🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк планира да разпредели над 300 млн. лв. дивидент

Това е цялата печалба на банката за 2021 г., но решението подлежи и на съгласуване с БНБ

Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк към края на 2021 г. остава лидер на пазара с почти 25 млрд. лв. активи
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк към края на 2021 г. остава лидер на пазара с почти 25 млрд. лв. активи
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк към края на 2021 г. остава лидер на пазара с почти 25 млрд. лв. активи    ©  Надежда Чипева
Управляваната от Цветанка Минчева Уникредит Булбанк към края на 2021 г. остава лидер на пазара с почти 25 млрд. лв. активи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уникредит Булбанк планира да разпредели 313.8 млн. лв., което е цялата ѝ печалба за миналата година, като дивидент за акционерите. Това става ясно от поканата за общо събрание, което трябва да се проведе на 7 април.

Решението все още не е сигурно, тъй като подлежи и на регулаторно одобрение. През февруари БНБ отмени забраната за разпределяне на дивиденти, която беше въвела в началото на ковид пандемията, за да консервира капитала в системата. Същевременно обаче от централната банка обявиха, че ще изискват от банките "да представят планове за разпределение, които ще бъдат предмет на надзорния диалог".

Голям, но не рекорден

Планираният дивидент е внушителен на фона на българския корпоративен пейзаж и ще бъде сред най-големите, разпределяни от местни компании и институции. Той обаче не е рекорден. Самата Уникредит Булбанк подобно разпредели и цялата си печалба за 2018 г., която тогава възлизаше на 430 млн. лв. Освен това малко по-голяма сума е разпределяна и от ДСК за 2015 г. - 320 млн. лв.

Уникредит Булбанк регулярно разпределя дивиденти, като сумарно за периода 2014 - 2018 г. те достигнаха над 1.2 млрд. лв. За 2019 г. също имаше планове за 297.6 млн. лв. (70% от печалбата), но те бяха блокирани от ковид забраната на БНБ. Така сега реално банката се завръща към практиката си. Тя е сред тези, които оперират със съществен излишък на капитал, така че не би трябвало да срещне съществен проблем с получаването на одобрение.

Ако то бъде получено, почти цялата сума ще отиде за италианската Unicredit, която е собственик на близо 99.5% от капитала. Има и множество миноритарни акционери, които ще могат да получат по близо 1.1 лв. за акция.

Първа в редицата

Засега другите водещи банки в страната или още не са свикали общи събрания или от поканите не става ясно дали и какъв дивидент се планира.

Като цяло до 2019 г. практика да разпределят редовно дивиденти имаха едва няколко институции с чуждестранна собственост (ДСК, ОББ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Алианц банк), както и държавната ББР. Тя обаче последните две години е на загуба. Някои от банките с по-голям капиталов излишък биха могли да поискат да разпределят и печалби от предходните години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар