Акциите на застрашената от фалит Revlon скочиха с над 120% след одобрение на нов дълг

Инвеститорите правят рисков залог, че компанията ще излезе от затрудненията

Скокът на акциите на Revlon е продължение на тенденцията малките инвеститори да залагат на компании, които търсят защита от фалит, подобно на Hertz през 2020 г.
Скокът на акциите на Revlon е продължение на тенденцията малките инвеститори да залагат на компании, които търсят защита от фалит, подобно на Hertz през 2020 г.
Скокът на акциите на Revlon е продължение на тенденцията малките инвеститори да залагат на компании, които търсят защита от фалит, подобно на Hertz през 2020 г.    ©  Reuters
Скокът на акциите на Revlon е продължение на тенденцията малките инвеститори да залагат на компании, които търсят защита от фалит, подобно на Hertz през 2020 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Акциите на Revlon скочиха с над 121% в понеделник, след като съдът позволи на американската козметична компания да изтегли нов заем от около 1 млрд. долара. През юни групата започна процедура по реорганизация заради риск да изпадне в неплатежоспособност към кредиторите си. Въпреки това акциите ѝ оттогава се движат по-добре в сравнение с последните месеци преди делото. След скока от понеделник цената им се е повишила с над 670% спрямо най-ниското ниво от 1.25 долара през юни, изчислява Business Insider, като към момента се движи около 9 долара.

Revlon подаде молба за защита от фалит през юни, след като се оказа на ръба да не може да изпълни задълженията към кредиторите си поради спад на бизнеса по време на ковид пандемията. Компанията има дълг 3.5 млрд. долара, който я оставя с твърде малко парични средства, за да извършва навременни плащания към ключовите си доставчици. За да подсили веригата си за доставки и да финансира съдебното дело, Revlon потърси допълнително финансиране от групата BrandCo Lenders, която вече е дала на козметичната група 1.88 млрд. долара през последните годините.

Съдът одобри новия дългов лимит с мотив, че компанията трябва да е способна да продължи бизнес операциите си по време на процедурата по преструктуриране, въпреки че някои кредитори бяха против. Съгласно решението Revlon ще може незабавно да получи до 200 млн. долара финансиране. Съдът също така обвърза компанията със срок за приключване на реорганизацията до април 2023 г. при благоприятни за кредиторите условия, съобщава Reuters. Съдът вече беше позволил на Revlon да изтегли дълг от 375 млн. долара в началото на процедурата през юни, а с новото решение лимитът става 1.4 млрд. долара. Част от новия дълг ще погаси стар такъв към BrandCo Lenders.

При фалит претенциите на кредиторите са с приоритет

Скокът на акциите на Revlon е продължение на тенденцията малките инвеститори да залагат на компании, които търсят защита от фалит, подобно на Hertz през 2020 г. Трейдърите се надяват, че може да бъде постигната сделка, която да запази стойността на собствения капитал. Въпреки това не е ясно какво ще остане за притежателите на акции на Revlon след процедурата по преструктуриране на бизнеса, тъй като при несъстоятелност се дава приоритет на кредиторите.

Започналата съдебна процедура цели компанията да избегне същински фалит, като преструктурира капитала си и междувременно продължи да изпълнява дейността си. Най-често това се случва, като част от дълговете се погасяват, а в замяна кредиторите получават дял от компанията. През подобна процедура са преминавали големи корпорации като General Motors и Ford. Спекулира се, че акциите на Revlon може да са привлекателни за инвеститорите поради потенциалния интерес на други компании да я придобият.