🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Луксозните имоти в София с най-добър инвестиционен потенциал

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в столицата е 5.2%, показва проучване

Според авторите на изследването най-добър инвестиционен потенциал имат апартаментите в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша
Според авторите на изследването най-добър инвестиционен потенциал имат апартаментите в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша
Според авторите на изследването най-добър инвестиционен потенциал имат апартаментите в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Според авторите на изследването най-добър инвестиционен потенциал имат апартаментите в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Доходността от инвестиция в луксозни апартаменти в София е най-добра, сочи изследване на "Лукс имоти", част от групата на Bulgarian Properties. Отдаване под наем на такъв имот в момента носи средна доходност от 5.2%. В Пловдив процентът е малко под пет, а във Варна е 3.7%. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли да бъдат отдавани такъв тип апартаменти, като е съпоставен потенциалният доход от наема с общите разходи за покупката им (офертна цена и всички допълнителни разходи).

"Темата за доходността при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар", посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на "Лукс имоти". "Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти."

Покупната цена на квадратен метър при при по-големите апартаменти е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-голям, предвид възможностите, които създават за клиенти с висок социален статус. По тази причина този тип жилища носят и по-висока доходност. Друг вариант за постигане на повече приходи чрез инвестиция в луксозен имот са апартаментите в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар. шпакловка и замазка), или са в лошо състояние и имат нужда от ремонт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум три месеца ремонт на апартамента.

Луксозно жилище в София

Инвестицията в тристаен апартамент от висок клас в столицата, подходящ за семейно жилище, може да постигне дори по-висока от средната доходност – около 5.5-6.5%, сочи изследването. По данни на фирмата месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в София е 400-600 евро, с две спални - 600-800 евро, и за по-големи апартаменти – над 1000 евро. "Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. "България" и в подножието на Витоша", коментира Стоянов. "Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот."

Втори по доходност

Средната доходност от отдаването под наем на луксозни апартаменти в Пловдив се доближава до тази в столицата. Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро, по данни на имотната агенция. Поради ограниченото предлагане на по-големи апартаменти и мезонети с площ над 120 кв.м инвестицията в такъв имот в града може да донесе по-висока от средната доходност - малко над 6%. Според Цветелина Паскова, старши брокер на "Лукс имоти" за Пловдив, най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните части на града и кв. "Кършияка".

Инвестициите във Варна

По-ниска (под 4%) в момента е средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти във Варна. По данни на "Лукс имоти" средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро, с две спални - 400-500 евро, а с три – 500-600 евро. По-доходоносни за района са тристайните апартаменти с площ над 100 кв.м. Поради добре развития пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон по-голяма възвращаемост може да се постигне, ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано - средносрочно и краткосрочно.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuklio avatar :-|
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    • - 6
    • + 47

    Имаше една Лили Границка навремето.Та и тя така някога ни увещаваше във високата доходност на имотите..... и после балона се пукна.ПУК изчезна и Лилито.
    Преди да се заговори за растеж на цените и така нататък бла бла е по добре да погледнете демографията и да си зададете няколко въпроса, погледнете и доходите и пак направете същото упражнение.
    Растеж ще има но ще е съобразен с инфлацията, всичко останало си е балон.Цени от 200 евро за квадрат няма да има, но и от 1200 също са космически за нашия пазар.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 70

    Първо трябва да си изясним, може ли да се говори изобщо за луксозни имоти в град като София. Това, че вътрешното обзавеждане е някакво скъпо изпълнение не прави имота висок клас. Да вземем някой прословут германски имигрантски квартал като Кройцберг в Берлин, Дойц в Кьолн и други такива от Манхайм, Дуисбург и т.н., станали известни покрай новините за наши роми, които са се самонастанили при себеподобните си. От такива места германците се изнасят и цени от 500 евро/кв.м. не са рядкост.

    Е, нека да си представим, че вземаме едно такова немско "гето" според местните разбирания, телепортираме го в София и гледаме какво следва. Изведнъж се оказва, че това е единственото място, където фасадите са поддържани, спрегнати една с друга по арихитектурен стил, от тях не пада мазилка и не капят климатици. Тротоарът е 2 - 3 метра широк и по него няма нито един паркирал автомобил, както и нито една счупена плочка. На булевардите има зелена ивица между платната и тротоара, с висок бетонен ръб от двете страни и цялата в добре поддържана зеленина. На автобусната спирка е окачено разписание с час и минута на пристигане, и това разписание се спазва. Пред входовете има стойки за велосипеди, както и вътрешноквартални велоалеи до всички по-посещавани места като училище, супермаркет, районна администрация. Водата от улуците се отвежда под земята, а не в крачолите на минувачите. За детската градина и училището няма опашки и тотализатори. Дърветата се подрязват всяка пролет и чворовете се мажат с лекарство против загниване, т.н.

    Та така, телеопртираме го това гето в София и гледаме какво става? Става това, че изведнъж това ще се окаже най-баровският квартал. Освен най-баровски, той ще е и безпрекословен монополист, с огромна дистанция в благоустройството спрямо всички други. Фактор х 10, х 20....И така, вместо 500 евро в Дуисбург, цените ще станат 5 000 + евро в София и пак ще има опашка с много простия аргумент: щом давам 1000 за нещо без тротоари, без ред в паркирането, с люпещи се фасади, за детски градини, велоалеи, огрдени детски площадки изобщо не коментираме, то това тук направо е евтиния...

    Нередност?
  • 3
    thesecondend avatar :-?
    Втора цетка
    • - 3
    • + 51

    Луксозен имот, без инфраструктура, канализация и гараж...мерси...да си му чакат доходността некой друг живот...:)

    Нередност?
  • 4
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 4
    • + 52

    По протежението на булевард България не става за живеене ако нямате три ката дограма и не си отваряте прозорците за да си дишате пръднята. Имам приятели на булеварда и у тях не може да се чуе телевизора. Борово където живея стана презастроено село, в Манастирски ливади няма улици, само червена тиня, която собственици на жилища по 1000 евро за квадрат газят със скъпите си джипове. Все ми се струва че хубавите имоти не са такива.

    Нередност?
  • 5
    saveral avatar :-|
    saveral
    • - 2
    • + 41

    И фекалка да ти облужва септичната яма няколко пъти годишно - лукс имот в Бояна.

    Нередност?
  • 6
    saveral avatar :-|
    saveral
    • - 3
    • + 23

    "наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в София е 400-600 евро, с две спални - 600-800 евро, и за по-големи апартаменти – над 1000 евро" - дори и да има такива сделки в София те ще са по няколко седмично.

    Нередност?
  • 7
    onthefly avatar :-|
    onthefly
    • - 2
    • + 38

    Тази статия ми прилича на доста поръчкова. Говори се само за данните и мнението на Лукс имоти. Поне сложете, че е платена публикация.

    Нередност?
  • 8
    x2805 avatar :-|
    dj x2805
    • - 2
    • + 22

    До коментар [#2] от "cinik":

    мда :).
    Много сте прав!
    Ние се оглеждахме просто за информация ипоечен в Германия (че са много зле) 1,2-3,5% - тук 8-9%...
    И като ми заизпозлват думите престижно и т.н. - престижно го използват за всичко лъскаво... но без съдържание!

    Нередност?
  • 9
    kocbo avatar :-|
    kocbo
    • - 4
    • + 36

    Тази доходност от 5-6 % на 20 или 30 години изплащане на кредит сте я дали? Защото формулата е за 10 години в другите държави.

    Проста сметка - ако купим апартамент за 700Е на квадрат - 80 кв. апартамент 56 000 Е - с кредит за 30 години става 150 000 Е. При супер изгодния 6% на година кредит от коя да е банка.

    Да не говорим ако трябва да се обзаведе още 40 000 Е минимум заминават. Неможе необзаведен да се отдаде нали?

    общо да сложим 200 000 Е

    Ако го даваме, 500 Е на месец - незнам на кой но да вземем данните от статията то излиза 400 месеца да излезем на нулата или 33 години и малко. След коя година да си сложа доходността амортизацията смяната след 5-6 години на мебели и уреди??

    Отново - преувеличена статия...

    Нередност?
  • 10
    pag avatar :-|
    pag
    • - 6
    • + 19

    Съчетанието "луксозен апартамент" за мен е оксиморон.
    Няма как някакъв термитник да е луксозен - без значение колко скъпи натурии има в дадената килийка, милите съседи и общите части си остават......

    Нередност?
Нов коментар