🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И през март не се вижда следа от охлаждане в кредитирането, падат нови рекорди

Ръстът при жилищните заеми достигна 22.68% на годишна база, само за месец ипотекита са за над 410 млн. лв.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двуцифрените темпове на растеж на банковото кредитиране се запазват и през март, като при жилищните заеми увеличението на годишна база достига ново рекордно ускорение от 22.68%. Към края на тримесечието данните от паричната статистика на БНБ показват увеличение на обемите предоставено финансиране във всички сегменти както на годишна, така и на месечна база, като нарастването е най-високо именно при ипотеките. Бурният им ръст стана причина още от есента на 2021 г. регулаторът да предупреждава за опасност от прегряване на пазара, която опитва да неутрализира с различни надзорни мерки.

По ръба на рекорда

Само за март портфейлите в жилищния сегмент се увеличават с 411 млн. лв., което, ако се изключи ноемврийският рекорд от близо 417 млн. лв., е най-висока номинална стойност от 2008 г. насам. Средномесечно от началото на годината ръстът е с по 344 млн. лв. при 183 млн. лв. за първото тримесечие на 2023 г. На фона на повишаващите се обеми в процентно изражение годишният ръст също продължава да се покачва, като именно през ноември 2023 г. за първи път надхвърли 20%, за да достигне 22.68% през март, спрямо 22.03% месец по-рано.

В номинално изражение статистиката също отчита нови и нови върхови стойности - през декември 2023 г. за първи път беше прескочена и границата от 20 млрд. лв. ипотечни кредити, а към март тази година обемът вече е почти 21 млрд. лв.

При потребителските заеми портфейлите също продължават да чупят рекорди, като в края на тримесечието достигнатата обща сума е 17.4 млрд. лв. Само за последния месец обемът им расте с 233 млн. лв., а средно от началото на годината увеличението е с по 201 млн. лв. месечно. За сравнение, през 2023 г. средномесечното покачване беше с по 153 млн. лв., като през декември дори беше отчетен минимален спад с 5.8 млн. лв. В процентно изражение към март 2024 г. нарастването на годишна база е с 13.23%, при отчетени 13.11% през февруари и върхови нива от над 14% през миналата година.

В корпоративния сегмент картината традиционно е по-шарена, тъй като данните често се изкривяват от отделни големи сделки, което прави месечната динамика по-волатилна. Така на пръв поглед номиналният ръст през март е "едва" 224 млн. лв. на фона на близо 545 млн. лв. за февруари. Погледнато средномесечно от началото на годината обаче, се вижда тенденцията за запазване на високите обороти - за трите месеца на 2024 г. средната сума е почти 300 млн. лв. в сравнение със 166 млн. лв. за същия период на 2023 г. и 250 млн. лв. за цялата минала година.

В очакване на охлаждане

На този фон преди дни представители на сектора коментираха в рамките на организирана от Асоциацията на българските банки (АББ) конференция, че ръстовете на кредитирането не са прекомерни и се движат в синхрон с развитието на икономиката и покачването на доходите. Според прогнозите на банкерите към края на 2024 г. годишният ръст при ипотечното финансиране ще се свие до 10.7%, а в номинално изражение портфейлът ще от порядъка на 24.4 млрд. лв. При потребителските заеми аналогично се очаква забавяне на ръста до 8.7%, а при фирмените - до 6.8%.

БНБ от своя страна засега все още не предприема стъпки за въвеждането на мерки, насочени към клиентите, но все по-настойчиво препоръчва банките да използват такива - обикновено това са тавани на показатели като дълг към стойност на обезпечението (LTV), дълг към дохода на клиента (LTI) и др.

Междувременно данните от паричната статистика показват, че ликвидността в системата остава висока. Спестяванията на домакинствата се увеличават с 11.5% на годишна база до 81.6 млрд. лв., като ръстът дори се ускорява леко спрямо отчетените 10.8% месец по-рано.

При вложенията на бизнеса успокояването е минимално - с 5% за последния месец при 5.1% през февруари, до 43.3 млрд. лв. Общо за неправителствения сектор ръстът на депозитите към март е с 8.3% на годишна база (8.5% месец по-рано) до 128.8 млрд. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар