🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитализиране и автоматизиране на счетоводните процеси в България

Първият високотехнологичен форум, организиран от CONTROLISY и Payhawk с подкрепата на АССП, събра над 700 експерти

Дигитализиране и автоматизиране на счетоводните процеси в България
Дигитализиране и автоматизиране на счетоводните процеси в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 18.04.2024 г. в София се проведе най-мащабното, първо и единствено по рода си специализирано събитие, посветено на ключова за развитието на счетоводния сектор в България и в световен мащаб тема - "ДИГИТАЛИЗАЦИЯ И АВТОМАТИЗАЦИЯ НА СЧЕТОВОДНИТЕ ПРОЦЕСИ".

Специалният семинар и бизнес коктейл бяха организирани от лидерите в областта на дигиталната трансформация и дигитализацията на счетоводните процеси - CONTROLISY и Payhawk, със специалната подкрепа на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия (АССП). Събитието, проведено в Гранд хотел "Милениум" и онлайн, привлече вниманието на счетоводната общност в България и събра над 700 експерти, за да обсъдят бъдещето на дигитализацията и автоматизацията в сектора.

Семинарът беше открит с въвеждащи думи от председателя на УС на АССП Рая Петрова, която подчерта значението на иновациите в счетоводството за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на предприятията:

"АССП подкрепи това събитие, тъй като дълбоко вярва, че дигитализацията на документите и оптимизацията на счетоводните процеси работят в наша полза, особено когато стават чрез такива иновативни софтуерни решения каквито днес ще ни бъдат представени. Бъдещето не просто е тук, то е в ръцете ни и всяка съпротива и всяко отлагане генерират пропуснати ползи за нашия бизнес", заяви тя.

По време на семинара на аудиторията беше презентирано глобалното решение за управление на фирмените разходи Payhawk, което предлага корпоративни карти, възможности за плащания, възстановяване на служебни разходи и персонализирани фирмени политики и правила за харчене. Презентацията беше направена от Константин Дженгозов, главен финансов директор и съосновател на първата българска компания еднорог и едно от най-бързо развиващите се финтех дружества - Payhawk. Той представи някои от последните разработки на компанията в областта на управлението на фирмени разходи и демонстрира как дигитализацията на финансовите операции може значително да оптимизира процесите, да намали многократно часовете ръчни операции и да повиши видимостта и контрола в реално време.

Кулминационен момент в събитието беше презентацията на Константин Стоянов - създател на софтуера за безхартиено счетоводство и автоматизиране на счетоводната дейност CONTROLISY и основател и управител на "Тиймлук" ООД - компанията, която стои зад бранда CONTROLISY.

Константин Стоянов запозна аудиторията на семинара с тенденциите в сферата на дигиталната трансформация на счетоводните процеси и изтъкна как използването на съвременни технологични решения може да редуцира времето за обработка на документация с до 85%. Детайлно обясни на участниците как CONTROLISY, първото и единствено в България пълноценно софтуерно решение за автоматизиране на дейността на счетоводни кантори и отдели, може да освободи значителни ресурси и съществено да ускори счетоводните процеси.

"CONTROLISY се намира между счетоводителя и счетоводната програма, като основната му функция е да автоматизира и улеснява оперативната работа на счетоводителя. Можем да възприемаме CONTROLISY като виртуален счетоводител", добави той.

Аудиторията на събитието прояви много висок интерес към ключовите преимущества, които CONTROLISY осигурява в практиката на счетоводните кантори и отдели. В отговор на множеството въпроси, сред някои от най-значимите предимства, които Константин Стоянов подчерта, бяха:

  • Лесно и бързо преминаване към безхартиено счетоводство, водещо до намаляване на времето за осчетоводяване с до 85%.
  • Цялостна автоматизация на еднообразните и времеемки операции по осчетоводяване на фактури и банки.
  • Елиминиране на ръчния труд в счетоводната дейност, което осигурява на бизнеса възможността да расте неограничено.
  • Трайно решение на проблема с недостиг на квалифицирани счетоводители, което позволява разгръщане на пълния потенциал на дейността.
  • Оптимизиране на цялостното управление на дейността на счетоводни кантори, водещо до ръст на клиентите и приходите им.

Специализираното събитие завърши с бизнес коктейл, където участниците имаха възможността да обменят опит и да установят нови професионални контакти. Ясно споделеното мнение и заявен интерес от присъстващите представители на счетоводната индустрия е категоричен знак, че е назряла нуждата в счетоводната индустрия от внедряване на такива високотехнологични решения за дигитализация и автоматизация на счетоводните процеси.

С тази инициатива CONTROLISY и Payhawk не просто предоставиха форум за дискусия, но и подчертаха своя ангажимент към развитието и модернизацията на счетоводния сектор в България. Събитието е ясен сигнал, че счетоводството не е и не може да остане "застинало във времето", а промяната и внедряването на световните тенденции в счетоводната индустрия в страната вече е факт.