🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глад за складове въпреки новите обекти

Предлагането в София нараства с над 13% през 2018 г., но все още изостава от търсенето

През 2018 г. беше направена първа копка на разширението на логистичен парк East Ring
През 2018 г. беше направена първа копка на разширението на логистичен парк East Ring
През 2018 г. беше направена първа копка на разширението на логистичен парк East Ring    ©  Цветелина Белутова
През 2018 г. беше направена първа копка на разширението на логистичен парк East Ring    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Търсенето на индустриални площи в България изпреварва предлагането и през 2018 г. Това става ясно от анализи на Colliers и Forton за пазара на складови и производствени имоти в края на миналата година. "През 2018 г. инвеститорите като че ли станаха по-смели, започнаха да преразглеждат замразените планове за логистични комплекси и да строят. Независимо от всичко на пазара има глад за големи и модерни площи", коментира Симеон Митев, собственик на специализираната платформа за индустриални имоти "БГсклад".

Вторият най-силен период за последните 10 г.

През 2018 г. в София са завършени 126 600 кв.м логистични и производствени площи и това е вторият най-силен период за софийския пазар на индустриални терени през изминалите десет години, пишат от Forton. По тяхна оценка новите откривания са увеличили общото предлагане до 1.08 млн. кв.м, което е с 13% за годината. Според Colliers модерните складови и логистични площи в София достигат 0.96 млн. кв.м в края на годината, като през втората й половина то нараства с 5% (38 000 кв.м).

Основните тенденции през 2018 г. бяха голямото търсене и предлагане в най-малкия сегмент, а именно до 500 кв.м, както и в най-големия - от 1000 кв.м нагоре. Търсенето между 500 и 1000 кв.м не бе особено активно, коментира Симеон Митов.

Повече спекулативни проекти

Предлагането все още е доминирано от проекти, строени за собствено ползване (owner-occupied schemes), отбелязват компаниите. Но нарастващите потребности от складови пространства водят до появата на все повече built-to-suit проекти (строени за определен клиент по негова мярка) и проекти във все още слабо развития спекулативен сегмент, добавят от Forton. Т. нар. спекулативно предлагане (строителство с цел отдаване под наем) се увеличава с 51 763 кв.м през годината благодарение на фаза едно на индустриален парк Sofia East и частичната реконструкция на бизнес логистичния парк "Рожен", пишат от компанията. Бързото усвояване на спекулативния продукт дава старт на строителството на няколко проекта – нови сгради се очакват в логистичните центрове Transcapital и East Ring, добавят от Colliers.

Търсенето е пъстро

При производствените площи основен двигател са компаниите от леката промишленост и електрониката. А във вътрешността на страната пазарът се движи главно от инвестициите на автомобилния сектор - предимно в собствени бази. Фокусът е изместен върху придобиването на земя за развитие, добавят от Forton.

За складови и логистични обекти търсенето се определя основно от търговци на едно и дребно (56%), логистични оператори (20%), бизнес услуги (12%) и други компании (11%), пишат от Colliers.

Свободни, но мои

Нивата на свободните площи нарастват незначително през втората половина на годината и достигат 7%, по оценка на Colliers. Те са предимно в проекти за собствено ползване или второкласни площи, които не отговарят на изискванията на наемателите.

По оценка на Forton свободните площи леко нарастват до 3.5% през последната четвърт на годината. Прогнозите им са, че вакантните спекулативни пространства ще се увеличат с около 5% през 2019 г., тъй като някои от големите им досегашни наематели са инвестирали в собствени помещения. Очакванията им са това да стабилизира наемите на около 4-4.20 евро за кв.м на месец за средни и големи складови площи в София.

Наемите са стабилни

Средните наеми на логистични площи през второто полугодие на 2018 г. се запазват, коментират от Colliers. За клас А те са 4.7 евро на кв.м месечно, а за клас B - 2.7 евро на кв.м на месец.

По информация на "БГсклад" наемите варират между 4 и 5 евро на кв.м за складове клас А, а за складове клас Б са между 3 и 4 евро на кв.м. Наемите при складовете в по-ниските класове варират от 0.5 до 1 евро на кв.м.

От Colliers очакват някои оферти да достигнат дори до 6 евро на кв. м на месец. По-конкретно имат предвид бъдещите складове в района на летище София, защото са предвидени за изграждане с по-голяма височина от обичайната. Прогнозите на компанията са, че в следващите две-три години, планираните проекти и тези на етап строителство в този район ще доведат до разширяване на индустриалната зона и по-голямо предлагане.

Предлагането ще нараства умерено

Индустриалните производители ще продължат да търсят имоти - готови бази и парцели за строеж, в София и страната, казват от компанията. Според Симеон Митов основните горещи точки за развитие на големи проекти са съсредоточени в София и в Пловдив, Варна и Бургас, а има потенциал да се развият и около Стара Загора и Шумен.

Близо 40 000 кв.м логистични и складови площи за отдаване под наем се очаква да бъдат завършени и предложени на пазара през 2019 г. Това ще подобри баланса между търсене и предлагане, обобщават от Colliers.

По-големи сделки за наеми

- Компанията за преработка на храни Talar Foods (позната доскоро като "Кенар") отваря нова производствена и логистична мощност върху 11 000 кв.м в индустриален парк Sofia East. Според Forton това е едно от най-значимите събития на този пазар през третата четвърт на годината.

- Най-големият обект за последната четвърт на 2018 г. според Forton е логистичният център на австрийския 3PL оператор Cargo Partners, който предлага около 17 000 кв.м в източната част на София.

- Проекта за нов център за данни на американската компания Equinix в "Дружба" от Forton посочват като илюстрация на тенденцията, че и дейта центровете увеличават търсенето на пазара наред с логистичните, куриерските и ритейл компаниите.

- Отдаването под наем на имот с площ от 11 хил. кв.м в Sofia East на "Орбит Лоджистикс" и "Квеенбергер Лоджистикс" е една от най-големите сделки на миналата година, според "БГ склад".

- Значима сделка е и отдаването под наем на магазин и склад с площ от 8 хил. кв.м на българската верига за строителни материали и обзавеждане "Te-Max".

- В индустриалния сектор сред примерите са пристигналите през втората половина на 2018 г. немски компании за автокомпоненти Voss Automotive в село Баховица (Ловешка област) и Leoni в Плевен, според Colliers.

- Илюстрация за тенденцията, че заради кризата в Турция от една година има сериозен интерес от турски фирми, желаещи да преместят производствата си в България, са кабелният производител Sarkusuysa и производителят на метални палети Beydemir Sac Profil в Шумен.

- Продължават и инвестициите и в развити индустриални райони - компаниите Melexis, Witte Automotive и Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) обявиха планове за разширение, пишат от Colliers.
Все още няма коментари
Нов коментар