🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо конвертируемите облигации са активът на своето време

Бързо променящите се условия изискват гъвкави форми на капитал

В средата на март миналата година, когато пандемията от коронавирус набираше сила, ръководител на компания за частен капитал в Америка беше попитан как неговата индустрия би се справила с шока. Компаниите, притежавани от изкупуващи фирми, първо биха се опитали да увеличат задълженията си както и където е възможно. Набиране на собствен капитал от частни инвеститори би било последно решение. "Мисля, че ще видите същото на публичните пазари - много конвертируеми облигации", казва мениджърът. Действително скоро след това започна поредица продажби на конвертируеми облигации от круизни линии, авиокомпании и търговци.

Конвертируема е облигация с опция да бъде разменена за акция (дял от собствения капитал). Миналата година в световен мащаб са били пуснати такива облигации на стойност 159 млрд. долара според данни, събрани от компанията за управление на активи Calamos Investments. Това е приблизително двойно повече от 2019 г. Досега тази година са издадени конвертируеми облигации за 100 млрд. долара. Този позабравен клас активи се завръща на мода. Това е така, защото той е подходящ при бързо променящи се условия.

За да разберем защо, нека започнем с основите. Конвертируемата облигация има характеристиките на обикновена облигация: главница, която се изплаща при падеж, и купон за плащане на лихва веднъж или два пъти годишно. Допълнителното е, че емитентът дава право на собственика на облигацията да конвертира главницата във фиксиран брой акции. Този брой, познат като коефициент на конверсия или преобразуване, обикновено е определен така, че да си заслужава правото да се упражни само ако цената на акцията се повиши с 30-40%. По този начин опцията не покрива стойността си в момента на емитиране. Например компания, чиято акция е 15 долара, би заложила коефициент на преобразуване от 50 за облигация от 1000 долара. В този случай би имало смисъл облигацията да се конвертира в собственост само ако цената на акция достигне 20 долара (т.е. 1000 долара, разделени на коефициента 50). В замяна на опцията за право на собственост конвертируемите облигации изплащат по-нисък лихвен процент. Неписано правило е, че техните купонни плащания са приблизително наполовина от тези на нормална облигация.

Какви са предимствата

Конвертируемите облигации може да са комплексни ценни книжа, но при някои обстоятелства имат ясни предимства пред обикновените дългови книжа или акции както за емитентите, така и за инвеститорите. Такъв е случаят при недоказали се фирми в гладни за капитал бизнеси. (Доскоро Tesla например беше голям емитент на конвертируеми облигации.)

Основателите на подобни фирми често не са склонни да емитират акции, защото това води до разводняване на собствеността им, затова биха предпочели дълг. Но инвеститорите в облигации биха искали висок лихвен процент, за да покрият риска от неизпълнение на задълженията. Конвертируемите облигации могат да бъдат идеалният компромис. Инвеститорите са склонни да приемат по-нисък лихвен процент в замяна на евентуална част от собствеността. За собствениците на бизнеса конвертируемите облигации са по-малко "разводняващи" от чистите акции. Нови акции, ако изобщо бъдат емитирани, са на много по-висока цена.

Голяма промяна

Около 60% от обема на емисиите досега тази година е от фирми, листнати на борсите от по-малко от 3 години, казва Джоузеф Висоцки от Calamos. Но циклични фирми на старата икономика също емитират такива книжа. Някои като Carnival Cruises и Southwest Airlines използваха конвертируеми облигации миналата година, за да наберат "спасително" финансиране с нисък лихвен процент и без размиване на собствеността. Други ги използват за финансиране на инвестиции - през март Ford Motor продаде конвертируеми облигации за 2 млрд. долара.

Суматохата от емисиите представлява доста голяма промяна. Пазарът на конвертируеми облигации беше по-скоро замиращ, дори когато високодоходните облигации и заемите с левърижд (с висок риск) бележеха възход. Липсата на значителна инфлация доведе до стабилно понижаване на дългосрочните лихвени проценти. На съвкупно ниво трендът в американските корпоративни финанси беше ценните книжа за собственост да се заменят с такива за дълг, а не обратното.

Предизвикателствата на днешния ден са различни. Голямо е притеснението за повишаването на инфлацията и лихвените проценти. В свят с висока инфлация е по-рисково да се набира капитал от облигации. Номиналната стойност на облигацията при изплащане ще струва много по-малко в реални измерения. За разлика от тях конвертируемите облигации предлагат някакво ниво на защита. Те са "номинални активи, които идват с вградена опция за превръщането им в реални такива", пише Дилън Грайс от Calderwood Capital, бутикова компания за алтернативни инвестиции. Опцията за конвертиране в собственост дава на притежателя на облигации индексация за повишаването на потребителските цени.

Конвертируемите облигации вече са доказали защо са ценни. Те сякаш са били проектирани по поръчка за пролетта на 2020 г. Големите промени изискват гъвкави форми на капитал. Лесно е да си представим по-дълбоки преобразувания, задаващи се на хоризонта. Конвертируемите облигации са активът на своето време.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар