🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Логистичен Парк Ист Ринг расте с бързи темпове

Очаква се сроковете за завършване да се съкратят – Сграда 5 да е готова през месец юли, а сграда 6 през месец септември 2019 г.

Логистичен Парк Ист Ринг расте с бързи темпове
Логистичен Парк Ист Ринг расте с бързи темпове
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

С развитието на потреблението, онлайн търговията и новите възможности за бизнес, нараснаха и потребностите от складови пространства, които да обслужват фирмите. Нуждите са чувствителни, търсенето – разнообразно, което води до появата на все повече "built-to-suit" проекти (строени за определен клиент по негова мярка) и проекти във все още слабо развития спекулативен сегмент. Това съобщава Forton в наскоро представения си анализ за пазара на складови и производствени имоти от края на миналата година. Големият извод е, че търсенето на индустриални площи в България изпреварва предлагането и през 2018 г.

Според агенцията т. нар. спекулативно предлагане (строителство с цел отдаване под наем) се увеличава с 51 763 кв.м през годината благодарение на фаза 1 на индустриален парк Sofia East и частичната реконструкция на бизнес логистичния парк "Рожен".

Разширяването

Точно година, след като беше положена първата копка на Фаза 3 от проекта Логистичен парк Ист Ринг - сух склад с разгъната застроена площ 12 800 кв. м., подходяща и за леко производство, очакванията са тя да е напълно завършена до края на 2019 г. Работи се с бързи темпове и се очаква сроковете за завършване да се съкратят – Сграда 5 да е готова през месец юли, а сграда 6 през месец септември 2019 г.

На покривите на двете сгради вече са изпълнени топло и хидроизолацията. Монтирани са люковете за осветление. Спринклерната система също е завършена.

В сграда се профилира основата за полагане на шлайфан бетон. Площадковата инфраструктура е завършена на 90%.

В момента активно се строи кантина за хранене за служителите, за които също така е осигурен и безплатен транспорт от метростанция "Цариградско Шосе" до парка и обратно от ноември миналата година.

Със завършването на Фаза 3, паркът ще разполага с разгъната застроена площ от 25 600 кв.м., сухи складове. Има потенциал за изграждане на допълнителни 65 000 кв.м. промишлени сгради.

Фаза 4 е планирана да стартира 2020 г.

Към днешна дата Логистичен Парк Ист Ринг разполага с два напълно построени и функциониращи сухи склада, с общо РЗП от 12 800 кв.м – Сгради 1 & 2. В края на май 2018 г. започна развитието на фаза 3, която предвижда изграждането на сгради 5 & 6 (12 800 кв.м.), които са идентични със сгради 1 & 2 и са подходящи за сухо складиране и/или чисто производство. Складовите площи ще са 11 650 кв.м., а офис площите – 1 150 кв.м. В момента Сграда 1 е напълно отдадена, а договорът за Сграда 2 изтича юли тази година.

След три години съвместна и успешна работа, първият наемател в Сграда 2 – международната логистична компания "Карго Партнер", се премества в собствена, чисто нова база в района на летището с обща площ от 16,500 м2, като от тях 2000 м2 са отделени за офиси за повече от 130 служители, а в основното хале ще се съхраняват над 22000 палета. На нейно място освободените площи се наемат от един от световните лидери в областта на логистиката - специализираната в международен превоз, куриерски услуги и транспорт фирма DHL (1/3) и "Орбико" (2/3) - водещ дистрибутор на голям брой качествени и световно известни продукти в областта на козметиката, хранителните и нехранителни продукти в България.

Повече подробности за Логистичен Парк Ист Ринг можете да разберете на интернет страница на логистичния парк - www.sofiaeastring.com

Разположен на територията на община Елин Пелин, паркът се намира в традиционно промишлена зона, само на 25 минути от центъра на София. Между двете входно-изходни магистрали Хемус (А2/E79) и Тракия (А1/Е80), Ист Ринг се простира на площ от 220 000 кв.м., с капацитет да бъдат застроени 90 000кв.м. складови и промишлени халета.

Разполага със собствен сертифициран питеен водоизточник, трафопост, оптичен кабел, резервно захранване и възможност за свързване с газопреносната мрежа.
Все още няма коментари
Нов коментар