Фед повиши лихвите за пръв път от 2018 г. и започна борба с високата инфлация

Централната банка на САЩ очаква още 6 подобни покачвания тази година и планира свиване на баланса си

Фед повиши очакванията си за инфлацията и намали тези за икономическия ръст в САЩ за тази година.
Фед повиши очакванията си за инфлацията и намали тези за икономическия ръст в САЩ за тази година.
Фед повиши очакванията си за инфлацията и намали тези за икономическия ръст в САЩ за тази година.    ©  Reuters
Фед повиши очакванията си за инфлацията и намали тези за икономическия ръст в САЩ за тази година.    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ обяви, че повишава с четвърт пункт основния си лихвен процент и сигнализира, че вероятно предстоят още 6 увеличения със същия размер до края на годината. Ходът на американската централна банка беше очакван предвид непрестанно покачващата се инфлация в страната през изминалите месеци, която през февруари достигна рекордните за последните 40 години 7.9% на годишна база.

Според решението диапазонът на основния лихвен процент се повишава до 0.25-0.5%, след като от 2018 г. досега беше поддържан до исторически ниска, почти нулева стойност. Според прогнозите на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) до края на годината се очаква основният лихвен процент да достигне 1.9%, което означава по-рязко затягане на паричната политика от досега предвижданото. Още три повишения се очакват догодина, с което лихвеното равнище би достигнало 2.8%. Тази стойност е над прага на неутралност, при който растежът нито се стимулира, нито се забавя. На практика покачването на лихвата на централната банка ще оскъпи заемането на средства от бизнесите и домакинствата и ще повиши лихвите по различните кредитни инструменти.

Като част от затягането на паричната политика остават и плановете за намаляване на баланса на централната банка, който по време на пандемията беше раздут до 9 трлн. долара вследствие на антикризисната програма за покупки на ценни книжа. Конкретните стъпки в тази посока се очаква да бъдат обявени на последващите заседания на Фед, обяви председателят на институцията Джером Пауъл. Свиването на баланса ще има подобен ефект на повишаването на лихвите, коментира още той.

Покачването на лихвата на централната банка ще оскъпи заемането на средства от бизнесите и домакинствата и ще повиши лихвите по различните кредитни инструменти.

Уолстрийт прие новината добре и ускори печалбите от предишния ден - акциите от банковия и технологичния сектор нараснаха с около 6%. Енергийният сектор беше отново в червено след позитивно развитие в преговорите за мир между Русия и Украйна, намалявайки спекулацията със суровината. Основните индекси S&P 500, Dow Jones и NASDAQ се покачиха съответно с 2.24%, 1.55% и 3.77%. И в Европа сряда беше ден за печалби, като DAX се покачи с 3.76%, а FTSE 100 - с 1.62%. Редица китайски акции се покачиха изненадващо драстично, след като правителството обеща да подпомогне пазарите при създалата се потенциално нова вълна ковид за страната.

По-висока инфлация и по-нисък растеж

Членовете на Комитета на Фед отново повишиха очакванията си за инфлацията. Прогнозата им за базовата инфлация - предпочитаният от тях измерител - е за 4.1% към края на годината и е ревизирана нагоре с 1.4 процентни пункта. Председателят на Фед отново призна, че ръстът на цените се е оказал по-висок и по-продължителен от предвижданото. Според него инфлацията ще остане повишена и тази година, като ще премине пика си през второто полугодие.

Прогнозата за растежа на американската икономика през 2022 г. също беше преразгледана и вече е 2.8% вместо очакваните през декември 4%. Конфликтът в Украйна ще има негативен ефект върху икономиката, но точните му измерения засега е трудно да бъдат определени. Американският пазар на труда е стабилен с най-ниска безработица от началото на пандемията от 3.8% през февруари, отчете Фед, а прогнозите са през годината тя да спадне до 3.5%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Така се получи защото братята американци пуснаха машините за печатане на долари на пълни обороти. Успоредно с това държаха лихвите ниски. Тази инфлация работи в полза на техния дълг. Добре, че ЕЦБ не се подведе и напечата по-малко пари.
    Ако всичко спираше до тук щеше да е много добре. Но нашите партньори американци решиха да се разправят с Русия, смениха или подкупиха елитите в Европа и докараха поредната война, която още повече усложнява положението на европейците.
    Като се замисля последните години не само Европа, но и света не видя нищо добро от лидерството на САЩ :(

    Нередност?
Нов коментар