🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде са моловете

Доклад на Cushman & Wakefield показва застой в новооткритите търговски центрове в Европа през 2011 г.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Топ 3 завършени обекти в Европа през 2012 г.

Westfield Stratford City в Лондон, Великобритания – 176.5 хил. кв.м.

Marmara Forum в Истанбул, Турция – 156 хил. кв.м.

Marineda City в Ла Коруня, Испания – 146 хил. кв.м.

Топ 3 обекти, които ще бъдат открити през 2012-2013 г.

OZ Mall в Краснодар, Русия – 169 хил. кв.м. (отложен от 2011 г.)

Mall of Istanbul в Истанбул, Турция – 135 хил. кв.м.

Puerto Venecia в Сарагоса, Испания – 123.5 хил. кв.м.

Очакваното оживление в пазара на нови търговски центрове в Европа през 2011 г. не се е случило, показва доклад на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield. Според обзора на анализаторите площта на новооткритите през миналата година обекти на практика не надхвърля резултатите от 2010 г., която е била годината с най-голям спад от 1983 г. Забавянето на някои пазари – главно в Русия, Турция и Италия, е основната причина новооткритите търговски площи през миналата година да са по-малко от прогнозираното, посочват от компанията.

Под прогнозите

Плановете за 2011 г. предвиждаха откриване на близо 6.8 млн. кв.м нови търговски площи в Европа, което би представлявало ръст с 15% спрямо 2010 г. Заради забавяне на темповете на някои пазари обаче общият брой беше по-малък – 5.9 млн. кв.м, което е почти идентично с 2010 г., отчитат от компанията. В 19 от разгледаните 34 пазара е било наблюдавано свиване в броя на завършените търговски центрове в сравнение с 2010 г. Особено осезаемо намаляване е отчетено в Чехия, Австрия, Словакия, Хърватия и България, където през изминалата година не са били откривани нови площи. В Германия пък резултатите за 2011 г. са най-слабите от 1989 г., отбелязват от Cushman & Wakefield.

През изминалата година в Европа са открити 197 нови търговски центъра, като 117 от тях са били отворени през второто полугодие. Близо две трети (65%) от новите площи са в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Най-активно, подобно на други години, е било развитието на пазарите в Русия и Турция, където са концентрирани общо 42% от новооткритите през 2011 г. площи. След забавянето през 2010 г. съживяване на активността е отчетено и на пазарите в Полша, Франция и Финландия. Така към 1 януари 2012 г. общата брутна отдаваема площ в Европа е в размер на 139.9 млн. кв.м. Средната търговска площ на всеки 1000 жители на ЕС е 246.6 кв.м, се посочва в доклада на Cushman & Wakefield.

Поглед напред

Заложените очаквания за периода 2012-2013 г. са за откриване на 10.9 млн. кв.м нови търговски площи, от които прогнозата е 6.4 млн. кв.м да бъдат завършени през 2012 г. Възможни са нови отлагания обаче, посочват от компанията. ЦИЕ отново е регионът, в който е съсредоточена основната част от очакваните новооткрити площи – 61%. Над половината от тях (или 32% от общо прогнозираните за Европа) ще са в Русия и Турция. Сред западноевропейските страни най-много са предвидените нови площи във Франция и Италия.

"Прогнозата за следващата година може да се опише най-добре като смесена", посочва Кристина Горковская, анализатор от звеното за европейски изследвания в Cushman & Wakefield. По думите й очакванията са за раздвижване на пазара заради по-голямото предстоящо предлагане. "Липсата на достъпно финансиране и слабото търсене от страна на наемателите обаче вероятно ще повлияят на инвеститорския апетит за риск в някои пазари", отбелязва тя.

Общата картина

Обемът на инвестициите в търговски центрове възлиза на близо 40 млрд. евро през 2011 г., което е с 3.5% повече от 2010 г. Делът им спрямо общия обем на бизнес площите (в които се включват още офис и логистични площи) е 32% в сравнение с 33% година по-рано. Като цяло над половината от общия за Европа обем търговски площи (57%) е във Великобритания и Германия, като британският пазар остава начело въпреки отчетения спад с 15% спрямо 2010 г. Обемът на транзакциите с търговски активи в страната през 2011 г. е в размер на близо 12 млрд. евро, отчитат Cushman & Wakefield.

"Основните европейски търговски площи на по-силните пазари продължават да привличат по-агресивните инвеститори в световен мащаб", коментира Майк Рода, ръководител на звеното за трансгранични инвестиции в ритейл обекти в Cushman & Wakefield. "През 2011 г. наблюдавахме редица транзакции за големи площи, извършени от глобални инвеститори, като например частичното придобиване на германския CentrO Oberhausen от канадския CPPIB (Canada Pension Plan Investment Board)", посочва той. По думите му сред най-атрактивните пазари са Русия, Германия, скандинавските страни и държавите от ЦИЕ, тъй като инвеститорите търсят сигурността на активи, доказали доброто си качество.

Междувременно в България

След отчетения застой на пазара на търговски площи в България за миналата година през периода 2012-2013 г. се очаква нова вълна откривания на молове. Само в София ще отворят врати нови четири обекта – "Мега мол Люлин", "Парадайз център", "България мол" и "София ринг мол". Още пет са търговските центрове, които може да бъдат открити в останалата част на страната – "Галерия Бургас" и "Странд" в Бургас, "Галерия Варна", "Гранд плаза Русе" и "Мол Плевен", чието отваряне беше отложено от пролетта на 2011 г.

По данни на Colliers International общата отдаваема площ на новите търговски центрове от т.нар. трета вълна ще е 328 хил. кв.м. За сравнение - общата отдаваема площ на обектите, отворени при първата (преди кризата) и втората (през 2010 г.) вълна, е 560 хил. кв.м.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 7

    София ще повтори Варна.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    Едва ли. Просто има повече потребителска маса, която все още не е обхваната.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "J.J.": Трудно. Няма откъде.

    Нередност?
  • 4
    tiggo avatar :-P
    Тихомир Гочев
    • - 1
    • + 7

    Когато хората предпочитат да внасят пари в банките вместо в моловете няма как ситуацията да е различна...

    Нередност?
Нов коментар