високата печалба в историята й
В последната си пълна година начело на институцията Левон Хампарцумян изкара Уникредит Булбанк на най-високата печалба в историята й    ©  Надежда Чипева
В последната си пълна година начело на институцията Левон Хампарцумян изкара Уникредит Булбанк на най-високата печалба в историята й    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уникредит Булбанк се готви да изплати цялата си 430 млн. лв. печалба за 2018 г. като дивидент. Това става ясно от поканата за общо събрание на акционерите на най-голямата банка в страната, което е насрочено за 9 април. Огромната част от сумата ще замине за италианската Unicredit S.p.A, която притежава 99.45% от капитала. Извън нея обаче има и над 1.5 млн. акции в миноритарни акционери, на които сумарно се полагат около 2.4 млн. лв., или по 1.5 лв. на акция.

Трети път по 100%

Така Уникредит Булбанк затвърждава политиката си от последните няколко години да разпределя цялата си печалба. Това се случи и с резултата за 2017 и 2016 г., а за 2015 г. банката раздаде 1/2 от печалбата, а за 2014 г. - 1/3. В годините преди това по предписание на БНБ банките капитализираха печалбите си, за да трупат буфери заради високия дял на необслужваните кредити вследствие на световната криза. С поразчистването на балансите, стабилизирането на икономиката и регулаторни промени обаче опозицията на регулатора срещу дивидентите поотслабна и няколко банки започнаха да прехвърлят изцяло или частично печалбите към централите си.

Конкретно Уникредит оперира с едни от най-високите нива на капиталова адекватност в системата (27%) и има излишък от капитал около 1.2 млрд. лв. над регулаторните изисквания към края на 2017 г. За 2018 г. собственият й капитал е над 2.8 млрд. лв. Тези показатели й позволяват спокойно да продължава да кредитира и да абсорбира евентуални загуби дори и без да капитализира текущите си печалби.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Личен и републикански рекорд

Самата печалба за 2018 г. на Уникредит Булбанк е рекордна за нея, като вътре обаче влизат и около 115 млн. лв. от дивиденти от дъщерните й дружества за потребителски кредити и лизинг. Спрямо 2017 г. резултатът на банката се покачва с 44.5%, но ако се неутрализира този специален ефект, ръстът се ограничава до около 6%. Засега още няма яснота дали и през тази година банката ще получи подобна инжекция, но предвид бурните ръстове на потребителското кредитиране през 2018 г. това не е изключено.

А дивидентът от 430 млн. лв. също е рекорден не само за конкретната институция и за банковия сектор, а и за цялата българска корпоративна история. След гласуването на акционерите сумарно за последните пет години Уникредит Булбанк ще е разпределила почти 1.25 млрд. лв. дивиденти.

Засега при другите банки, които в последните години системно разпределят дивиденти, още не се виждат покани за общи събрания. Такива са ДСК и Райфайзенбанк (също с по 100% в последните няколко години), както и Пощенска банка, Сосиете женерал Експресбанк и "Алианц банк България" (с по-малък дял). Ако и при тях се запази политиката, е възможно да падне и рекордът за разпределен дивидент от банковия сектор, който за 2016 г. надхвърли с малко 1 млрд. лв. За 2017 г. сумата беше 816 млн. лв.

Промените в ръководството

Извън рутинните точки за одобрения на отчети и освобождаване отговорност има и още една важна, макар и не изненадваща точка в дневния ред. Това е преместването на дългогодишния главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на банката Левон Хампарцумян като член на надзорния съвет.

Това беше анонсирано от Уникредит Булбанк още в края на миналата година, когато беше назован и наследникът му на поста - Теодора Петкова. Тя е член на управителния съвет и главен риск директор на институцията. Според официалното съобщение Петкова вече е одобрена от надзорния съвет на банката и трябва да застъпи на поста от 1 май.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Невероятна печалба за нашите стандарти!И от това най-много печели банката-майка в Италия, защото тя е доста незавидно финансово състояние през последните години!

    Нередност?
  • 2
    petranica avatar :-|
    petranica

    А я продадоха на италианците, доколкото помня за 360 млн евро, с невзет от държавата дивидент... А сега с двегодишният дивидент си покриват разхода( официалния)

    Нередност?
Нов коментар