🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Надеждата, която крепи пазарите

Въпреки очакванията за тежка депресия борсите превъзмогнаха спадовете, а някои акции са на исторически върхове

Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата оптимизъм сред инвеститорите
Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата оптимизъм сред инвеститорите
Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата оптимизъм сред инвеститорите    ©  Shutterstock
Политиката за трилиони на Федералния резерв на САЩ налива дозата оптимизъм сред инвеститорите    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Защо капиталовите пазари по света се повишават, при положение че всички прогнози показват, че предстои една от най-сериозните икономически рецесии от десетилетия? Въпрос, който мнозина си задават. Отговорът най-просто се крие във Федералния резерв, който хвърля всички усилия, за да не позволи срив на борсите. Разбира се, действията му не трябва да се приемат за панацея и самата нервност на пазарите го показва.

В началото на март за по-малко от две седмици ръководената от Джеръм Пауъл институция направи две безпрецедентни извънредни заседания, на които намали лихвите до нула. Централната банка включи целия си арсенал за справяне с негативните ефекти от кризата. Равносметката извън нулевите лихви е финансово-икономическа инжекция с ефект до 5 трилиона долара, която включва и обявените от властите схеми за финансиране на малкия и средния бизнес, директно наливане на средства към гражданите и държавна подкрепа за големите корпорации. Към мерките на Фед трябва да се добавят и тези в Европа, предприети от ЕЦБ, останалите централни банки и правителства, които също имат безпрецедентен фискален и бизнес характер.

Биковете изритаха мечките

Така, след като S&P 500 навлезе в най-бързия си мечи пазар от Голямата депресия насам през февруари, също толкова бързо успя да се възстанови и дори да навлезе в бичи пазар, повишавайки се с почти 30%. И понеже всички гледат Уолстрийт, позитивната вълна от последния месец се настани и в Европа.

В същото време данните за американската икономика изобщо не са добри и показват, че тя неизбежно ще бъде подложена на сътресения. Заявленията за помощи за безработица за последните 3 седмици надхвърлиха 15 милиона, което означава, че създадените нови работни места от последните години на икономическия бум са изтрити. Потребителските разходи, които са ключов двигател за БВП, също паднаха рязко - продажбите на дребно през март се понижиха с рекордните 8.7%, след като хората останаха затворени вкъщи. Индустриалното производство падна с най-големия си темп след Втората световна война през март, сериозен спад има и сред инвеститорите в имотния сектор. Същото се отнася и за останалите икономики по света. Международният валутен фонд прогнозира, че глобалният БВП ще се свие с 3% през 2020, и то ако пандемията бъде овладяна до средата на годината. В противен случай прогнозата е за спад с 6%.

Природата на капиталовите пазари обаче е ирационална и всичко това изглежда предварително изконсумирано от инвеститорите. Или поне засега. Тоест приема се, че инвеститорите са отразили тези свои страхове в цените при големия спад през втората половина на февруари и март. Исторически и спадовете на пазарите винаги изпреварват началото на рецесията и започват да се възстановяват по-сериозно, когато тя вече е тук. По-продължителна рецесия и влияние на коронавируса обаче може да ударят по-силно печалбите на компаниите, да ги изцедят финансово и това да доведе до още по-голямо свиване на дивидентите и плащанията към акционерите. Риск, който може да откаже повече инвеститори от акциите.

Да не свърши бързо оптимизмът

През тази седмица нов пазарен шок удари капиталовите пазари. Американския сорт петрол WTI за пръв път в историята започна да се търгува с отрицателни цени заради изчерпване на складовете за съхранение. Това донесе нови притеснения нa борсите, най-вече за състоянието на петролния сектор в САЩ и по света, и натисна индексите, карайки много инвеститори да обират печалбите от последния месец.

"Следващите 45 дни може да са най-критичните във финансовата история на Америка", написа в Алън Б. Лънч, който има дългогодишен опит и е бил участник на пазара още по време на Черния понеделник през 1987 г. Той смята, че сегашният мечи пазар е коренно различен от тези, с които сме се сблъсквали досега средно през 10 години. Според него ключови за развитието на ситуацията са начинът и времето, за което ще се събуждат икономиките. Ако досега очакванията на пазарите са били едни, вече може да са други. В Европа някои държави вече обявиха планове за разхлабване на мерките, но те са с много условия и няма гаранция, че няма да бъдат затегнати при нова вълна на епидемията от COVID-19.

Дори икономическото възстановяване да се случи безупречно, според Лънч, който притежава едноименната си компания за управление на активи, то ще е U-образно. При което се наблюдава по-бавно възстановяване на бизнес и потребителска активност до нивата преди кризата.

"Говоренето за възстановяване от типа V вече не е в уравнението заради безпрецедентната комбинация от много негативи, свързани тази криза", пише Лънч, цитиран от Marketwatch, като изразява надежди за бързо възстановяване. Преди дни и президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта желанието си да рестартира икономиката, след като поредица от мрачни доклади показват вредата, която епидемията от коронавирус нанася на здравето на малкия и големия бизнес.

В момента тече корпоративният сезон, през който компаниите на Уолстрийт публикуват финансовите си отчети за първото тримесечие на годината. Очаквано те показаха забавяне при някои и ръст при други, които се възползват от създалата се ситуация - като Netflix и Amazon например. Масово обаче бизнесът ревизира очакванията си за финансови резултати до края на годината.

Засега това, което крепи инвеститорите, е наистина сериозната заявка на Федералния резерв да предприеме всякакви мерки за подкрепа на борсите в САЩ. Пакетът на централната банка и правителството даде повод и на Goldman Sachs да обяви, че дъното на пазара вече е достигнато. "Мерките на Федералния резерв създават стабилна основа за рисковите активи", пишат те в свой доклад до банката, чиито анализатори вдигнаха очакванията си за 3000 пункта на S&P500 до края на годината при 2700 търгувани в момента.

"Фед и Конгресът изключиха перспективата за пълен икономически крах", пишат анализаторите на инвестиционната банка. И допълват: "Многобройните и все по-мощни политически действия подтикват инвеститорите в акции да възприемат рискова гледна точка. Те са окуражени от подхода на Фед." Поне засега.

Все още няма коментари
Нов коментар