JPMorgan Chase повиши изискванията си за ипотечни кредити

Клиентите на най-голямата американска банка ще трябва да са с добър кредитен рейтинг и да платят предварително 20% от стойността на имота

Според данни на специализирана компания Inside Mortgage Finance банката е четвъртият най-голям ипотечен кредитор в САЩ за 2019 г.
Според данни на специализирана компания Inside Mortgage Finance банката е четвъртият най-голям ипотечен кредитор в САЩ за 2019 г.
Според данни на специализирана компания Inside Mortgage Finance банката е четвъртият най-голям ипотечен кредитор в САЩ за 2019 г.    ©  Reuters
Според данни на специализирана компания Inside Mortgage Finance банката е четвъртият най-голям ипотечен кредитор в САЩ за 2019 г.    ©  Reuters

Най-голямата по активи американска банка JPMorgan Chase ще завиши изискванията за отдаване на ипотечни кредити с цел да намали рисковете. Решението влиза в сила от вторник и е провокирано предимно от несигурната икономическа обстановка предвид разпространението на коронавируса, съобщава Reuters. Новите кредитни стандарти няма да се прилагат за съществуващите близо 4 млн. клиенти на банката, които имат ипотеки, както и за кредитополучателите с ниски и средни доходи, които отговарят на условията за продукта DreaMaker.

Банки под стрес

Според новите правила заеми за жилища ще могат да получават само клиенти с добър кредитен рейтинг (над 700), като те ще трябва да направят и авансово плащане, равняващо се на 20% от стойността на имота. Промяната на изискванията е показателна за бързата реакция на банките, които се опитват да отговорят на все по-лошите икономически перспективи и напрежението на пазара на жилища в САЩ, след като за последните няколко седмици мерките за ограничаване разпространението на вируса оставиха близо 16 млн. души без работа.

"Правим временни промени поради икономическата несигурност, които ще ни позволят да се съсредоточим повече върху обслужването на настоящите ни клиенти", коментира пред Reuters главният маркетинг директор на бизнеса с жилищни кредити на JPMorgan Chase Ейми Бонитатибус. Според данни на специализирана компания Inside Mortgage Finance банката е четвъртият най-голям ипотечен кредитор в САЩ за 2019 г.

Очакванията са новите правила да помогнат на JPMorgan Chase да намали експозицията си към кредитополучатели, които неочаквано ще загубят работата си, ще претърпят намаление на заплатите си или чиито домове ще загубят стойност. Банката заяви, че промяната ще освободи и човешки ресурс, който ще се заеме с ръста при исканията за рефинансиране на вече отпуснати ипотечни кредити. Обслужването сега се случва по-бавно поради факта, че голяма част от банковите служителите работят от домовете си.

Все по-голяма несигурност

Миналия месец исканията за рефинансиране скочиха до най-високото си ниво за последното десетилетие, тъй като средните лихвени проценти по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва паднаха до рекордно ниски нива, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери (Mortgage Bankers Association - MBA). JPMorgan не разкрива текущите минимални изисквания за отпускане на различни ипотечни продукти, но средният размер на авансовата вноска за покупка на жилище е около 10%, смятат от MBA.

Пазарът на жилища в САЩ беше относително стабилен по-рано тази година, но задълбочаващата се рецесия наред с мерките за социална дистанция и здравната криза заплашват сектора от колапс. Пазарът на ипотечни кредити вече е под напрежение, след като исканията за забавяне на плащанията по ипотеки от страна на кредитополучателите са нараснали с 1900% през втората половина на март.

Миналия месец Националната асоциация на брокерите заяви, че продажбите на жилища могат да паднат с около 10% в краткосрочен план в сравнение със средното ниво на продажби за това време на годината. Проучване сред потребителите на Федералния резерв през март установи, че цените на жилищата се очаква да нараснат с 1.32% през годината, което е най-ниският ръст, откакто проучването е започнало да се провежда през 2013 г.

Все още няма коментари
Нов коментар