Хотелът на Спас Русев сменя бранд и има нов съсобственик

Radisson Blu ще е Intercontinental от 2017 г. Групата "Винпром Пещера" вече има акции в дружеството, а скоро ще има и участие в ръководството

Договорът с Radisson беше 15-годишен и изтича този октомври
Договорът с Radisson беше 15-годишен и изтича този октомври
Договорът с Radisson беше 15-годишен и изтича този октомври    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Договорът с Radisson беше 15-годишен и изтича този октомври    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Русев първо продаде Hilton на пловдивската "Галакси", сега явно се е разделил и с дял в другия си хотел.

Хотелът срещу парламента от догодина ще смени табелата Radisson Blu с по-луксозния бранд Intercontinental. След няколкомесечни преговори собственикът - дружеството под контрола на Спас Русев, е подписал с новия партньор. В официалното съобщение причина не се посочва. Но 15-годишният договор с Radisson изтича тази година.

Покрай хотела скоро ще има и друга промяна - в собствеността, а скоро и в мениджмънта. На насроченото за март общо събрание на дружеството собственик е планирано увеличение на капитала и кадрова рокада. От нея се вижда, че в ръководството влиза представител на "Галакси инвестмънт груп", която е на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Така след като Русев продаде Hilton на пловдивската група, сега се официализира и партньорството във втория хотел.

В отговорите си до "Капитал" от пресцентъра на "Галакси инвестмънт груп" за пръв път обявяват, че имат непряк контрол върху собственика на Radisson. Преди години те се разграничаваха от хотела и сочеха, че само кредитират Русев. Данни кога са влезли в собствеността и какъв точно дял държат няма, но вероятно не е било отдавна, щом сега назначават свой представител в ръководството. И поделената власт в ръководството говори, че вероятно участието на Русев и "Галакси" е равно или поне близко до 50 на 50.

"Логична стъпка в развитието на компанията е разширяването на дейността й в сектор градски хотели чрез придобиването на компании като Расасо Anstalt, която притежава непряк контрол над дружеството - собственик на хотел "Radisson Blu София", коментираха от пресцентъра на "Галакси инвестмънт груп". Миналата година те купиха от Русев и Hilton, а от години са собственици и на много хотели по морето, основно в Слънчев бряг. През "Агрион" са сред най-големите собственици на земеделска земя. Извън звеното си за недвижими имоти основните компании в групата на Антон Щерев и Атанас Петров са "Винпром Пещера" и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако").

Спас Русев не отговаряше на мобилния си телефон за коментар.

Мартенска промяна

Хотелът е собственост на дружеството "Интерхотел гранд хотел София", което пък се притежава почти изцяло от "Уърлд трейд къмпани". Последната е с офшорен собственик от Гърнси, затова крайният акционер е неизвестен. При сделката за хотела през 2012 г. за купувач се сочеше Спас Русев. Той, синът му Евгени и адвокатът му поеха ръководството на компанията. После имаше няколко промени, като Спас Русев излезе от борда. За 21 март обаче е насрочено общо събрание, на което мениджмънтът ще се смени из основи. Най-интересно е влизането на Константин Бояджиев - от края на миналата година е в управлението и на "Уърлд трейд къмпани". Бояджиев е и управител на няколко дружества от групата на "Галакси".

От документите на "Уърлд трейд къмпани" се вижда, че Евгени Русев и Бояджиев са ключовите мениджъри - всички решения се взимат само заедно от двамата. От останалите две нови (вече вписани в "Уърлд трейд къмпани" и предстоящи за "Интерхотел гранд хотел София") попълнения по-любопитен е Искрен Климентов. От средата на миналата година той е основал дружеството "Асет брокер", което е с адрес "Цар Освободител" 12. През миналата година  къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание беше придобита от Ружа Игнатова чрез дубайска компания. Българката с германски паспорт е създател на криптовалутата OneCoin, която от миналата година привлече хиляди клиенти от цял свят и много обвинения, че е измама.

Всъщност връзката на Русев с основателите на "Винпром Пещера" започват още през 2012 г., когато "Галакси пропърти груп" дава заем за ремонт на Radisson от 5.8 млн. лв., който следващата година спада до 3.2 млн. лв. Като половината вземане е прехвърлено към офшорка в Самоа.

В Търговския регистър се вижда още, че "Интерхотел гранд хотел София" ще увеличи и капитала си с 1 млн. лв. до 14.2 млн. лв. Част  от увеличението ще е чрез апорт на вземания за 3.64 млн. евро на "Уърлд трейд къмпани".

Новият лукс

Хотелът срещу парламента ще бъде първият под луксозния бранд на световната верига InterContinental Hotels & Resorts в страната. Radisson Blu, който е част от значително по-малката Rezidor Hotel Group, според експерти от хотелиерски сектор е едно ниво по-ниско в категория upper upscale. За да се изкачи на следващото ниво до луксозен хотел, сградата, собственост на "Интерхотел гранд хотел София", ще бъде реновирана и разширена.
Планирани са козметични промени по фасадата, интериора и разширения, благодарение на които сградата срещу парламента ще се сдобие с нови стаи, конферентен център (който в момента се изгражда) и ресторант на покрива. Новият хотел ще разполага със 182 стаи, седем конферентни и пет заседателни зали, SPA и фитнес център.

Партньорството със значително по-голямата от двете хотелиерски групи вероятно е свързано с очаквания за по-големи приходи и по-бърза възвращаемост, коментират запознати от сектора. Но вероятно и плащанията за бранда и управлението ще са по-високи. Разходите по договора с Radisson през 2013 г. са били 748 хил. лв., а през предходната - 933 хил. лв.

Колко голям е бизнесът

Приходите на хотела в досегашната му форма варират между 8 и 14 млн. лв. годишно, като пикът е отчетен през 2008 г. Последните данни в регистъра КАПИ са от 2014 г., когато постъпленията са 9.5 млн. лв., активите са оценени на 35 млн. лв., а дългосрочните задължения са 73 млн. лв. От 2012 г. насам дружеството не е излизало на печалба, като за 2014 г. загубата е почти 2 млн. лв., а година по-рано е 2.6 млн. лв.

Минавайки под бранда Intercontinental, софийският хотел влиза и в група, оперираща в над 100 страни и с годишни приходи от 1.8 млрд. долара към 2015 г., като 1.3 млрд. долара идват от франчайз,  е посочено във финансовите отчети на компанията.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 10

    Миналата седмица бях на едно събитие в Радисън. Хотела е една вехтория. Вижда се че не инвестирано. Лоша храна , евтини турски чаши захабен интериор. Допускам че и с Виваком ще е така - минимални инвестиции и после препродажба

    Нередност?
  • 2
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 1
    • + 8

    Перат и препират! А иначе, InterContinental е съвсем малко по-горна категория от Radisson, ама съвсем малко...

    Нередност?
  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "djb95":

    Не е за учудване. Сградата беше построена през 1968-69 г, тогава се откри Гранд хотел "София", за времето си най-луксозния хотел в България. Но от тогава са минали 47 г, капитален ремонт не е правен, а само козметични.

    Нередност?
  • 4
    inikolaev avatar :-|
    inikolaev
    • + 1

    До коментар [#3] от "zmuz":

    Изказвате се напълно неподготвени по темата. Преди откриването на Радисън сградата беше разрушена до плочи и колони, и всичко в нея беше изградено наново.

    Нередност?
Нов коментар