🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

East Ring се развива в посока грижа за хората

Логистичният парк инвестира в развитието на здравословна работна среда

Логистичният парк разполага с модерно заведение за хранене и спортна площадка
Логистичният парк разполага с модерно заведение за хранене и спортна площадка
Логистичният парк разполага с модерно заведение за хранене и спортна площадка
Логистичният парк разполага с модерно заведение за хранене и спортна площадка
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Последните година и половина промениха трайно изискванията на служителите към работното място. За някои професии това означава промени в бизнес моделите, за други - частично или окончателно преминаване към работа от дома. Всички без изключение обаче са насочили много по-голямо внимание от всякога върху здравословната работна среда.

Към тази тенденция се ориентира и логистичният бизнес. "Все повече хора от всички възрасти живеят здравословно и активно и темата за качествената работна среда е все по-актуална," казва Христо Кусев - младши, от East Ring Logistic Park, който е част от управлението на логистичния парк заедно с баща си Христо Кусев.

В последните месеци компанията вече е реализирала няколко идеи за подобряване на работната среда и има планове да продължи инвестициите в тази посока. "Осъзнаваме, че ако искаме да се развиваме устойчиво трябва да разпознаваме тенденциите и да ги взимаме предвид," казва Христо Кусев - младши. Стратегия на компанията е да прави постоянни инвестиции в полза на наемателите и в момента определя здравословната среда като задължителна необходимост.

Повече от логистичен парк

Като част от инициативата на Logistic Park "East Ring" е изградена нова спортна площадка, както и модерно заведение за хранене, което предлага здравословна и разнообразна храна. "Идеята ни е вместо просто да излязат за по цигара в почивката, хората да имат възможност да поиграят баскетбол или да правят упражнения на чист въздух," коментират от мениджмънта на парка . В новото и изградено по всички модерни стандарти заведение пък се предлага само прясна храна. "Забранили сме да се използва каквато и да е замразена храна и всичко се доставя и готви на място за деня." разказва още Кусев.

Сред предимствата за работещите в East Ring е и локацията на парка. Намиращата се на кратко разстояние извън града складовата база е разположена в доказано чиста природна среда. Локацията в близост до Нови Хан предлага чист въздух и природна гледка. Като част от инициативите за по-качествена работна среда от парка осигуряват и екологичен групов транспорт от станцията на метрото на бул. "Цариградско шосе". Услугата е безплатна за наемателите на East Ring и изключително удобна за служителите, тъй като придвижването до логистичната база отнема едва 10 минути. Целта на East Ring е да намали броя на автомобилите и да предостави допълнително удобство на работещите в парка.

Подобен тип инициативи не са норма за логистичния сектор, но от East Ring вярват, че това е устойчив начин да са полезни на своите клиенти. "Най-големият проблем на компаниите в момента е да намерят качествени служители и да ги задържат. В сегашния пазар служителите често имат повече от една възможност и се установяват там, където се чувстват добре," коментира Христо Кусев - младши. "Ние искаме да помогнем на нашите клиенти да са атрактивни, а средата става не по-малко важна от добрата заплата. Хората се интересуват как се хранят, какъв въздух дишат, къде се намират," казва още той.

Мениджмънтът на East Ring планира и още инициативи за развитие на инфраструктурата за спорт и отдих и здравословна среда, които ще се реализират с разрастването на логистичния парк. С реализацията на сгради 3 и 4 ще бъде построено и игрище за мини-футбол.

Успешни партньорства

Стратегията за устойчивост е залегнала от началото на проекта през 2011 г. Сред предимствата на East Ring e фактът, че сградите са сертифицирани по BREEAM (от англ. Building Research Establishment Environmental Assessment Method) - международен стандарт за оценка на устойчивостта на инфраструктурни проекти и сгради. Системата оценява проектите спрямо тяхното въздействие за околната и социално-икономическа среда в категориите: управление, енергия, здраве и благополучие, транспорт, водни ресурси, материали, отпадъци, замърсяване на околната среда.

В разработването на проекта участват австрийски консултанти, по чиято препоръка плътността на застрояване е ограничена до 40%. Това увеличава разходите за инвеститора, но носи предимства за East Ring - достатъчно място за бързи и безопасни маневри на камионите, възможност за претоварване извън склада, възможност за изчакване на камиони и за складиране на открито. Сред наемателите в парка в момента са DHL, Евро 07, Caven Orbico, Romstal, Iron Mountain, Siko Trans.

Ще откриете повече информация за East Ring Logistic Park на фирмения сайт