Коронавирусът и борсите - какво се случи и какво предстои след кошмарната седмица

След като инвеститорите изтриха 3-4 трилиона долара от пазарите, сега се очакват действия от централните банки и правителствата

Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии
Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии
Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии    ©  Reuters
Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица водещите борсови индекси се понижиха с по над 10%, а повечето от тях паднаха в седем поредни сесии    ©  Reuters

Опасността от пандемия на коронавируса удари силно борсите, a спадът им горчиво напомни за последната финансова криза. Индексите по света преживяха най-лошата си седмица от 2008 г. насам, а загубите се изчисляват в трилиони долари. Инвеститорите се разделят с всички рискови активи и се насочват към сигурните инвестиции като държавни облигации и по-малко към благородни метали и някои валути. Притесненията са, че разпространението на болестта ще спре някои производства, ще ограничи потреблението и пътуванията, а крайният ефект ще е върху корпоративните печалби и глобалната икономика.

Допълнителна паника за инвеститорите внесе и промяната на статута на коронавируса от страна на Световната здравна организация, която повиши състоянието на риск от "високо" до "много високо". Още шест страни докладваха за първи случаи на вируса.

В най-новия анализ на Goldman Sachs се прогнозира, че коронавирусът ще "изяде" 5 процентни пункта от глобалния растеж през първото тримесечие и 2 пр.п. през второто, след което ще дойде възстановяване. Според МВФ ефектите от вируса може да са в размер на 0.1% (1 пр.п.) от глобалния растеж, но най-вече с влияние върху китайския, който да падне до 5.6%.

Затова и сега погледите са насочени към разпространението на вируса, но и към действията на правителства и централни банки, от които се очаква (а и вече има призиви) да вземат някакви мерки.

При всички положения повечето анализатори са на мнение, че докато има сигнали за паника по борсите и продължително разпространение на вируса, то има условия за понижение на цените на акциите.

Какви са щетите по борсите и защо е важно

Американските индекси S&P 500 и Dow Jones загубиха общо по над 10% от стойността си от началото на сесията в понеделник до края на тази в петък, но с изключение на Nasdaq, което излезе на зелено в петък, всички водещи индекси в САЩ направиха седем поредни дни на спад, започнал през миналия четвъртък. Същото се случи на борсите в Азия, а в Европа Stoxx 600 е надолу с 12.7% за седмицата, DAX с 12.4%, CAC 40 с 11.9%, а FTSE 100 с 11.1%. Това определено е и най-лошият февруари от 2009 г. Спад на индексите над 10% от последния им връх означава корекция. За мечи пазар се говори, когато тази стойност е 20%.

  • От стойността на акциите зависят инвестициите и доходността на институционалните инвеститори - взаимни и пенсионни фондове, включително и в България.
  • Загубите по световните борси се изчисляват на между 3 и 4 трлн. долара само за тази седмица. Например Аpple изтри над 200 млрд. долара капитализация и загуби лидерството си по този показател от Microsoft, чиито акции в петък дори поскъпнаха с 2.4%.
  • Борсите са първите предвестници за икономически сътресения - в случая те падат заради страховете на инвеститорите от икономическо забавяне и спад в печалбите на компании. Често обаче поведението им е ирационално и след успокоение на страстите идва възстановяване. Заради несигурната среда инвеститорите се насочват към държавните облигации, чиято доходност вече е рекордно ниска.

"Този пазар не е нормален, но ни дава ясни сигнали, че нещо се променя", коментира пред MarketWatch Томас Лий, създател на Fundstrat Global Advisors. Според него спад на Dow Jones с повече от 1000 знака в две или три сесии означава, че има сериозна промяна и повишение на риска при фундамента на икономиката и движението на паричните потоци. Все едно е установена инвазия на извънземни или приближаване на метеорит, но точното им достиганe на Земята не е ясно.

Все пак единственото оптимистично в цялата картина е, че в последните часове на сесията в петък Dow Jones и S&P успяха да възстановят леко нивата си и да редуцират част от загубите. В края на петък Dow Jones спадна с 1.4%, или над 350 пункта, след като в четирите дни преди това загуби съответно 4.4%, 0.5%, 3.2% и 3.6%. Глобалният индекс Global Stoxx приключи петъчната сесия с понижение 1.7% и общо седмичен спад 12%. Борсата NASDAQ, на която се търгуват някои от най-големите технологични компании, беше белият лебед сред всички останали световни борси, като приключи сесията с повишение от символичните 0.01%.

Малко печеливши, много губещи

Големите губещи сред американските индекси в края на петъка за пръв път не бяха единствено технологичните компании, които отнесоха най-тежките удари на изминалата седмица. От стойността си губят туристическите дружества, авиокомпаниите, производителите на луксозни стоки, както и финансовите компании. В САЩ индексът KBW, който следи най-големите банки, е на меча територия, посочва FT, след като е 20.7% под историческия си връх от януари. Сред най-губещите в Европа тази седмица са TUI (-30%), Easyjet (-27%), Boeing пък се прости с 15% за седмица, или близо 20 млрд. долара от пазарната си капитализация.

SOS - централните банки идват на помощ

Сега всички на пазарите очакват координирани действия от централните банки и правителствата. Част от подкрепата за пазарите в края на сесията в петък дойде именно оттам. Джером Пауъл, президентът на Фед, каза, че фундаментите на американската икономика продължават да са силни и че централната банка би могла да "окаже помощ", стига да го сметне за нужно. Не всички инвеститори приеха посланието на Пауъл за достатъчно, като доходността на 10-годишните държавни американски облигации удари дъното за четвърти пореден път за тази седмица. "За да получи сигнал, че пътят е чист, пазарът има нужда от доказателства, че всичко е под контрол, няма нови заразени страни и няма да има сериозна епидемия в САЩ", коментира Джак Янасевич, портфолио стратег в Natixis Investment пред Reuters.

Сривът на борсите доведе централните банки до момент, в който допълнителното сваляне на лихвите вече не изглежда невъзможно, дори в САЩ, където подобно действие през тази година не се очакваше. Коронавирусът хвана през януари и февруари пазарите в момент на възход, след като САЩ и Китай сложиха частичен край на търговската война помежду си.

Сега обаче намеса от централните банки може да се окаже особено важна. "Федералният резерв следи отблизо развитието на ситуацията и отражението ѝ върху икономическия растеж. Ще използваме нашите инструменти, за да подпомогнем икономиката, както сметнем за добре", коментира Пауъл в изявление. Goldman Sachs очаква и намаление на лихвите със 75 б.п. между март и юни.

"Посланието на Фед по отношение на вируса е объркващо и централната банка се вкара сама в ъгъла", коментира Роберто Перли, икономист в Cornerstone Macro. "Освен ако вирусът не бъде удържан бързо, орязването на лихвите през март или дори по-рано изглежда като най-базовото решение без значение от коментарите на официалните лица."

"Фед не може просто да гледа, докато пазарите се стопяват", пише Иън Шепърдсън, икономист в Pantehon Macroeceonomics, пред клиентите на компанията, цитиран от NY Times. "Свалянето на лихвите няма да помогне на поточните линии или на свиването в резултат от вируса, но може да направи финансирането на допълнителен капитал за бизнеса по-евтино и да им помогне в период на слабо търсене. Това, от което има истинска нужда пазара обаче, не са по-ниски лихви, а ваксина. И все пак действията на Фед биха били по-добри от нищо."

Докога ще продължи спадът и време ли е да се купува

Рано е да се каже кога ще приключи вълната с разпродажби - при всички положения, докато няма успокоение в разпространението на вируса, пазарите ще са нервни. Инвеститори и анализатори обаче вече виждат възможност за покупка на акции на добри нива.

"Докато има елементи на паника на пазарите, ще видим още движение надолу при акциите. Със сигурност обаче сме в разгара на възможностите за покупка. Просто може да видим по-добра такава през следващите няколко дни в зависимост от това какво се случва и колко бързо Федералният резерв ще създаде увереност в своите действия", коментира пред Yahoo Finance главният стратег на Invesco Кристина Хупър.

На поход към сигурните активи

В първите дни на пазарния срив инвеститорите се насочиха към златото, което достигна 7-годишен връх от 1680 долара за тройунция. В края на седмицата обаче започнаха разпродажби, а в петък благородният метал губеше 4%. Причината - прибиране на печалби и задържане на кеш в инвеститорите в очакване на развитие на ситуацията през следващата седмица. Засега най-сигурни се оказват държавните облигации. Това обаче доведе до историческа ниска доходност по 10-годишните американски ДЦК - тя падна до 1.16%, а при германските бундове е на минус 0.6%. Швейцарският франк е на най-високото си ниво от 5 години насам спрямо единната валута, след като докосна нивото 1.062 за 1 евро.
Все още няма коментари
Нов коментар