Управление на валутен риск, съчетано с прозрачни, бързи и сигурни плащания

Български компании могат да се разплащат с доставчици и клиенти от над 150 държави в над 30 валути

Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst
Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst
Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst
Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Войната в Украйна създава нови проблеми за бизнеса, който още не беше напълно възстановен от корона кризата. Към притесненията с веригата на доставки и високата инфлация се добавя и този с волатилните валутни курсове на страните от Източна Европа, които са извън еврозоната. В началото на конфликта валутите в някои от тях се обезцениха до най-ниските регистрирани нива, като при някои спадът надмина 13%. Впоследствие започнаха бавно да се възстановяват, но все още са далеч от януарските нива.

По-голяма предвидимост

Колебанията в цените и обменните курсове накараха клиентите от отрасли като търговия с горива, селскостопански продукти и торове да бъдат по-предпазливи по отношение на валутната си експозиция. Клиентите вече искат повече предвидимост, обръщат по-голямо внимание на финансовото планиране и търсят финансови решения, които да им помогнат да се справят с нестабилността на световните пазари.

Трайните проблеми с веригата на доставки карат компании да търсят нови доставчици, които често са от държави, с които досега клиентите не са работили. Тенденция, която вече е видима и ще продължи по време на военния конфликт, е компаниите, които имат доставчици в Украйна, да се насочват към Турция и други европейски пазари за доставки на стоки и материали. Много от тях избират да се предпазят чрез финансови решения за хеджиране, които им позволяват да си подсигурят изгодни валутни курсове за плащания, дължими след месеци. От своя страна финтех компаниите доказват компетентността си като бизнес партньори и предоставят прозрачни, бързи и ефективни финансови услуги. Също така проследимостта на транзакциите дава увереност на клиентите, че техните партньори ще получат плащанията си бързо и сигурно.

Нови възможности

Решение в тази посока предлага финтех компанията iBanFirst, която наскоро откри офис в България. През нейната платформа могат да се извършат прозрачни, бързи и сигурни трансгранични плащания с повече от 150 държави в над 30 валути.

Наблюденията на българския офис показват, че конфликтът в Украйна оказва влияние върху начина, по който компаниите в страната, особено тези, които се занимават с международна търговия, правят бизнес. През последните няколко месеца се наблюдават едни от най-големите изменения на валутния пазар от години насам, подобни на тези от началото на пандемията. В тази обстановка на несигурност фирми, които редовно извършват международни плащания, се насочват все повече към услуги за намаляване на валутните си рискове.

iBanFirst предоставя тази възможност чрез своята платформа за онлайн банкиране от последно поколение. Чрез нея фирмите могат да извършват бързи, ефективни и сигурни операции в над 30 валути, като едновременно с това могат да се защитават от валутни рискове.

"Сега е по-важно от всякога нашите настоящи и потенциални клиенти да поддържат тесен контакт с нас, за да разберат с какви финансови решения можем да им помогнем да намалят валутните си рискове. Свидетели сме на нова вълна от валутна и стокова нестабилност, предизвикана от ситуацията в Украйна. В такива времена компаниите с международна търговия трябва да избират дали искат да се изложат на тази нестабилност напълно незащитени, или да предприемат активни мерки за защита от неблагоприятни движения на валутните курсове. Заедно успяваме да намерим решение за всеки бизнес и всяка конкретна нужда на нашите клиенти", казва Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

Уникалната функционалност за отворено банкиране на платформата позволява на клиентите да извършват валутните си операции в един интерфейс - от инициирането на плащане до уреждането на фактури на външни доставчици. Така се опростяват рутинните им всекидневни операции. Освен това както наредителите, така и получателите могат да следят състоянието на всяко плащане в реално време, което им осигурява пълна видимост върху процеса и е полезно за клиентите в този период.

Платформата работи 24 часа 7 дни в седмицата, като курсовете са в реално време на предварително договорени условия. Фирмите могат да извършват плащане на доставчици в чужбина и получаване на средства в чуждестранна валута. Те имат възможност да отварят и поддържат множество виртуални сметки в различни валути безплатно.

Компанията предлага управление на валутен риск чрез хеджиране, което може да бъде пригодено спрямо нуждите и специфичните изисквания на клиентите, така че да предпазят търговските маржове на компаниите от негативното влияние на валутните колебания.

Разнообразието от предлаганите финансови услуги, прозрачността на търговските процеси и подкрепата, предоставяна от финансовия екип, са ключови фактори за нарастващия интерес, който iBanFirst отчита към своите услуги. Наскоро финтех компанията засили присъствието си в Южна и Източна Европа, като откри трите си офиса в България, Румъния и Италия. Основните целеви клиенти са компании с годишен обем на валутната търговия от поне 500 хил. долара.

Коя е iBanFirst

iBanFirst е доставчик на финансови услуги, който отговаря на нуждите на малките и средните предприятия, помагайки им да разширяват дейността си на международните пазари, докато спомага за опростяването на рутинните им всекидневни операции. Основана през 2013 г. в Париж, компанията е регулирана като платежна институция, обслужваща хиляди клиенти в цяла Европа. Членува в глобалната междубанкова комуникационна мрежа SWIFT, сертифицирана е за единната зона за плащания в евро (SEPA) и е акредитиран доставчик на услуги по предоставяне на информация за сметка (AISP) и на услуги по иницииране на плащане (PISP). Като финтех компания iBanFirst влезе в класацията на Financial Times за 1000 най-бързо развиващи се компании в Европа вече две поредни години (2020-2021 г.) и в класацията Technology Fast 50 на "Deloitte Белгия" (с отличия за четири поредни години - от 2018 г. до 2021 г. включително).