🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Молът с разклатените кули

"Варна тауърс" трябва да реши проблеми с ток, доставчик и банка, за да избегне фалита

"Варна тауърс" - впечатляваща архитектура с неясна съдба
"Варна тауърс" - впечатляваща архитектура с неясна съдба
"Варна тауърс" - впечатляваща архитектура с неясна съдба    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
"Варна тауърс" - впечатляваща архитектура с неясна съдба    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В горещата вечер на 1 август един от мениджърите на чешката компания "Енерго про" заседна в асансьора. В ситуацията нямаше да има нищо нетрадиционно, ако не беше малката подробност, че точно подопечното му дружество спря тока на сградата. Любопитно е и мястото на действието - една от офис кулите на търговския център "Варна тауърс", а важният елемент е, че покрай останалите наематели в имота електроразпределителното дружество всъщност остави без ток и собствената си централа (бившата на Е.ОН, чиито активи в България бяха купени от "Енерго про"). При това за неплатена сметка.

С това обаче проблемите не приключиха, а по-скоро започнаха. Токът продължи да спира за по няколко часа и следващия, и по-следващия ден... И в крайна сметка се оказа важен детайл от плетеницата от спорове около варненския мол. В основата й са растящите загуби на "Варна тауърс" през годините и нерешени проблеми между инвеститорите и финансиращата банка, които оставиха търговския център без средства за обслужване на задълженията му. В резултат от седмици сградата е с режим на тока, а преди дни фирма "Боел", която изгради и поддържа част от инсталациите, внесе в съда иск за обявяването на дружеството-стопанин в несъстоятелност.

Така от обещаващ проект преди години "Варна тауърс" стана поредният, върху когото кризата оставя своя отпечатък. Пренаситеният пазар на търговски площи, падащите наеми, растящи лихви и лавина от необслужвани задължения предрешиха съдбата му. Оттук нататък оцеляването му е в ръцете на кредиторите.

Лош старт

Подобно на редица проекти, родени в кризата, и "Варна тауърс" проходи с проблеми.

Търговският център, зад който стоят инвестициите на предприемачите Марин Згурев и Антонио Бухтияров, отвори през 2010 г. с близо 3.8 млн. лв. загуби, натрупани при строителството и с неразплатени задължения към доставчици. Още тогава стана ясно и че приходите от наеми не стигат, за да покриват разходите по дейността на мола и да се обслужват задълженията му. Така той се оказа обречен да трупа загуби.

През първата година от работата му те се увеличиха с 5.79 млн. лв. и още тогава ръководството на "Варна тауърс" не изключи възможността при неблагоприятно стечение на обстоятелствата да подаде молба за несъстоятелност. До тази мярка през следващата 2011 г. не се стигна. Търговският център и отворилата по-късно офисна част обаче добавиха нови 6.57 млн. лв. към отрицателния финансов резултат на компанията собственик при приходи от малко над 5.4 млн. лв. Така "Варна тауърс" приключи годината с натрупани загуби от над 16.1 млн. лв. и недобри перспективи. Във финансовия отчет бе посочено, че заради стагнацията на пазара на имоти и предстоящите високи лихвени плащания очакванията са и през 2012 г. тя да трупа загуби.

За мениджърите на компанията обаче причина за неудачите далеч не е само лошата пазарна среда. Според тях "принос" е дало и увеличение на лихвите по инвестиционния кредит за строителството на търговския център, което затруднило обслужването му.

Инвестицията във "Варна тауърс" е реализирана с кредит от "Банка Пиреос България" в размер на 33.5 млн. евро. През 2010 г. той е предоговорен и размерът е увеличен на 36 млн. евро, а с натрупаните лихви и неустойки към края на 2011 г. дължимата сума е надхвърлила 39 млн. евро. В същото време справка в Търговския регистър показва, че при първоначална договорена лихва от тримесечен EURIBOR+1.5% през 2011 г. лихвата по кредита на "Варна тауърс" вече е била тримесечен EURIBOR+6.5% надбавка.

"Банката започна да вдига лихвената си надбавка още на петия месец от строителството. Според нашите разчети, ако беше запазила размера от основния договор, който подписахме през 2007 г., приходите от проекта щяха да са достатъчни не само за обслужване на лихвите, но и за плащания на част от главницата", посочи Марин Згурев.

В променената ситуация обаче търговският комплекс се оказал в просрочие по заема още с отварянето си през 2010 г. и се изправил пред риск задължението по всяко време да стане предсрочно изискуемо. Така според инвеститорите още с отварянето си проходил "на куц крак".

"Капитал" потърси реакция от "Банка Пиреос България", но оттам отговориха, че в момента банката се запознава с информацията от последните два дни и скоро ще излязат с официално становище.

На кого по-напред

Когато приходите не достигат, а опашката от кредитори е дълга, проблемите не закъсняват. За "Варна тауърс" те се струпаха в разгара на лятото тази година.

Според мениджърите на комплекса в основата е решение на банката кредитор да пренасочи приходите от търговско-офисния комплекс единствено към обслужване на отпуснатия от нея заем. Това е оставило дружеството без средства за оперативни разходи и резултатът не закъсня – няколко месеца по-късно то не успя да плати сметката си за ток и "Енерго про" спря електроподаването.

Случката предизвика остра реакция от мениджърите на "Варна тауърс", които обвиниха банката в нарушение на договорни задължения, а електроразпределителното дружество – в злоупотреба с монополно положение. Според тях чешката компания им дължи в пъти повече от неплатената сметка за ток и тя лесно е можело да бъде прихваната от насрещното задължение. Претенциите на "Енерго про" са за 120 хил. лв. Докато тези на "Варна тауърс" към компанията са за над 480 хил. лв. от такси за поддръжка, наеми и комунални разходи, в които влиза и... неплатено електричество. От чешката компания отказаха коментар.

Според източници на "Капитал" не е изключено спорът между нея и "Варна тауърс" да приключи с изнасянето на "Енерго про" от комплекса. Дружеството е приемник по 10-годишния договор на Е.ОН за наем на 17 000 кв.м в офисната част. Той е с двегодишен гратисен период, който изтича в края на тази година и по тази причина в момента приходите от него не са големи. През всяка от следващите години обаче те се оценяват на 2.5 до 2.8 млн. лв. и лишаването от тях ще е сериозен удар за "Варна тауърс".

Източници, близки до проекта, допускат, че ежедневното спиране на тока ще е удобен претекст за най-големия му наемател да развали договора си без неустойка. Най-вероятната опция в подобен случай е чешката компания да се върне в "Бизнес парк Варна", където Е.ОН беше наемател, преди да се пренесе във "Варна тауърс". Факт е обаче, че за момента "Енерго про" не е правило постъпления за напускане на сегашния си офис.

На преден план

Докато напрежението между "Варна тауърс" и партньорите й расте, в интригата се включи и един от по-малките кредитори на търговско-офисния комплекс. В ролята на такъв се оказа дружеството "Боел", което изгради и поддържа голяма част от инсталациите му.

Задълженията на "Варна тауърс" към него се оценяват на над 900 хил. лв. от общо висящи плащания към доставчици за близо 3 млн. лв. Тази група кредитори е в най-неблагоприятно положение, тъй като вземанията им са необезпечени и при липсата на достатъчно приходи е почти невъзможно да бъдат събрани.

Вероятно това е в основата на внесения от "Боел" иск за обявяване на "Варна тауърс" в несъстоятелност. Процедурата бе задвижена на 13 август от окръжния съд в Търговище, където към момента е регистрацията на компанията длъжник. По делото бе назначен временен синдик, който трябва да уреди отношенията на "Варна тауърс" с "Енерго про" и да поеме управлението на приходите и разподите на търговско-офисния комплекс.

Оттук нататък възможните пътища пред дружеството длъжник са няколко. Ако то избегне процедурата по несъстоятелност, най-добрият изход е в него да влезе нов инвеститор, който да изчисти или предоговори задълженията му към банката кредитор. Според Марин Згурев такава възможност има и от известно време се водят преговори с чужд фонд, зад който стоят частни капитали.

В случай, че "Варна тауърс" влезе в процедура по несъстоятелност, съдбата на компанията отново ще е в ръцете на банката като обезпечен и най-голям кредитор. Това й дава решаващ глас в събранието на кредиторите, който в крайна сметка ще определи дали да се приеме оздравителен план или да се върви към продажба на активите на дружеството.

Какъвто и да е изходът, той ще удари сериозно по имиджа на някога амбициозния проект. И за пореден път ще потвърди тъжната констатация за пренаселения с търговски площи варненски пазар, където успешните инвестиции, изглежда, ще са по-голямо изключение.

Малко предистория

Зад инвестиицията във "Варна тауърс" стоят две компании - "Денси М" на Марин Згурев и "Сити център" на Антонио Бухтияров. Строителството на комплекса от търговска част и две 12-етажни офисни кули на варненския бул. "Владислав Варненчик" започна през лятото на 2007 г., все още на върха на имотния пазар. Откриването обаче бе насрочено чак за края на 2010 г. заради недостига на средства за довършителни работи и свободните площи. За да попълнят микса от наематели, инвеститорите във "Варна тауърс" основаха и компанията "Фаст фешън франчайз", която взе правата на няколко чужди модни марки.

Преди да инвестира във "Варна тауърс", Марин Згурев вече имаше зад гърба си един проект за търговски център - "Сентрал мол" във Велико Търново. Той бе продаден на European Convergence Property Company за 29 млн. евро още преди завършването през 2006 г. По-късно чрез "Денси строй" Згурев се включи и в "Проект Русе", инвеститор в комплекса Grand Plaza в дунавския град. Успоредно с това притежава и веригата за техника "Денси".

 
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mooner avatar :-|
    mooner
    • + 31

    Ако през август остават без ток, до догодина юни ще са затворили... А интересно ми е кои молове са следващите?

    Нередност?
  • 2
    daniboy avatar :-|
    Daniboy
    • - 2
    • + 36

    "В същото време справка в Търговския регистър показва, че при първоначална договорена лихва от тримесечен EURIBOR+1.5% през 2011 г. лихвата по кредита на "Варна тауърс" вече е била тримесечен EURIBOR+6.5% надбавка."


    Това май казва достатъчно, явно юристите им са спали за да подпишат такъв договор.

    Нередност?
  • 3
    daniboy avatar :-|
    Daniboy
    • - 1
    • + 22

    "Според тях чешката компания им дължи в пъти повече от неплатената сметка за ток и тя лесно е можело да бъде прихваната от насрещното задължение. Претенциите на "Енерго про" са за 120 хил. лв. Докато тези на "Варна тауърс" към компанията са за над 480 хил. лв. от такси за поддръжка, наеми и комунални разходи, в които влиза и... неплатено електричество."


    Това също е интересно.
    Малко известна подробност е, че сделката при нанасянето на тогавашните Е.он в мола включваше и заплащане от страна на мола просрочени задължения за електрозахранване.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 14

    Тепърва започва новото преразпределение!

    Нередност?
  • 5
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • - 7
    • + 5

    Много интересна сграда. Трябва да бъде свързана с културата, с такива неща. Стига с тия молове.

    Нередност?
  • 6
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 2
    • + 34

    Този мол държи първенство по неудачна архитектура.Аз сум ходил там десетина пъти и още не мога да се оправя в този лабиринт
    Кому е нужно подобно нещо?
    Преди време се интересувах от т.нар въртящ се ресторант.В сайта на мола има само няколко реда и никакви снимки.Посочен е уеб сайт на ресторанта.Такъв не съществува.Указателни табели няма никъде.Едвам се добрахме!Абсурд!Така ли се прави бизнес??

    Нередност?
  • 7
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • - 1
    • + 30

    Според мен този мол, както и бившият Пфое мол са с много неудачна транспортна достъпност.Аз лично не знам сериозен редовен транспорт до тях.Ако са хитри ще уредят шатъл поне от Катедралата до всеки мол, а защо не и от курортите
    Просто с трици маймуни не се ловят, сори.

    Нередност?
  • 8
    Consumer avatar :-|
    Consumer
    • + 29

    Липса на стратегия за управление, некадърен мениджмънт в комбинация с прости служители(4.ет) е сигурен фалит, напълно заслужен


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    merakliyski avatar :-P
    Саше Матросовски
    • + 19

    [quote#2:"Daniboy"]........
    лихвата по кредита на "Варна тауърс" вече е била тримесечен EURIBOR+6.5% надбавка." Това май казва достатъчно,


    явно юристите им са спали за да подпишат такъв договор.[/quote]


    в БГ 98 % от хората спят когато подписват ;)

    а Юристите .........

    или и те спят , или разчитат на "колективното спане".......

    за да изкарат по някой и друг лев
    -------
    руснаците имат поговорка :
    "Каждый на себе отвечает " ;)

    Нередност?
  • 10
    leon12 avatar :-P
    leon12
    • + 17

    "Капитал" потърси реакция от "Банка Пиреос България"
    ,,,Доста дълго ще има да чакаме за отговор:)

    Нередност?
Нов коментар