Goldman Sachs реорганизира бизнеса си

Инвестиционното и търговското банкиране ще бъдат отделени в нова дивизия

Подобно на своите конкуренти на Уолстрийт, банката се очаква да отчете рязък спад в нетната печалба за третото тримесечие
Подобно на своите конкуренти на Уолстрийт, банката се очаква да отчете рязък спад в нетната печалба за третото тримесечие
Подобно на своите конкуренти на Уолстрийт, банката се очаква да отчете рязък спад в нетната печалба за третото тримесечие    ©  Reuters
Подобно на своите конкуренти на Уолстрийт, банката се очаква да отчете рязък спад в нетната печалба за третото тримесечие    ©  Reuters

Една от най-големите американски банки - Goldman Sachs, реорганизира сериозно бизнеса си. Източници на Wall Street Journal и Reuters твърдят, че инвестиционното и търговско банкиране ще се слеят в един отдел. Тези две дивизии до момента са най-доходоносни за банката.

Освен това потребителското банкиране ще бъде изместено в ново подразделение заедно с управлението на активи и богатство. Потребителския бизнес на банката пък е най-губещата част от дейността на Goldman Sachs.

Решението ще бъде обявено по време на среща, на която банката ще представи финансовия си отчет за третото тримесечие на годината. Ходът идва, когато един от най-големите играчи Уолстрийт се опитва да намали зависимостта си от нестабилните приходи от търговия и инвестиционно банкиране, като стимулира бизнеса си, който е базиран на такси.

Източници на Bloomberg твърдят, че отделът за инвестиционно и търговско банкиране ще бъде оглавен от Дан Дийс и Джим Еспозито, които в момента са глобални ръководители на инвестиционното банкиране и Ашок Варадхан, един от ръководителите на отдела за глобални пазари. Марк Нахман, глобалният ръководител на отдела за глобални пазари на банката, ще се премести, за да помогне в управлението на комбинираното звено за управление на активи и богатство, твърди WSJ.

Очакванията за отчета

Подобно на своите съперници на Уолстрийт, банката се очаква да отчете рязък спад в нетната печалба за третото тримесечие. Причината за това е сериозният спад в броя на осъществени сделки в периода, което доведе до значително свиване на приходите от инвестиционно банкиране.

Очаква се Goldman да отчете нетна печалба от 2.77 млрд. долара през третото тримесечие, според прогнозите на анализаторите, съставени от Refinitiv. Това би представлявало спад от 5.38 млрд. за същия период на миналата година.

Загубите на банката също така са повлияни и от недоброто представяне на звеното за потребителско банкиране Marcus. В средата на годината банката вътрешно прогнозира, че загубите на звеното ще се увеличат до над 1.2 млрд. долара през 2022 г., съобщава Bloomberg. По този начин общите загуби на Marcus ще надхвърлят 4 млрд. долара. Платформата за дигитално банкиране Marcus предлага продукти, сред които заеми, спестявания и сертификати за депозити, а чрез партньорството си с Apple предлага и кредитни карти. Бизнесът обслужва повече от 14 млн. клиенти и има над 100 млрд. депозити по данни на банката.

Все още няма коментари
Нов коментар