🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интересът на инвеститорите към p2p lending платформите расте

Венелин Тодоров - съосновател, бизнес развитие и продуктов мениджър на Cashlend

Венелин Тодоров - съосновател, бизнес развитие и продуктов мениджър на Cashlend
Венелин Тодоров - съосновател, бизнес развитие и продуктов мениджър на Cashlend
Венелин Тодоров - съосновател, бизнес развитие и продуктов мениджър на Cashlend
Венелин Тодоров - съосновател, бизнес развитие и продуктов мениджър на Cashlend
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вече 6 години сте на пазара и вашият бизнес расте устойчиво - научиха ли се българите да търсят алтернативи за своите спестявания и да инвестират в p2p платформи?

В последните 6-7 години наблюдавам значително развитие на финансовата и инвестиционната култура на българите. Отдавам го на нарастването на доходите, с което растат и спестяванията, и у хората със свободен финансов ресурс логично възниква въпрос какво да правят с парите си и къде да ги инвестират, за да увеличат стойността и да ги запазят от инфлацията.

Традиционно инвеститорите в България предпочитат да инвестират в недвижими имоти, но не всеки има достатъчно средства, за да закупи цяло жилище, и у инвеститорите възниква интерес и към други активи, които позволяват участие с по-ниски суми.

За щастие вече има доста информация, включително и на български, и начинаещите инвеститори могат лесно да натрупат знания относно инвестиционните активи, които ги вълнуват, съобразно интересите им.

Съществуват и форуми в социалните мрежи, създадени от по-опитни инвеститори с цел споделяне на знания, където желаещите могат да прочетат повече информация и да зададат въпросите, които ги вълнуват.

По значителни такива групи са:

  • "Клуб на инвеститора" - там информацията касае всякакви класове активи
  • "Форум инвестиционно злато" - както името подсказва, разглежда инвестиции в злато
  • "Инвестиции в Р2Р кредити" - тази група дава информация за инвестиции в p2p lending (споделено кредитиране) платформи
  • https://www.vivainvest.eu/ - съдържа информация и ревюта за повечето p2p lending платформи и интересуващите се могат да научат доста за този тип инвестиции.

По нарастващия брой на инвеститорите в тези групи съдя, че в България има все по-голям интерес към различни видове инвестиции. От контактите с нашите потребители знам, че обичайно инвеститорите не инвестират само в един клас активи, което е добра практика, тъй като дава диверсификация на инвестиционните портфейли и намалява риска.

Чрез диверсификацията инвеститорите намаляват въздействието на потенциални загуби от дадена инвестиция върху портфолиото си, затова бих я препоръчал на всеки инвеститор.

Традиционно от страна на инвеститорите има интерес и към p2p платформите и този тип инвестиране не е нещо ново за българския пазар. Освен Cashlend има още няколко български платформи: Iuvo, Klear, Afranga, които също допринасят за популяризирането на този тип инвестиции, и като цяло смея да твърдя, че p2p lending платформите се радват на увеличаващ се интерес от страна на инвеститорите.

Разкажете малко повече за инвестициите в p2p lending и каква годишна доходност може да осигурят те?

P2P lending възниква като концепция във Великобритания през 2005 година. Първата компания, която работи на този принцип, се казва Zopa и тя е класическа p2p lending платформа. Съществуват два основни вида платформи: p2p lending платформи и p2p lending marketplace платформи. Разликата между двата вида платформи се състои в това, че в p2p lending платформите инвеститорите имат възможност да отпускат кредит директно на кредитополучателите без участие на кредитна институция, докато в p2p lending маркетплейс платформите инвеститорите инвестират във вече отпуснат от финансова институция кредит.

Платформите носят различна доходност, която зависи от типа на дълга, от срока на кредита, от това дали кредитът е обезпечен с актив, както и от други фактори.

Доходността в различните платформи варира от 6% до около 15% годишно, като около 6-6.5% стартира доходността за инвестиции в недвижими имоти и ипотеки, в които има обезпечение по дълга. По-високата доходност - 9-10% и повече, е за инвестиции в потребителски кредити без обезпечение, а също и за лизинг на автомобили.

Доходността, която предлагат финансовите институции, с които работим в Cashlend, е от 10% до 12% годишно.

Какви са рисковете пред инвестиция в p2p lending и как икономическият цикъл може да й влияе?

Риск има при всяка инвестиция и p2p lending не прави изключение. Някои от основните рискове са: кредитен риск, бизнес риск, ликвиден риск.

  • Кредитен риск е вероятността кредитополучател да изпадне в несъстоятелност и да не може плаща по кредита си.
  • Бизнес риск е вероятността събираемостта на финансовата институция да се влоши и да изпадне в трудност да посреща задълженията си.
  • Ликвиден риск е вероятността финансовата институция или платформата да изпитват трудност да изпълняват заявките за теглене от инвеститорите.

Влиянието на икономическите цикли върху инвестициите в p2p е подобно на това, което имат върху повечето класове активи - при растяща икономика и добра икономическа обстановка инвеститорите действат по-смело, при влошаване на икономическите показатели се отдръпват и изчакват.

Бих препоръчал на инвеститорите, които желаят да инвестират в p2p, да инвестират в доказани платформи с добра репутация, за които има достатъчно информация за изминалата дейност. Да диверсифицират инвестициите си между няколко платформи, а в платформите - между различни финансови институции, и като цяло да не инвестират повече от 10% от спестяванията си в един актив!

Колко инвестиции са направени за този период от 6 години в платформата на Cashlend ("Кешленд") - за кого е подходяща тя, колко е минималната сума, с която може да се инвестира?

За времето от стартирането на дейността ни до този момент инвеститорите ни са инвестирали в над 98 хиляди кредита, като общата сума на всички инвестиции е 47.8 млн. лева, а спечелената от инвеститорите сума за периода е над 3.3 млн. лева.

Платформата ни е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали инвеститори, дава ежемесечна доходност, висока ликвидност и възможност за бърз изход от инвестицията чрез вторичен пазар. От гледна точка на използване на платформата сме се постарали потребителският интерфейс да е лесен за употреба и да дава добра графична информация за изпълнението на портфейла, а също и възможност за експорт на данните за обработка с различни инструменти.

Минималната сума, с която може да се инвестира в платформата, е 20 лева, с която може да се инвестира в част от кредит. В платформата обичайно има кредити с матуритет от 2 до 24 месеца и годишна доходност между 10 и 12%

Какви са плановете за развитие на Cashlend и кои са целите, които си поставяте? Планирате ли нови продукти и привличане на нови оригинатори (компаниите, които отпускат кредити)?

Не планираме да привличаме нови оригинатори в платформата. Ще работим с настоящите и ще се развиваме в други посоки. Плановете ни за развитие включват предлагане на платформата като SaaS white label решение и кандидатстване за лиценз за групово финансиране.

  • White label платформата е възможност за всяка финансова институция или група от финансови институции да вземе готово решение и да има собствена платформа, без да се налага да инвестира ресурси в собствена разработка.
  • Лицензът за групово финансиране и развитието на платформа ще ни позволи да дадем на инвеститорите ни възможност да участват в закупуване на части от недвижими имоти и доходност от наем.

Наскоро Cashlend получи финансова подкрепа от "Витоша Венчърс" - това е признание за вашия бизнес. Как се финансирате и колко е важен набраният капитал за вас?

В началото стартирахме със собствени средства, а във времето в компанията повярваха и ангел инвеститори, увеличиха се и приходите и това позволи да продължим да се развиваме. Вероятно обаче всяка стартираща компания, която е намерила добър бизнес модел, достига до момента, в който трябва допълнително "гориво", за да иде на следващото ниво. Рисковият капитал е това гориво и в този смисъл това, което правят "Витоша Венчърс" и ФМФИБ, е изключително важно, за да съществуват и да се развиват иновативни компании в България.

Какво трябва да се промени в нормативната уредба в България, за да могат потребителите да дават заеми директно на други потребители срещу доходност, без участие на финансова институция?

Тази промяна вече се случи, на 15.03.2024 ВКС реши, че даване на собствени пари назаем срещу лихва не е престъпление, което отваря възможността в България да заработят p2p lending платформи, които позволяват на потребителите да дават заеми директно на други потребители без участието на финансова институция. Вярвам, че е въпрос на време да видим такъв тип платформи в България.