Годината започна със задържане в цените на жилищата

Средната цена в София през първото тримесечие се е запазила около 735 евро/кв.м

На софийския пазар няма промяна в цените на имотите от септември насам, отбелязват от агенция "Бългериан пропертис"
На софийския пазар няма промяна в цените на имотите от септември насам, отбелязват от агенция "Бългериан пропертис"
На софийския пазар няма промяна в цените на имотите от септември насам, отбелязват от агенция "Бългериан пропертис"    ©  Мария Съботинова
На софийския пазар няма промяна в цените на имотите от септември насам, отбелязват от агенция "Бългериан пропертис"    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Задържане на цените на жилищата около нивата от края на 2011 г. отчетоха през първото тримесечие на тази година от агенция "Бългериан пропертис". Според нейния анализ средната продажна цена на апартаментите в София за периода януари-март се е запазила около 735 евро/кв.м. За времето между октомври и декември през 2011 г. тя е била 730 евро/кв.м.

От агенцията отчитат това като опит за стабилизиране на пазара, въпреки че в сравнение с година по-рано спадът на цените още е видим. В началото на 2011 г. средната цена на жилищата в София е била 830 евро/кв.м, с около 11% по-висока спрямо сега.

Задържане

На софийския пазар няма промяна в цените на имотите от септември насам. Дори да има месечни колебания, те са били в рамките на 1% нагоре или надолу, отбелязаха от "Бългериан пропертис". Според оперативния директор Полина Стойкова периодът е кратък, но все пак задържането на цените е добър сигнал за пазара, тъй като показва опит за стабилизирането му.

Подобна тенденция се вижда и от броя на сделките. Въпреки студената зима, която по принцип се отразява зле на активността на купувачите, продажбите на жилища през първото тримесечие на 2012 г. са останали на относително същото равнище в сравнение с година назад, посочиха от "Бългериан пропертис". Според агенцията не се очаква съществен спад в цените и сделките и през традиционно силните за покупки пролетни месеци, въпреки че икономическата среда в страната все още е несигурна.

Трендове

Проучване на агенция "Явлена" за пазара на имоти през последните години също показва, че той още не е намерил равновесната си точка, но с времето намалението на цените губи своята интензивност. Така например през 2011 г. жилищата в София са поевтинели с 6.4% до 751 евро/кв.м, докато година по-рано отчетеният от агенцията спад е бил 10.7% до 802 евро/кв.м.

От "Явлена" очертават и тенденция за стабилизиране на пазара по отношение броя на сделките и ипотеките през миналата година. В същото време обаче отчитат и негативни фактори като нарастващото предлагане за продажба на имоти, купени преди кризата с инвестиционна цел, както и влошената икономическа среда и високата безработица, които водят до ръст на свободните жилища. Очакванията са тази несигурна среда да се запази и през 2012 г.

Дори да не се отразяват пряко на пазара, тези фактори оказват влияние върху нагласите на купувачите. Те например очакват при оглед цената на имота задължително да бъде свалена, а в дългосрочен план залагат на песимистични сценарии, като загуба на работа или на допълнителни доходи, намаляване на заплата и др. Това означава, че дори пазарът на жилища тази година да се стабилизира, това ще е около трайно ниски ценови нива и брой на сделките.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 1
    • + 18

    Милите те "Бългериан пропертис"
    far away from the real world аа?

    Нередност?
  • 2
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 1
    • + 19

    На това трейдърите му викат бул трап. Аха цените да рипнат, и те "неочаквано" се сриват !!

    За някой неочаквано, за други закономерно.
    сами преценете , като се има впредвид следната картинка за следващите няколко години:
    - увеличаване цените на горивата, а заедно с тях и
    - увеличаване цените на храните
    - спад на промишленото произвоство порадено от рецесия в ЕС, от което следва и
    - увеличаване на безработицата
    - маргинализация на Югоизточна Европа за големи инвестотори.
    - Край на кохезионните фондове на ЕС през 2013 - имаше ниякакви напъни на ББ за удължаване на срока, но това за сега си остава в сферата на фантазиите.

    Заключенията оставам на вас...

    Нередност?
  • 3
    paolo avatar :-|
    Павлин Марков
    • + 12

    Това, което ни се иска е едно, задълбоченият анализ - съвсем друго, липсата на достоверна информация - трето, а че цените имат още ход надолу го знаят врабчетата в София, всички акционери в АДСИЦ и доста други... А агенциите... ех...:))))

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • + 9

    Някой, някога да е чул/прочел/ агенция да твърди, че цените ще се сринат?

    Нередност?
  • 5
    lordvee avatar :-|
    Др. Портокалов
    • - 4
    • + 3

    тези цени вече се доближават до нивата на 2003 г. + инфлацията, горе долу вече сме стигнали там откъдето сме тръгнали.

    Нередност?
Нов коментар