БФБ и ББР структурират фонд за инвестиции в млади борсови компании

Търсеният минимален ресурс е 10 млн. лв., от публичните институции ще дойдат 4 млн. лв.

Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ
Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ
Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ    ©  Цветелина Белутова
Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българска фондова борса (БФБ) и Българската банка за развитие (ББР) ще структурират нов фонд, който да инвестира в малки и средни предприятия, листващи се на борсата. Основният фокус ще пада върху млади компании с иновативен продукт, които обичайно се листват на пазара BEAM към БФБ. На него фирмите набират капитал при облекчени условия, но с ограничения за капитала - таванът за набраните средства вече е 16 млн. лв.

Изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов коментира пред "Капитал", че фондът трябва да бъде с ресурс поне 10 млн. лв. При такъв размер 40% от парите ще дойдат от БФБ и ББР, които имат готовност да инвестират по 2 млн. лв. всяка. Останалите пари трябва да дойдат от институционални инвеститори, като според Моравенов вече са започнали разговори с потенциални партньори и "в случай че има интерес, без да се ангажирам със срокове, до един месец може да бъдем готови с учредителните документи."

Той добавя, че 10 млн. лв. са "напълно достатъчни за поне една година работа, защото този фонд ще инвестира само в първични публични предлагания, и то не в цялата емисия, а само в част от нея".

По-различен фонд

Идеята за фонд, който да инвестира при листвания на борсата, не е нова и е била обсъждана неколкократно през последните години. Според Моравенов в случая инициативата идва от Министерството на иновациите и растежа (МИР) и настоящия служебен министър Александър Пулев, който е и принципал на банката за развитие.

Идеята е фондът да започне като алтернативен, а впоследствие самият той да бъде листнат на борсата, за да може да бъде отворен за инвестиции от всички. "Ние, БФБ и ББР, сме нещо като първоначални спонсори на фонда. Не държим непременно ние да го контролираме", коментира още Моравенов. В началото си фондът ще бъде с интегриран мениджмънт, останалите участници в него също ще участват в управлението му.

Това ще бъде пореден фонд в България, който ще инвестира предимно в по-малки продуктови компании. В случая по-различното е, че той ще инвестира на фаза излизане на борсата, което предполага по-късен етап на развитие. През това десетилетие в България ще има фондове с общ ресурс над 1.5 млрд. лв., голяма част от който публично финансиране. Последното откриване на процедура за нови фондове дойде в края на декември, когато Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна търсенето на мениджъри за три фонда с ресурс поне 360 млн. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Не виждам нужда от такъв фонд. Досега само 1 предлагане се провали на BEAM и причината по-скоро беше неправилен маркетинг.

    Защо е нужно държавни ресурси да се ангажират в сектор, който прелива от пари, не става ясно.

    Нередност?
  • 2
    njq16787013811166713 avatar :-|
    Celine Dion

    Ще бъде интересно да видим как е структуриран фондът и как се представя през следващите месеци и години. https://mapquestdrivingdirections.app

    Нередност?
  • 3
    gnh16760046841162654 avatar :-?
    Lily Smith

    The fund's structure and performance will be intriguing. https://backroomsgame.net/

    Нередност?
Нов коментар