🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките в САЩ заделят 4 млрд. долара за покриване на лоши заеми

Очаква се това да се разбере при пускането на финансовите отчети

Големите банки се подготвят за кредиторите, които няма да успеят да върнат заемите си. Това се отразява и на печалбите им
Големите банки се подготвят за кредиторите, които няма да успеят да върнат заемите си. Това се отразява и на печалбите им
Големите банки се подготвят за кредиторите, които няма да успеят да върнат заемите си. Това се отразява и на печалбите им    ©  Reuters
Големите банки се подготвят за кредиторите, които няма да успеят да върнат заемите си. Това се отразява и на печалбите им    ©  Reuters

Следващата седмица големите американски банки ще представят финансовите си отчети за третото тримесечие на годината. Експерти предвиждат те да обявят по-малки печалби от очакванията, като главната причина за това е свиването на икономиката.

Това не е единственият проблем пред финансовите институции, които са силно повлияни от последствията от войната на Русия в Украйна. Според анализатори големите банки ще заделят над 4 млрд. долара за покриване на потенциални загуби от лоши кредити. И въпреки че тази сума не е малка, очакваните провизии ще бъдат много по-малки от заделените от банките в началото на пандемията през 2020 г. Тогава те увеличиха резервите си с десетки милиарди долари, за да се подготвят за икономическия шок, който до голяма степен беше избегнат благодарение на безпрецедентни парични и фискални стимули.

Сега, когато търсенето на заеми продължава да нараства, банките се подготвят за възможността покачващите се лихвени проценти да забавят икономиката и да доведат до по-високи загуби заради невръщане на кредити. Това притеснение на банкерите вече се отрази на цените на банковите акции.

Общата икономическа перспектива се влоши донякъде и следователно би било естествено да очакваме известно нарастване на банковите резерви, казва пред Financial Times Кен Уздин, банков анализатор в Jefferies. "В този момент няма много големи очаквания за незабавно увеличаване на загубите. Но по-големият въпрос е как ще изглежда икономиката през следващата година до 18 месеца", добавя той.

Шестте най-големи американски банки по размер на активите - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo и Morgan Stanley, ще заделят общо около 4.5 млрд. долара провизии за загуби от кредити в отчетите си за третото тримесечие. Това сочат прогнозите на анализатори, съставени от Bloomberg.

Индексът KBW Bank се е понижил с около 22% през тази година в сравнение с приблизително 20% спад на референтния индекс S&P 500. Тази тенденция отразява опасенията, че повече заеми ще се влошат, въпреки че нарастващите лихвени проценти помагат на банките да увеличат нетния си лихвен доход - разликата между това, което плащат за депозити, и това, което печелят от заеми и други активи.

По-малки печалби

Според експерти банките ще отчетат и по-ниски печалби. Очакванията им са да има понижения на нетния доход, след като турбулентните пазари затрудниха дейността на инвестиционното банкиране и кредиторите заделиха повече средства, за да покрият загуби от кредитополучатели, които закъсняват с плащанията си. Допълнителни фактори са и по-слабият интерес към сливания, придобивания и първични публични предлагания.

Анализаторите очакват печалбата на JPMorgan да спадне с 24%, докато тези на на Citigroup и Wells Fargo да намалеят със съответно 32% и 17%, според данните на Refinitiv I/B/E/S, цитирани от Reuters. Goldman Sachs се предвижда да отчете 46% по-ниска печалба през третото тримесечие, а конкурентът Morgan Stanley - с 28%.

Все още няма коментари
Нов коментар