🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водата - синьото злато

"ОББ асет мениджмънт" стартира предлагането на KBC ECO Fund Water през февруари 2022 г.

Водата - синьото злато
Водата - синьото злато
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водата може да изглежда като неизчерпаем източник, но всъщност това е доста измамно. Истината е, че само 2.5% от водата на Земята е питейна. Това е така, защото по-голямата част от нея се състои от солената вода в моретата и океаните, както и непитейната вода от големите пълноводни реки. Ледниците и полярните шапки съхраняват по-голямо количество питейна вода, а това, което отива за човешките нужди, се добива основно от подземни находища. От тях 8% отиват за домашна употреба на близо 8 милиарда души, а останалите 92% се разпределят за промишленото производство и селското стопанство.

С две трети се очаква да намалеят световните водни запаси до 2050 г.

Предвижда се през 2050 г. да има 10 милиарда население на Земята, а половината от тях ще трябва да се справят с недостига на вода. Също така до 2050 г. е възможно водните запаси да спаднат с две трети заради климатичните промени. Потреблението на вода се покачва два пъти по-бързо от нарастването на населението, защото стандартът ни на живот също се повишава. Това е особено значим фактор в бързо развиващите се страни като Индия и Китай. Все повече домакинства придобиват достъп до основни удобства като душ, тоалетна, пералня и др. Също така консумират повече вода, защото започват да използват смартфони, автомобили и т.н. - производствените им процеси изискват хиляди литри вода.

Обезлесяването и урбанизацията унищожават екосистемите, които са от решаващо значение за попълването на подземните води. В комбинация с глобалното затопляне и прекомерното използване това постоянно изтощава световните водни резерви. В същото време обезлесяването и урбанизацията увеличават риска и от наводнения. Следователно инвестирането в пространства за вода е инвестиция за по-малко водни проблеми.

Замърсяването уврежда естествените водни източници: 80% от китайските реки са толкова замърсени, че вече няма живот в тях. В световен мащаб само 20% от отпадъчните води се обработват и рециклират.

Как могат да помогнат инвестициите

За да преодолеем разликата между търсенето и предлагането, не е достатъчно да използваме водата по по-отговорен начин вкъщи. Инвестициите са от решаващо значение. В резултат на изменението на климата ще трябва да се борим с по-екстремни метеорологични условия. За да се преодолеят периодите на засушаване, но и да се противодейства на наводненията по време на периоди на силни валежи, са необходими инвестиции в допълнителни пространства за съхранение на вода, като например в буферни басейни, инфилтрационни кладенци и цистерни.

Броят на компаниите, които се борят с проблема, свързан с водните ресурси, расте бързо. Те се фокусират върху няколко аспекта:

  • Увеличаване на водните запаси
  • Подновяване на инфраструктурата
  • Построяване на повече водни пречиствателни станции
  • Събиране и рециклиране на вода
  • Нови технологии за извличане на вода и нейното ефективно използване (например обезсоляване, капково напояване, откриване на течове и др.).

Според проучване на McKinsey са необходими не по-малко от 11 700 милиарда долара за инфраструктурни инвестиции, за да се отговори на търсенето на вода до 2030 г.

Създава ли недостигът условия за растеж на компаниите от водния сектор

Недостигът на питейна вода, необходимостта от поддържане и разширяване на инфраструктурата, както и по-високите стандарти за качеството на водата, създават стабилен растеж на оборота за водните компании. Този ръст на оборота от своя страна се изразява в солиден ръст на приходите и обяснява силните им резултати на фондовите пазари през последните десет години.

Необходимостта от вода винаги ще съществува, каквото и да се случи, което създава безкраен пазар и възможност за растеж на водните компании. Техните експертизи и иновации предоставят решения, които са изключително важни и помагат за едно по-добро бъдеще.

А за какво бъдеще работят вашите пари

"ОББ асет мениджмънт" стартира предлагането на KBC ECO Fund Water през февруари 2022 г. Това е взаимен фонд, който от своя страна инвестира изцяло в акциите на компании, чиято основна дейност е свързана с вода, включително съхранение, преработка и опазване на водните ресурси. Като инвестирате в него, вие допринасяте за справянето със сериозен световен проблем, а в същото време ставате част от този бързорастящ сектор.

* ВАЖНО! Предоставената информация не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете на колективните инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Предишните резултати от дейността нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати на фондовете. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят със спецификата на финансовите инструменти, в които желаят да инвестират и да преценят доколко те са подходящи за изпълнение на техните инвестиционни цели и склонност към риск преди вземане на инвестиционно решение. Инвестициите в колективни инвестиционни схеми, предлагани от ОББ, са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите, в размер на 90% от стойността на всички съхранявани от ОББ финансови инструменти, но не повече от 40 хил. лв. Моля, запознайте се с Документа с ключова информация за инвеститора и проспекта, преди да инвестирате в този фонд. При поискване, можете да получите хартиено копие на тези документи безплатно във всички клонове на "Обединена българска банка" АД, в рамките на обичайното им работно време с клиенти, както и на интернет адрес на дистрибутора - www.ubb.bg, и на интернет адреса на "Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В. - КЛОН" КЧТ - www.ubbam.bg. Резюме на вашите права като инвеститор, е достъпно тук на български: 11074.pdf (ubbam.bg) и на английски: 11365.pdf (ubbam.bg).