След златно десетилетие финтех секторът е изправен пред първия си истински тест

Повишаването на лихвените проценти и забавянето на икономиката ще се отразят шоково на бизнес модела

Неволите са в рязък контраст с успехите през 2021 г., които бяха подхранвани от нарастването на цифровите финанси и търсенето на инвеститорите за осигуряването на възвръщаемост.
Неволите са в рязък контраст с успехите през 2021 г., които бяха подхранвани от нарастването на цифровите финанси и търсенето на инвеститорите за осигуряването на възвръщаемост.
Неволите са в рязък контраст с успехите през 2021 г., които бяха подхранвани от нарастването на цифровите финанси и търсенето на инвеститорите за осигуряването на възвръщаемост.    ©  Shutterstock
Неволите са в рязък контраст с успехите през 2021 г., които бяха подхранвани от нарастването на цифровите финанси и търсенето на инвеститорите за осигуряването на възвръщаемост.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската годишна конференция Money 20/20 е мястото, където рок звездите на финтех сектора идват, за да сключват сделки и да ухажват инвеститори. Около срещата този месец, първата истинска такава от 2020 г., имаше много шум, заради дългото чакане, подсилен от диджеи и духови оркестри. "Money 20/20 се завръщат в пълния си технологичен блясък", твърдеше Трейси Дейвис, водещият на събитието.

Тонът обаче не беше в синхрон с настроението извън залата. Повишаващите се лихвени проценти и заплахата от икономическо забавяне са надвиснали над индустрията. Много публични финтех компании са свидетели на срив на пазарната им капитализация с повече от 75% от юли 2021 г. насам; частните фирми са принудени да "напускат рундове" за финансиране, които ги оценяват на по-малка от предишната им стойност. През последните седмици много милиардни финтех компании, от фирмата от типа "купувай сега, плащай по-късно (BNPL) Klarna до приложението за търговия Wealthsimple обявиха съкращения. Общо финтех компаниите са уволнили около 5500 служители от 1 май насам, според уебсайта Layoffs.fyi, в сравнение с нито един през същия период на миналата година.

Рязка промяна

Неволите са в рязък контраст с успехите през 2021 г., които бяха подхранвани от нарастването на цифровите финанси и търсенето на инвеститорите за осигуряването на възвръщаемост. Миналата година финансовите стартъпи набраха 132 млрд. долара, над два пъти повече от 2020 г.; цели 150 от тях достигнаха оценка от 1 млрд. долара или повече. Сега поддръжниците им са предпазливи - особено "нетрадиционните" рискови капиталисти, като държавните фондове и пенсионните фондове, които се включиха в края на цикъла. Някои VC инвеститори се оттеглят от сделки дори след подписването им.

Финтех компаниите са уволнили общо около 5500 служители от 1 май насам в сравнение с нито един през същия период на миналата година.

За много вътрешни хора спадът служи за изчистване на пяната от пазара. "Имаше много алчност", отбелязва Видя Питърс от компанията за дебитни карти Marqeta. Мисленето е, че сегашните сътресения ще бъдат ограничени до корекция в оценките и че светските тенденции, които задвижваха финтех индустрията досега, продължават да действат. "Много малко се е променило", казва Рана Яред от компанията за рискови инвестиции Balderton Capital. Последните спадове, посочва тя, изместиха много оценки само до нивата от началото на 2020 г.

Опасност от щети

И все пак кризата с финансирането може да нанесе реални щети. Оливие Гийомон от нидерландската банка ING, която също инвестира във финтех, казва, че съветва фирмите в портфейла си да набират дълг, а не собствен капитал, за да избегнат разводняване на оценките. Но това означава повече заеми, точно когато лихвите се покачват. VC-та също така молят стартъпите да събират повече пари, за да се предпазят от шокове. Шефът на една "необанка" казва, че планира да намали маркетинговия си бюджет със 75%. Това обаче би могло да компрометира растежа, на който обикновено се основават оценките.

Още по-лошото е, че бизнес моделите са изложени на влошаваща се икономическа среда. Много финтех компании разчитат на осигуряване на портфейли от заеми и кредитни карти или финансиране на едро от банки, за да подхранват кредитните си операции, което ги прави уязвими от нарастващите лихвени проценти. Намаляването на доходите на домакинствата и спадналите потребителски разходи могат да доведат до по-голямо неизпълнение и по-ниски такси за разплащателните фирми.

Приливът се обръща и по други начини. Някои фирми се опитаха да използват вратички, които им помогнаха да избегнат част от регулаторните тежести, пред които са изправени банките; много от тях в момента затварят. Други виждат, че продуктите им се търгуват с идването на конкуренти. Методът Buy Now, Pay Later е засегнат и от двата проблема. Този месец Apple заяви, че ще пусне BNPL услуга в САЩ.

Големите финтех компании с достатъчно пари реагират на кризата, като диверсифицират по-бързо. Wise, която предоставя евтини трансгранични плащания, пусна платформа за търговия с акции и инструменти за бизнес счетоводство. Платежният гигант Stripe, който събра 600 млн. долара миналата година, се развива в бизнес заеми и издаване на карти. Президентът й Джон Колисън казва, че фирмата обмисля разширяване на услугите, които предлага.

В същото време банките и гигантите за кредитни карти търсят изгодни сделки, на фона на сриващите се оценки на стартъпите. Още при първата сесия на Money 20/20 шефът на Visa Europe говореше за създаването на "мрежа от мрежи". Mastercard спонсорира част от конференцията. Титулярите, с други думи, се присъединяват към партито неканени.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар