🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестиционните банки се подготвят за свиване на печалбите заради пандемията

Европейските кредитори са далеч по-уязвими, а Уолстрийт е готов да разшири пазарния си дял

По-печелившите американски банки вероятно ще използват кризата, за да завземат пазарен дял от по-малките европейски кредитори
По-печелившите американски банки вероятно ще използват кризата, за да завземат пазарен дял от по-малките европейски кредитори
По-печелившите американски банки вероятно ще използват кризата, за да завземат пазарен дял от по-малките европейски кредитори    ©  Reuters
По-печелившите американски банки вероятно ще използват кризата, за да завземат пазарен дял от по-малките европейски кредитори    ©  Reuters

Тази седмица големите американски банки ще поставят началото на същинския корпоративен сезон - Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley ще обявят резултатите си през следващите дни. Това ще се случи на фона на признаците, че глобалните инвестиционни банки са заплашени от заличаване на годишните им печалби заради разпространението на коронавируса и икономическите последствия от това. Европейските кредитори изглеждат далеч по-застрашени от по-печелившите конкуренти отвъд океана, а това създава предпоставки последните да разширят пазарния си дял в инвестиционното банкиране за тяхна сметка.

Печалби под заплаха

Дори най-оптимистичният сценарий за бързо възстановяване, при който относително нормалните икономически условия ще бъдат възобновени в рамките на до шест месеца, може да доведе до 100% спад на печалбите през тази година, предвижда нов доклад на Morgan Stanley. При едно по-песимистично развитие и спад, продължаващ година или повече, някои по-слаби банки биха регистрирали големи загуби. В този сценарий кредитните загуби биха могли да нараснат до диапазона 200-300 млрд. долара, в сравнение с очакваните 30-50 млрд. долара, ако възстановяването се случи бързо, се казва в доклада.

"Банковата индустрия изгради стабилни капиталови и ликвидни буфери след финансовата криза. На фона на това обаче възвращаемостта никога не е била по-ниска и при голямо стресово събитие първият удар ще е върху е рентабилността на банките преди провизии", коментира пред Financial Times един от авторите на доклада Магдалена Стоклоса. "Натискът върху печалбите може да разкрие някои структурни слабости в бизнес моделите на банките, като разликата в представянето им ще бъде голяма. Най-големият единичен двигател на рентабилността е мащабът", добавя тя.

Това по същество означава, че по-печелившите американски банки вероятно ще използват кризата, за да завземат пазарен дял от по-малките европейски кредитори. Затруднените германски банки - Deutsche Bank и Commerzbank са сред най-лошо позиционираните големи финансови институции, тъй като имат малки или никакви печалби, с които да поемат вълната от неизпълнение на заеми. Междувременно швейцарските Credit Suisse и UBS са европейските кредитори, които ще се представят най-добре по време на кризата благодарение предимно на прехода им от инвестиционно банкиране към бизнес за управление на активите и богатството.

Под наблюдение

На фона на сътресенията, причинени от блокажа, наложен с цел овладяване на пандемията, устойчивостта на банките се следи отблизо. Рекорден брой финансови институции са принудени да търсят държавна подкрепа. Правителствата и централните банки обявиха мерки за подкрепа на кредиторите, включително освобождаване на капитал в размер на 500 млрд. долара чрез временно облекчаване на регулациите и изпомпване на трилиони евтино финансиране в системата. "Въпреки цялата тази помощ все още говорим за грозен сценарий на печалби, а не за банки, които се потапят под капиталовите си изисквания", казва Стоклоса.

За последните пет години банките са генерирали средна възвръщаемост на собствения капитал от 9-10%, показва докладът. В най-добрия случай тази мярка за рентабилност ще се свие наполовина до 4-5% между 2020 и 2022 г. Банковата система в еврозоната влезе в корона кризата в особено слабо състояние. Проучване на Европейската централна банка миналата седмица показа, че средната възвръщаемост на собствения капитал на кредиторите е паднала до 5.2% през 2019 г., което е близо два пъти по-малко от тази на конкурентите в САЩ.

Представянето на банките по време на кризата ще засили призивите за значителна стратегическа промяна, като потенциално ще играе ролята на катализатор за консолидация между европейските и второстепенните участници, се казва в доклада. За разлика от финансовата криза през 2008 г. банките вече не могат да компенсират намаляването на печалбата чрез намаляване на многомилиардните разходи.

Освен това, "във време на извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване банките едва ли ще продължат съкращаването на разходите чрез освобождаване на персонал", се казва в доклада. Някои кредитори могат да бъдат принудени да продават активи или да се освободят от непечелившите си бизнеси.

В сферата на инвестиционното банкиране забавянето на сделките и капиталовите пазари вероятно ще бъде частично компенсирано от скока на приходите от търговия по време на първоначалната нестабилност. Междувременно банковото обслужване и услугите с ценни книжа ще бъдат засегнати от рекордно ниските лихвени проценти на глобално ниво.

Все още няма коментари
Нов коментар