🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще продължи с по-бързи покупки на облигации

Централните банкери очакват ускорената ваксинация също да е положителен фактор за възстановяването на еврозоната

Лихвените проценти очаквано остават на рекордно ниски нива
Лихвените проценти очаквано остават на рекордно ниски нива
Лихвените проценти очаквано остават на рекордно ниски нива    ©  Reuters
Лихвените проценти очаквано остават на рекордно ниски нива    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди решимостта си да поддържа ниски разходите по заемите в еврозоната и заяви, че ще запази наскоро увеличения темп на покупки на облигации, докато икономиката на валутния съюз не се върне стабилно на пътя към възстановяване.

ЕЦБ обяви след заседанието си в четвъртък, че е "решила да потвърди своята много приспособима позиция на паричната политика". В изявление, публикувано след решението, банкерите заявяват, че "входящата информация потвърждава съвместната оценка на условията за финансиране и перспективите за инфлацията, направена на срещата по паричната политика през март". Следователно "управителният съвет очаква покупките по [програмата за спешни покупки на пандемия - PEPP] през текущото тримесечие да продължат да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината", се казва в изявлението.

Лихвените проценти очаквано остават на рекордно ниски нива, като банката ще продължи да прави нетни покупки на активи по PEPP с общ пакет на стойност 1.85 трлн. евро. Тези сделки ще продължат поне до март 2022 г. Програмата може да бъде допълнително разширена или да не се използва изцяло в зависимост от напредъка й в стимулирането на възстановяването на производството и инфлацията.

Надежди за второто тримесечие

Икономиката на еврозоната продължава да страда от мерките за ограничаване, прилагани за овладяване на високите нива на заразени с коронавирус. Но скоростта на ваксинация се ускори в много страни, което подхранва надеждите на икономистите, че ограниченията могат да бъдат облекчени през следващия месец. Мнозина експерти очакват това решение да предизвика силен отскок на икономиката.

По време на пресконференция след заседанието президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви: "Докато възстановяването на глобалното търсене и значителните фискални стимули подкрепят глобалната икономика и тази на еврозоната, краткосрочните икономически перспективи остават помрачени от несигурността относно пандемията." Все още е необходима "достатъчна степен на парично приспособяване", а "амбициозната и координирана фискална позиция" от правителствата на еврозоната "остава решаваща", добави тя. "Напредъкът във ваксинационните кампании, който трябва да позволи постепенно облекчаване на мерките за ограничаване, трябва да проправи пътя за стабилно възстановяване на икономическата активност през 2021 г.", каза Лагард и добави, че средносрочната перспектива остава балансирана. Очакванията са икономиката на еврозоната да се е свила през първото тримесечие, докато през второто предвижданията са за растеж.

По-консервативните членове на управителния съвет на ЕЦБ се надяват, че условията ще се подобрят достатъчно през следващите седмици, за да се намали темпото на изкупуване на облигации, когато банката ще публикува нови прогнози през юни. Други членове на ръководството смятат това за преждевременно предвид ниското ниво на инфлацията. Дебатът за това кога да започне свиването на огромните програми за изкупуване на облигации на водещите централни банки по света в отговор на икономическия шок от пандемията е един от основните проблеми, с които банкерите и политиците трябва да се справят.

Все още няма коментари
Нов коментар