🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед намали лихвите заради рисковете от китайския вирус

Президентът Доналд Тръмп продължава да е недоволен от действията на централната банка на САЩ, в петък може да има ново понижение

Управителят на Фед Джером Паул оставя впечатление, че действа под натиска на президента Тръмп
Управителят на Фед Джером Паул оставя впечатление, че действа под натиска на президента Тръмп
Управителят на Фед Джером Паул оставя впечатление, че действа под натиска на президента Тръмп    ©  Reuters
Управителят на Фед Джером Паул оставя впечатление, че действа под натиска на президента Тръмп    ©  Reuters

Федералният резерв намали основната лихва с половин процентен пункт във вторник в отговор на "развиващите се рискове" от разпространението на коронавирус. "Основите на американската икономика остават силни" според единодушно изявление на Фед. "Въпреки това коронавирусът крие рискове за икономическата активност." В него централната банка на САЩ повтори тона от изявлението си от петък, че "внимателно следи" развитието и ще "действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката", отбелязва Financial Times. Решението за понижаване на лихвата в диапазона от 1 до 1.25% е било взето единодушно. Веднага след новината основните индекси на Уолстрийт леко се повишиха, по-късно отново минаха в червената територия, преди отново леко да се повишат.

Тръмп отново недоволен

Президентът Доналд Тръмп, който превърна силната икономика и възхода на финансовите пазари в крайъгълен камък на кампанията си за преизбиране, засили натиска върху Фед за намаляване на лихвите, тъй като акциите се понижиха, след като коронависурът се разпространи в десетки страни извън Китай, включително и САЩ. След съобщението на Фед той туитна: "Федералният резерв намали лихвите, но трябва допълнително да ги понижи и най-важното - да действа в съответствие с други държави / конкуренти. Не играем на равно ниво. Не е честно спрямо САЩ. Най-накрая е време Федералният резерв да поведе. Повече облекчения и намаления! "

Във вторник сутринта, преди да се отворят пазарите в САЩ, финансовите министри и управителите на централната банка на страните от Г-7 разпространиха изявление, потвърждаващо "ангажимента си да използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение".

Фед е първата централна банка, която последва съобщението с конкретни действия. Bank of England по-рано сигнализираше, че не бърза да намалява лихвите, за да се справи с евентуални икономически проблеми преди следващото си насрочено заседание, въпреки че не изключи подобен ход. По-рано във вторник управителят й Марк Карни заяви, че комуникационните канали между централните банки са отворени, но подчерта, че "в различните юрисдикции ще има някои различия в точната форма и времето на тези мерки".

Ходът на Фед във вторник "повдига въпроса дали те знаят нещо, което пазарът не знае", казва Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities, и отбелязва, че пазарът на практика няма актуални икономически данни. Според него времето между сигналите за намаляване и реално намаляване е било "изключително кратко".

Ще има ли ново понижение

Фед загатва за евентуално понижение и в петък в направеното изявление извън насрочената среща на управителния съвет. В изявлението си Фед включи фразата "действа както е уместно", която е използвала в миналото, за да сигнализира за намерение за намаляване на лихвите. До края на миналата седмица инвеститорите не виждаха никакъв шанс за намаляване на лихвите на следващото заседание на Фед на 18 март, сега това вече е сигурно.

Според Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, е по-важно действията на Фед да бъдат формулирани в контекста на координирани глобални политически усилия. Тъй като доказателствата за разпространението на коронавируса в САЩ нарастваха, някои анализатори се чудеха, че изтъпеният инструмент на паричната политика е най-добрият отговор на икономическия спад на потенциална пандемия. "Фед очевидно разглежда това като потенциално съществен шок за търсенето на икономиката и иска да изпревари щетите, ако е възможно", казва Тим Дюи от Университета в Орегон. "Рисковете за ранно и голямо движение са минимални в среда с ниска инфлация. Фед остава фокусиран като лазер за предотвратяване на рецесия."

Все още няма коментари
Нов коментар