🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Умни складове, умен бизнес

На какви стандарти трябва да отговарят съвременните складове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато говорим за складове, асоциациите от миналото са неуместни. България изобилства от изоставени стари складове и производствени сгради, за които времето е спряло, а прашасалите палети не са помръдвали с години. Но връщането им към нов живот за момента е икономически неоправдано. Съвременните складове, подобно на съвременните офис и търговски площи, трябва да отговарят на определени стандарти. Тук изискванията за сигурност и инфраструктурна подсигуреност са първото, но съвсем не достатъчно условие. Модерните логистични сгради са "гъвкави" - те трябва да осигуряват удобното складиране и експедиране на разнообразни стоки. Стоките са капитал, временно заключен по веригата на добавената стойност. Колкото по-бързо и сигурно този капитал се "превърта" и достига до следващата фаза - независимо дали това е производство, търговски обект или краен потребител, толкова по-ефективен е бизнесът. Затова говорим за сгради и логистични решения, които са прецизно проектирани, така че да позволяват стандартизирани и автоматизирани процеси. Помещения, които с помощта на технологиите могат да решават логистични задачи по-бързо и по-точно от някогашните складови управители. По тази тема разговаряме с арх. Атанас Вангелов, който проектира логистичния парк East Ring.

"Гъвкава" сграда

Голямото предизвикателство, става ясно от думите на архитекта, е изискването сградата да бъде с много функции и лесно да бъде пригодена и за логистична, и за индустриална дейност.

"Проектът за логистичен парк East Ring, независимо от професионалния опит, който имаме, бе предизвикателство за екипа ми най-вече поради неговата всеобхватност, специфична проблематика и характерни изисквания", коментира арх. Вангелов. Сред условията, с които е трябвало да се съобрази екипът, е изграждането на парка стъпка по стъпка. Строителството на East Ring става на няколко етапа, като до момента са готови сухи складове с обща площ 12 000 кв.м и още толкова са в процес на строителство. Още две сгради се проектират в момента и тяхното изграждане предстои. В бъдещото разширение е заложено и изграждане на сгради с температурен режим, които могат да се използват от компании със специално производство, например фармацевтични.

Сложността в проекта идва и от друго – той трябва да бъде еднакво подходящ както за настаняване на индустриално производство, така и за логистичен център със складова площ.

"Да, предизвикателство е, защото различните типове сгради имат различни изисквания, но ние сме се постарали да заложим максимално гъвкави и универсални проектни решения, така че сградата да се адаптира лесно към различните видове дейности", обясни арх. Вангелов. Конструкцията на сградите в East Ring е стоманобетонна, изпълнена с много висок клас материали. Това прави първоначалната инвестиция висока, но се отплаща в бъдеще с намалени разходи за експлоатация и поддръжка.

Серификатът BREEAM

Е водеща международна схема за независима оценка на устойчивостта на инфраструктурни проекти и сгради. Създадена през 1990 г., тя е най-старата подобна система за оценка. Името й идва от съкращението на английски Метод за оценка на Института за изследване на сградите (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Стандартът оценява проектите спрямо тяхното въздействие за околната и социално-икономическа среда в категориите: управление, енергия, здраве и благополучие, транспорт, водни ресурси, материали, отпадъци, замърсяване на околната среда.

Глад за качество

В момента на пазара на логистични и индустриални площи най-търсени са сградите, строени в последните 10 години, разказва Владимир Гюрджиев, анализатор в консултантската компания Cushman&Weakfield/Forton. Тези сгради могат да отговорят на изискванията за енергийна ефективност, разпределянето на площите е съобразено с универсални стелажни системи. Това означава, че използваемата височина е поне 10 метра, на всеки 600 кв.м площ има поне една товарна рампа с достъп както на камиони, така и на бусове. По думите на Гюрджиев спорът за предимствата и недостатъците на стоманобетонните и металните конструкции няма единен отговор, а инвеститорът обикновено избира според икономическата целесъобразност, следва функционални изисквания или по строго субективни предпочитания.

"Така или иначе грешен избор няма", твърди Гюрджиев. При всички случаи новите сгради дават много повече и на инвеститорите, и на наемателите в тях, сравнени с построените преди 10 - 20 години, смята арх. Вангелов. Причината е непрекъснатото развитие на технологиите.

"Най-лесният пример е с електрониката и smart решенията, които дават много по-голяма възможност за управление на почти всички процеси в една индустриална сграда. Например сградата "сама" може да взема определени решения, като например енергийно ефективни решения", разказва архитектът.

Енергиен комфорт

Сградите на East Ring са проектирани като енергийно ефективни, и то не само в частта с висококачествени покрития на конструкцията. Всяка от тях разполага с фотоволтаични панели на покрива, от които се покриват нуждите от електричество на офисните части. За останалото все още се разчита на общата електропреносна мрежа, но за допълнителна сигурност на доставката е осигурено аварийно захранване от дизелагрегати. Това е част от цялостната инфраструктура, чиито характеристики са важен критерий при избора на наемателите. Добрата инфраструктура освен бърз достъп до главен път включва подходящо електрозахранване и ВиК.

Новите сгради дават много повече и на инвеститорите, и на наемателите в тях, сравнени с построените преди 10 - 20 години.

"Обикновено запитванията стартират от 1-2 MW и могат да достигнат до стотици мегавати. При предлагането на стари предприятия не следва да се бъркат старите мощности с актуалните възможности на подстанциите, трафопостовете и електропреносната мрежа като цяло", коментира Гюрджиев. По думите му за предприятия с няколкостотин и още повече при няколко хиляди служители, недостиг в капацитетите на водата и канализацията може да са сериозна пречка. В България почти липсват индустриални водопроводи и канализация, а и като цяло ВиК мрежата на повечето места не е в много добро състояние, което налага чести прекъсвания. По тази причина в East Ring се използва още от самото начало собствен водоизточник, за да не се налага спиране на дейността заради аварии и спирания на водата по външни причини.

По отношение на строителството и разпределението според Forton обичайното търсене е на конструкции с минимален брой колони на единица площ, което дава голям растер, и в същото време товароносимостта на пода трябва е поне 5 тона на кв. метър. В East Ring тя е точно толкова, което позволява приемане на индустриални компании с тежки машини и съоръжения. Единственото "разминаване" между нуждите на логистика и индустрия е във височината на помещенията. Докато логистиката иска поне 10 метра (в East Ring те са 10.5 метра), за едно индустриално предприятие голямата височина над 6 метра понякога е нежелателна, тъй като означава повече отопление. Добрата конструкция и използването на дебели термопанели намаляват до минимум разходите за отопление, така че това е още едно голямо предимство на новите сгради. "Сградите са проектирани по всички съвременни стандарти, включително и по методиката BREEAM за сертификация на устойчивостта и екологичните характеристики на проекта. Също така не е за пренебрегване фактът, че се държи на максимално комфортната работна среда", обяснява Вангелов.

Когато архитектът има свобода

East Ring

е логистичен парк на 24 минути от центъра на София, на територията на община Елин Пелин.

С бърз излаз до магистралите "Тракия" и "Хемус", международните пътища Е79 и този до Калотина, само на няколко километра от железопътна гара и летище София. Общата площ на парка е 220 000 кв.м. с капацитет да бъдат застроени 90 000 кв. м. складови и индустриални халета. Към днешна дата функционират 2 сгради с обща РЗП 12 800 кв.м.

Собствен водоизточник, собствени трафопостове, оптичен кабел с максимална мощност, резервно захранване и възможност за свързване с газопреносната мрежа.

В момента се строи трета сграда – сух склад с РЗП 12 800 кв.м, подходяща и за леко

производство. Складовите площи са 11 650 кв.м, офис площите – 1150.

Светла височина в складовите помещения - 10.5 м,

товароносимост на пода - 5 т/кв.м.

Стоманобетонна конструкция. Собствена фотоволтаична инсталация.

BREEM сертификат.

Планирани са следващи фази на разрастване, с които застроената площ постепенно да

достигне 90 хил. кв.м складове за различни нужди, включително хладилни складове, производствени халета и сухи складове.

Инвеститор и мениджър на парка е "Ист ринг ЛП", чиито акционери са с дългогодишен опит в изграждането и управлението на индустриални и търговски площи – реализирани над 300 000 кв.м – Techomarket, Praktiker, Billa, Baumax, Metro.

За контакти:

[email protected]

02/8173532

Разбира се, задължително е да споменем свободата, която екипът има при проектирането на сградите. Архитектът на парка споделя, че не е имал ограничения и именно заради това удовлетвореността му от работата е много по-голяма.

"Когато инвеститорът има доверие в архитекта и са работили заедно дълго време, творческата свобода е налице, но тя е и отговорност крайният продукт да е максимално близък до изискванията и стандартите на инвеститора, като той не ограничава архитекта, а очаква от него ефективни решения на зададените задачи и проблеми", коментира Вангелов.

По думите му е възможно подобна сграда да се направи и с по-малка инвестиция, но това винаги е с цената на компромиси – например намаляване на подпорните разстояния в складовата зона, което обаче би довело до влошаване на експлоатацията и възможността пространството да е "гъвкаво". Лош дългосрочен ефект би имало и спестяване от интелигентно управление на осветлението, което ще доведе до повече разходи.

Още повече вече е тенденция сградите да стават енергийно независими, обяснява Вангелов. Засега в Еast Ring това е само частично, но поне първата крачка е направена. "Независимо къде търсите логистични и индустриални площи, енергийната ефективност е един от водещите критерии за компании, които не желаят високи текущи разходи. В допълнение – правилното управление на сградата, предоставено от собствениците й, е важен елемент от спестяването на излишни разходи за наемателите.

Ново или старо

Изкушаващо е да помислим за всички огромни индустриални зони в покрайнините на големите градове. Дали те не биха могли да се възобновят и отново да се използват? При тях обаче се срещаме със значителни трудности, единодушни са Христо Кусев и Владимир Гюрджиев. Според Кусев усилията, които трябва да се вложат в старите сгради, за да стигнат съвременни стандарти, не си заслужават. Накрая ще се наложи да се правят много компромиси и сградата пак няма да отговаря на съвременните изисквания, смята Кусев. Анализаторът Гюрджиев отбеляза, че в България проблемът със старите сгради и индустриални зони е липсата на поддържането и управлението им след приватизацията от 90-те години. Така днес в България има огромни стари производствени площи в лошо техническо състояние, морално остарели или строени за специфична индустрия. Не са за пренебрегване замърсяването и екологичните рискове. Дори някой да реши да инвестира в тях, вложенията за привеждането им по съвременни стандарти ще излязат много по-скъпо от ново строителство, преценява Гюрджиев. Обратно на България, в цяла Европа старите индустриални зони са най-бързото и предпочитано решение за нови производства, споделя консултантът.

Все още няма коментари
Нов коментар