НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вместо израелски мол - "Практикер" в Шумен

Plaza Centers продаде имот от 26 дка срещу почти 2 млн. лв. на българската верига

Парцелът на Plaza Centers се намира в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска" в Шумен и е с големина 26.06 дка.
Парцелът на Plaza Centers се намира в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска" в Шумен и е с големина 26.06 дка.
Парцелът на Plaza Centers се намира в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска" в Шумен и е с големина 26.06 дка.    ©  Google Earth Street View
Парцелът на Plaza Centers се намира в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска" в Шумен и е с големина 26.06 дка.    ©  Google Earth Street View
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

9

хипермаркета – два в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново има "Практикер" към момента, сочи сайтът на компанията.

Израелската компания Plaza Centers, която щеше да строи търговски център в Шумен в годините на бума, е продала терена си от 26 дка на "Практикер ритейл" в средата на февруари срещу 1.96 млн. лв., става ясно от вписване на сделката в имотния регистър и борсово съобщение на чуждестранното дружество. Инвеститорът планираше да изгражда шопинг мол върху парцела, в който да вложи около 38 млн. евро, но проектът така и не беше започнат (виж карето). Сега на терена вероятно ще бъде изграден нов обект от веригата "направи си сам". Купувачът, който развива и веригата "Технополис", няма обект на "Практикер" в града.

Теренът

Парцелът на Plaza Centers се намира в района на бившето предприятие за производство на олио "Плиска", в близост до централната жп гара на Шумен. През 2007 г. израелската компания е закупила 16.6 дка от дружеството "Плиска" срещу 2.35 млн. лв, сочи справка в регистъра. След това през 2008 г. е сключила сделка за още 8.9 дка за съседен имот с "Титан - БКС", за които е платила 2.8 млн. лв. Днес сделката с "Практикер ритейл" е за имота от 26 дка, получен от обединяването на двата съседни терена.

Според отчета на "Шумен Плаза" за 2015 г. стойността на земята се оценява на около 4 млн. лв. Сега продажбата е станала на стойност, която е два пъти и половината по-ниска от платената преди почти 10 години сума.

Купувачът

Компанията купувач е на първо място в групата на фирмите от типа "направи си сам" по приходи за 2015 г. със своите продажби от 89.5 млн. лв. От 2014 г. българският бизнес на "Практикер" се притежава от собствениците на веригата за техника "Технополис" - Тодор Белчев и Божидар Колев. Германската компания от типа "направи си сам" реши да продаде бизнеса си във всички пазари, на които присъства, след като влезе в несъстоятелност през есента на 2013 г. Така основен акционер в "Практикер" е дъщерната компания на "Видеолукс" (едноличен собственик на "Технополис") "Знайко", която държи над 91% от акциите. Останалият дял се държи от "Практикер риел естейт", в която са съсредоточени имотните активи на веригата. Тя пък е станала собственост на "Видеолукс".

Към момента според сайта й компанията има 9 хипермаркета – два в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. През декември миналата година компанията започна изграждането на хипермаркет и в Ямбол. Според сайта й плановете за развитие на веригата включват обновяване и модернизиране на всички хипермаркети "Практикер" и избор на по-силни локации за някои от тях.

Продавачът

Plaza Centers развива проекти за търговски центрове в Централна и Източна Европа вече над 20 години. Компанията разработва търговско-развлекателни обекти в Унгария, Полша, Чехия, Латвия, Румъния, Гърция, Сърбия и Индия. Фирмата е изградила над 40 проекта за молове в региона, като само в Унгария са над 20, сред които и най-големият в страната - "Арена плаза".

Акциите на Plaza Centers се търгуват на Лондонската, Варшавската фондова борса и тази в Тел Авив. Plaza Centers N.V. е индиректно дъщерно дружество на израелската Elbit Imaging, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Тел Авив и на американската NASDAQ.

Наскоро фирмата е завършила продажбата и на друг свой обект - офис сградата David House в Будапеща срещу 3.2 млн. евро.

Неосъщественият мол

Търговско-развлекателният център Shumen Plaza Centers щеше да бъде първата инвестиция на израелската фирма в България. Планираше се проектът да се разположи на терен от 17 дка и да включва 18 хил. кв.м наемна търговска площ и 20 хил. кв.м паркинги с 600 места. Тогавашните намерения бяха компанията да завърши проекта до края на 2009 г., но до строителство така и не се стигна.
Все още няма коментари
Нов коментар