НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Банките може да вдигнат лихвите рязко, за да се справят с инфлацията

Но ерата на ниските проценти едва ли ще приключи окончателно

Повишаването на лихвените проценти е плашещо, защото голяма част от света е свикнала с ерата на почти безплатните пари
Повишаването на лихвените проценти е плашещо, защото голяма част от света е свикнала с ерата на почти безплатните пари
Повишаването на лихвените проценти е плашещо, защото голяма част от света е свикнала с ерата на почти безплатните пари    ©  Reuters
Повишаването на лихвените проценти е плашещо, защото голяма част от света е свикнала с ерата на почти безплатните пари    ©  Reuters

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл веднъж сравни определянето на лихвените проценти с навигацията в небето. Днес, когато инфлацията скочи, нараства усещането, че Фед е изгубил пътя си. Изглежда, че е на път да направи рязка промяна на курса чрез силно и бързо затягане на паричната политика. Тази перспектива удари фондовите пазари и накара много фирми и собственици на жилища да се чудят дали ерата на ниските лихви може да приключи завинаги.

Реалността е по-сложна. В краткосрочен план Фед наистина трябва да овладее ситуацията. Но в дългосрочен план застаряващото население на света ще запази таван на лихвените проценти. Това сочи по-скоро неприятна финансова криза, отколкото връщане към 70-те години на миналия век.

Повишаването на лихвените проценти е плашещо, защото голяма част от света е свикнала с ерата на почти безплатните пари. Нито една централна банка на страна от Г-7 не е определила лихви над 2.5% за повече от десетилетие. През 1990 г. всички те бяха над 5%. Евтиното финансиране започна да изглежда като незаличима характеристика на богатите икономики. Това позволи на правителствата да имат извънредни дефицити, доведе цените на активите до астрономически върхове и принуди политиците да посегнат към други инструменти като изкупуване на облигации и чекове за стимулиране, за да поддържат икономиката по време на забавяне.

Ето защо нарастващите цени през последните 18 месеца бяха толкова груба изненада за Фед и други централни банки. В САЩ потребителските цени нараснаха със 7% и инфлацията далеч не е преходна, а се отразява в заплатите, тъй като идеята, че сметките ще се повишат, се включва в очакванията на домакинствата и фирмите. Заплатите както в частния, така и в държавния сектор в Америка са нараснали с 5% за една година. През декември средният американски потребител очакваше цените да се повишат с 6% за 12 месеца. Много от тези тенденции се усещат по целия свят - глобалната инфлация вече е достигнала 6%.

Всички погледи са насочени към Фед

В резултат на това централните банки се раздвижват. Дванадесет от тях, определящи лихвените проценти в развиващите се пазари, повишиха лихвените проценти през 2021 г. Английската централна банка също го направи. Това се случи отново на 3 февруари и са вероятни и допълнителни покачвания. Инвеститорите очакват дори ледниковата Европейска централна банка (ЕЦБ), която не е повишавала лихвите повече от десетилетие, да направи това два пъти тази година. И все пак всички погледи са насочени към Америка и Пауъл. Това е отчасти защото те имат доминираща роля в световната финансова система, но и защото американската инфлация е висока. От месеци Фед стимулира икономиката, която вече е загрята, като купува облигации и поддържа лихвените проценти на ниво 0-0.25%.

Федералният резерв казва, че планира да върне лихвените проценти до около 2% до 2024 г., недалеч от повечето оценки за тяхното неутрално ниво, което на теория нито стимулира икономиката, нито я задържа. Но тъй като Фед се бави, нараства рискът, че ще трябва да отиде по-далеч. По-високите инфлационни очаквания правят по-трудно справянето с покачването на цените. Реалната цена на заема за пет години все още е по-ниска сега, отколкото беше в средата на 2020 г. Следователно най-вероятната перспектива е една година или повече лихвените проценти в Америка да се повишат по-рязко, отколкото Фед посочи досега. Някои прогнози прогнозират, че Фед ще повиши лихвите с 1.75 процентни пункта през 2022 г., повече от всяка година след 2005 г.

Какво ще кажете за по-дългосрочния план? В крайна сметка повечето собственици на жилища и фирми се стремят да вземат заеми за дълги години напред. За отговор трябва да погледнете отвъд Пауъл и към силите, движещи икономиката. Паричната политика е закотвена около неутралния лихвен процент, цената на парите, необходими за балансиране на глобалния апетит за спестяване с желанието за инвестиране. Това е основна променлива, върху която централните банкери имат малък контрол.

През последните 20 години този основен неутрален лихвен процент непрекъснато спада, тъй като спестяванията и инвестициите са се променили. Нарастващите глобални спестявания, причинени отначало от натрупването на резерви в азиатските икономики, означават, че огромни суми пари преследват всяка възвръщаемост, колкото и оскъдна или рискована да е тя. В същото време компании, пострадали след световната финансова криза от 2007 - 2009 г., не са склонни да инвестират както преди.

Въпросът е дали балансът на силите се е променил. Бизнес инвестициите може да навлизат в нова фаза. След пандемията икономиката се възстанови по-бързо, отколкото след финансовата криза. Това отчасти се дължи на пандемичния стимул, който сега се оттегля. Но също така отразява оптимизма по отношение на технологичния прогрес, който подхранва разходите за интелектуална собственост. Това сега представлява повече от две пети от американските бизнес инвестиции. Междувременно преходът към чиста енергия създава нужда от инвестиции от може би 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) в богатия свят. Ако техно оптимизмът продължи и светът се отнася сериозно към борбата с изменението на климата, инвестициите вероятно ще бъдат по-силни през това десетилетие, отколкото през предходното.

От друга страна, желанието на света за спасяване е малко вероятно да отслабне. Откакто Бен Бернанке, един от предшествениците на Пауъл, за първи път забеляза "пренасищането със спестявания в световен мащаб", растежът на резервите на азиатските икономики се забави и някои правителства взеха повече дълг. Но се очаква делът на жителите на света над 50 години да нарасне от 25% на 40% до 2100 г. и може да се покачи още по-високо, като се има предвид скорошното спадане на раждаемостта в Индия и Китай. Опитът показва, че застаряването води до повече спестявания, тъй като нарастващата продължителност на живота кара домакинствата да заделят повече за пенсионирането си, а пенсионерите са склонни да изчерпват активите си бавно.

Покачвания и спадове

Тези фактори определят картата на развитие за лихвените проценти. В дългосрочен план всяка възходяща промяна вероятно ще бъде малка и, доколкото това отразява нарастване на инвестициите, е добре дошло. Въпреки това между сега и тогава е вероятно да има рязко и потенциално болезнено покачване на лихвите. Световните дългове са достигнали 355% от БВП, което прави фирмите и домакинствата по-чувствителни дори към малки увеличения на лихвите. Има няколко примера на това централните банки да укротяват инфлацията, без икономиката да претърпи рецесия. Последният път, когато инфлацията в Америка падна от над 5% без спад, беше преди повече от 70 години. Борбата с инфлацията може да доведе света до спад. Ако е така, перспективата един ден лихвите отново да се понижат ще бъде само известна утеха.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnikolov_bg avatar :-|
    Никола Николов
    • + 3

    Оставам с усещането, че статията е преведена с гугъл транслейт. Капитал, мисля, че дължите по-сериозно отношение към читателите.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    При вдигане на лихвите(с много) бамките може и да си получат парите. Никой няма интерес от това...

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Грешка в пост 2. бамките може и да НЕ си получат парите.

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    Да да добре 🤣 тия 30 трилиона дълг с високи лихви как се плащат 😂 повече от 0.75 едва ли ще вдигнете лихвата

    Нередност?
  • 6
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    Не се притеснявай ти за парите на бамките ако не тях ще получат доста имоти. Фед напеимер притежава 2,3 от ипотеките в сащ

    Нередност?
  • 8
    rotaro avatar :-|
    rotaro

    До коментар [#6] от "vuk21919061":

    Това е същността в схемата - срещу "напечатани" пари без стойност се получават реални активи със стойност . И населението - на палатки в лагери. Може би с нови кредити и т.н.

    Нередност?
Нов коментар