🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ай Ти Еф груп" предизвика интерес за близо 5 млн. лв. на борсата

В резултат набраните средства на сегмента BEAM са малко над 3 млн. лв., колкото беше предварително поставената цел

Публичното предлагане на "Ай Ти Еф груп" е петото успешно за тази година на платформата BEAM
Публичното предлагане на "Ай Ти Еф груп" е петото успешно за тази година на платформата BEAM
Публичното предлагане на "Ай Ти Еф груп" е петото успешно за тази година на платформата BEAM    ©  Анелия Николова
Публичното предлагане на "Ай Ти Еф груп" е петото успешно за тази година на платформата BEAM    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първичното публично предлагане на "Ай Ти Еф груп" предизвика силен интерес. Компанията за потребителско кредитиране набра заложените като цел 3.01 млн. лв.

Предлагането беше проведено в два последователни дни - 7 и 8 декември, като през първия на пазара бяха пуснати 466 000 акции с емисионна цена 4.3 лв. Подадените заявки бяха на обща стойност 3 356 025 лв. - т.е. емисията беше презаписана близо 1.7 пъти. В резултат на силния интерес на инвеститорите бяха предложени още 234 000 акции, които също бяха презаписани - близо 1.6 пъти, с подадени заявки за общо 1 571 534 лв. С това общата сума на набраните средстава достигна целта от 3.01 млн. лв.

Това е петото успешно листване за тази година на сегмента за растеж на малки и средни предприятия (BEAM) на Българската фондова борса (БФБ) и общо дванадесетото от създаването му. Платформата е привлекателна за компаниите с това, че им дава възможност да излязат на капиталовия пазар при по-облекчени условия - само с документ за допускане, одобряван от БФБ. От друга страна, в търговията на BEAM не могат да участват пенсионните фондове, но за сметка на това пък могат да влязат много малки инвеститори.

Според цитираната от "Ай Ти Еф груп" първоначална информация в предлагането са се включили широк кръг инвеститори, както индивидуални, така и институционални. Търговията с временната емисия се очаква да започне до една седмица, а тази с постоянната - до две седмици, съобщават от компанията и от мениджъра "Елана трейдинг".

"Постигнатият резултат за нас е изключителен успех. Набраният ресурс и от вторият ден на предлагането ще даде допълнителен тласък на развитието на компанията", коментира собственикът и изпълнителен директор на "Ай Ти Еф груп" Светослав Ангелов. С привлечените средства ще бъде финансирано разширяването на дейността на дружеството, като по-краткосрочните планове са за двукратно увеличаване на кредитния портфейл в следващите две години, а по-дългосрочните - за увеличение на дейността още 10 пъти през следващите 10 години.

"Ай Ти Еф груп" вече е позната на инвеститорите от 2019 г., когато издаде емисия облигации в размер на 5 млн. лева с матуритет 7 години и фиксирана годишна лихва 10%, която се търгува на БФБ. Компанията е създадена през 2012 г. и започва дейност през 2013 г. Отпуска потребителски заеми, основно онлайн, на физически лица от т.нар. рискови аудитории - които нямат достъп или не желаят да ползват средства от традиционните финансови институции. Кредитоспособността на клиентите се оценява чрез собствен софтуер. За близо 10-те си години дейност "Ай Ти Еф груп" е финансирала над 40 000 клиенти с над 100 млн. лв. По информация от компанията над 60% от заемите се погасяват навреме, а средният процент на несъбраните отпуснати главници за последните 3 години е под 11%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар